Війна — день 284: росіяни тиснуть під Бахмутом, але отримують "по зубах" на Луганщині

Читать на русском
Автор
20734
Вторгнення триває вже 284 дні
Вторгнення триває вже 284 дні

Оперативно про головне 4 грудня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває вже 284 дні. Аналітики зазначають, що українським військовим вдалося покращити своє становище у Луганській області, незважаючи на те, що росіяни продовжують активно штурмувати на Бахмутському напрямі. При цьому навіть попри величезні втрати, керівництво країни-агресора не відмовилося від своїх цілей із захоплення всієї України, а тому вони вважають, що будь-яке перемир’я зараз гратиме виключно на руку росії. Також зберігається високий ризик повторного масованого ракетного удару, який може вразити об’єкти теплової інфраструктури.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 4 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Єврокомісія надіслала країнам ЄС проєкт дев'ятого пакту санкцій проти росії. У проєкті 180 позицій, серед яких банки, ЗМІ, заборона технології.

22:00 В ООН циркулює проєкт резолюції щодо створення трибуналу для притягнення російського керівництва до відповідальності за злочини агресії в Україні.

21:00 У "ДТЕК" анонсували повернення до графіків планових відключень світла у Київській, Одеській, Донецькій та Дніпропетровській областях з понеділка.

20:30 Російські військові обстріляли будівлю Херсонського слідчого ізолятора, є поранені працівники. Засуджені та ув’язнені завчасно були переміщені до слідчих ізоляторів інших, безпечніших регіонів.

19:45 Держсекретар США Ентоні Блінкен про путіна: "Він намагається використати зиму як зброю, вимкнути світло, вимкнути тепло, занурити український народ у темряву і холод саме в той час, коли наступають зимові місяці. Це справді варварство".

70% жителів Херсону вже з водою, вдалося відновити роботу насосної станції, повідомляє голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

Росіяни застосували проти ЗСУ хімічну зброю – аерозольні гранати "К-51".

18:00 Окупанти продовжують тримати у Чорному та Середземному морях ракетоносці із загальним запасом у сотню ракет, повідомили у ВМС ЗСУ.

17:00 Секретар РНБО Олексій Данилов відреагував на пропозиції французького президента щодо гарантій безпеки для росії.

16:00 Гелікоптер Ка-52 російських окупантів був збитий у небі над Україною близько 14:00 неділі, повідомляє Повітряне командування ЗСУ.

15:00 Російські окупанти щодня втрачають по 50-100 військових на Бахмутському напрямку, і ще стільки ж зазнають поранень, — спікер Східного угруповання військ Сергій Череватий.

росія стала менше використовувати іранські дрони "Шахеди" не через дефіцит, а через погоду, — в їхній конструкції багато пластику та інших матеріалів, які не витримують морози, розповів помічник командувача Об'єднаних сил ЗСУ Євген Сілкін.

14:00 З початку війни внаслідок обстрілів з боку рф в Україні загинуло понад 9,4 тисячі цивільних, серед яких 461 дитина. Ще 6,8 тисяч мирних жителів постраждали. Такі офіційні дані оприлюднив перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін.

Також, за його словами, найбільше в енергетичному плані зараз страждають: Харківська, Донецька, Херсонська, Миколаївська, Запорізька та Луганська область, — там найбільше всього населених пунктів залишаються без світла.

12:40 росія орієнтовно втратила за добу більше 500 окупантів.

Втрати росії в Україні 04.12.2022
Втрати росії в Україні 04.12.2022

11:00 У Куп'янську-Вузловому на Харківщині вночі внаслідок обстрілів було пошкоджено дорожнє покриття, транспортну інфраструктуру, — голова ОВА Олег Синєгубов.

Окупанти дві доби тримали і перевіряли людей на блокпосту у Василівці Запорізької області, до деяких застосовували силу, — мер Мелітополя Іван Федоров.

09:00 Внаслідок агресії рф в Україні загинуло 443 дитини, ще понад 852 постраждали, — ювенальні прокурори.

08:00 Вночі ворожі ракети ударили по приватному сектору під Запоріжжям, була пожежа. Також з "Градів" та важкої артилерії обстрілювали Нікопольський район на Дніпропетровщині. Обійшлося без жертв.

Генштаб ЗСУ: триває мародерство та грабіж місцевого населення на тимчасово зайнятих ворожими військами територіях. Із місцевих магазинів Нової Каховки російські загарбники вивозять весь товар та обладнання, включно з морозильними камерами та касовими апаратами. А в Новомиколаївці Запорізької області, окупанти чисельністю до 100 осіб 2 грудня поточного року організували перевірку документів місцевих жителів, вилучення особистих цінних речей та побутової техніки.

Нова Каховка та Новомиколаївка на карті бойових дій
Нова Каховка та Новомиколаївка на карті бойових дій

Також за минулу добу авіація ЗСУ завдала 25 ударів по окупантам, збили літак Су-25 та безпілотник "Орлан-10".

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • у найближчі тижні через похолодання та промерзання землі ймовірно зростуть темпи військових операцій на сході України, — ISW;
  • але в цілому у найближчі місяці темпи бойових дій знизяться, — вважає директор Національної розвідки США Евріл Хейнс;
  • усіх колаборантів вивезли з поки ще окупованих Олешок на лівому березі Дніпра у Херсонській області, — Центр національного спротиву;
  • замерзаючим маріупольцям окупанти перестали обіцяти котельні і видали вже аж 160 електрообігрівачів, — радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко;
  • Макрон планує поговорити з путіним, перед чим зателефонує гендиректору МАГАТЕ, Байдену і Зеленському;
  • у Ізюмі на Харківщині перейменують 22 вулиці, — з'являться вулиці Бандери, Дудаєва, Ратушного, Мазепи, Полуботка.

06:00 Україна та США працюють над посиленням санкційного тиску на рфу відповідь на ракетні удари по українських містах — Маркарова.

05:45 Україна та рф ведуть першу у світі повномасштабну війну безпілотників — ЗМІ.

05:30 У Microsoft розповіли про плани рф посилити кібератаки на Україну.

05:00 Наступ на Сватове та Кремінну – аналітики ISW розповіли, що сприяє діям ЗСУ.

03:30 Вдова американського магната продає дорогоцінний камінь із 400-річною історією для допомоги Україні.

02:25 Головком Залужний провів телефонну розмову з генералом Міллі: обговорили ситуацію на фронті та потреби України у озброєнні.

01:00 Українські військові здійняли перший державний прапор на лівобережній частині Херсонської області.

01:00 США намагатимуться зірвати постачання зброї з Ірану до росії — ЗМІ.

00:30 Глава Пентагона обвинил россию в преднамеренной жестокости в войне против Украины.

00:18 У Запоріжжі пролунали вибухи.

00:00 Глава "Слуги народу" Давид Арахамія заявив, що Україна може надати гарантії безпеки росії. Однак для цього їй доведеться виконати чотири умови

Про те, що відбувалося 1 грудня, читайте у матеріалі: Війна — день 281: енергоінфраструктуру України продовжує "лихоманити", ворог атакує на Донбасі

З даними за 2 грудня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 282: росія побила рекорд втрат в Україні, ЗСУ "продавлюють" ворога на Луганщині

Інформація за 3 грудня доступна у зведенні: Війна — день 283: окупанти штурмують Бахмут, але чекають на наступні ЗСУ