Війна — день 280: війська рф обстрілюють міста України і штурмують Бахмут

Читать на русском
Автор
16651
Повномасштабна війна триває 280 днів
Повномасштабна війна триває 280 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 30 листопада

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 280 днів. Країна поступово відновлює енергопостачання, проте екстрені відключення електрики продовжуються. Тим часом на Донбасі тривають запеклі бої: окупанти продовжують штурмувати українські позиції не зважаючи на втрати.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 30 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський вважає, що нове керівництво Ізраїлю може допомогти Україні з протиповітряною обороною. "У мене була одна розмова з прем'єр-міністром Нетаньяху. Ми чекаємо на підтримку Ізраїлю. Не хочеться, щоб вони балансували між Україною та росією. Це кривава війна. Після того, як було використано 550 іранських дронів… Він знає всі деталі і точно може допомогти з протиповітряною обороною. Це не зброя, яка атакує росію. Це захист людей", — сказав він, виступаючи з відеозв'язку на саміті видання DealBook.

22:00 Розвідникам вдалося встановити імена російських пілотів, які відповідальні за обстріл об'єктів української енергетичної інфраструктури

20:00 Німеччина визнала Голодомор геноцидом українського народу

19:00 Радник ОПУ Олексій Арестович заявив, що від початку вторгнення загинуло 10 тисяч українських захисників. Але це стосується не лише ЗСУ, а усіх сил самооборони.

18:00 У бою безпорадний – бійці ЗСУ показали реальний вплив хваленого російського дрону.

17:00 "Ми знаємо план путіна": у Байдена зробили низку важливих заяв про Україну.

16:00 У посольстві України в Іспанії стався вибух під час огляду конверта, внаслідок чого отримав незначні поранення комендант, загроз його життю немає.

15:00 Польща нібито готує захоплення Львівської, Івано-Франковської та частини Тернопільської областей, — заявив голова служби зовнішньої розвідки росії Наришкін.

Ворог знов обстріляв Херсон та передмістя, пошкодили кілька житлових будинків та медичні заклади, влучили у газогін. 70-річна жінка загинула у власній квартирі, 64-річний чоловік постраждав на вулиці.

14:00 Міноборони Британії показало свіжу карту бойових дій в Україні:

Карта бойових дій в Україні 30.11.2022
Карта бойових дій в Україні 30.11.2022

12:35 В Білопіллі на Сумщині росіяни обстріляли лікарню з САУ, було пряме попадання. Загинув 15-річний хлопчик, що на момент обстрілу був поруч з будівлею. Жертв могло бути більше, — стріляли саме у той час, як всередині приймали пацієнтів.

11:30 Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн виступила зі зверненням щодо України.

Вибрали головне:

  • Україна втратила близько 100 тисяч військових та 20 тисяч мирних жителів;
  • в ЄС заблоковано 300 млрд євро центробанку рф та 19 млрд євро російських олігархів, — у короткостроковій перспективі ЄС може отримати можливість передати їх Україні для компенсації збитків;
  • ЄС пропонує створити спеціалізований суд за підтримки ООН для розслідування та судового переслідування злочину агресії росії.

Зауважимо, що дані щодо втрат викликають сумнів, — Урсула фон дер Ляєн не уточнила, звідки в неї інформація про 100 тисяч загиблих українських військових, але раніше Зеленський стверджував, що рф втратила у війні у десять разів більше, ніж Україна (а орієнтовні втрати рф на сьогодні за даними Генштабу – близько 90 тисяч осіб). Також неможливо встановити точну кількість жертв серед цивільних, проте у одному лише Маріуполі згідно з різними оцінками могло загинути до 100 тисяч осіб.

10:00 СБУ проводить контррозвідувальні заходи на території одного з монастирів Мукачівської єпархії УПЦ МП на Закарпатті.

09:00 На Брянщині в росії величезна пожежа на нафтобазі, — район пожежі недалеко від кордонів Білорусі та України, тож є ймовірність, що це була "бавовна".

росія втратила за добу в Україні орієнтовно 500 окупантів:

Втрати росії в Україні 30.11.2022
Втрати росії в Україні 30.11.2022

07:45 Вночі росіяни поцілили ракетою у газорозподільчий пункт під Запоріжжям, була пожежа, три вулиці без газу, люди не постраждали, — голова ОВА Старух.

У селищі Мирне під Мелітополем вночі були вибухи у місцевому клубі, де розважалися окупанти, втрати уточнюються, — мер Мелітополя Іван Федоров.

Генштаб ЗСУ трошки розповів про втрати росіян на фронті:

Протягом минулого тижня в лікувальні заклади тимчасово окупованого міста Донецьк доставлено понад 720 поранених військовослужбовців підрозділів російських окупаційних військ. Також, в тимчасово окупованому місті Горлівка одна з цивільних лікарень перепрофільована на військовий шпиталь, куди повністю обмежено доступ цивільних осіб. До хворих допускають виключно медичний персонал.

06:45 Кілька важливих новин на ранок:

  • до кінця року кількість вбитих російських загарбників в Україні досягне 100 тисяч військових, — Зеленський;
  • росію не лякає можливість ядерної катастрофи в Україні, про це свідчать атаки проти ЗАЕС, — Пентагон;
  • на окупованих територія окупанти перевіряють дітей, які не ходять до російських шкіл, і змушують батьків їх туди віддавати — Центр національного спротиву;
  • Іран передав росії "принаймні сотні" безпілотників, і рф продовжує шукати шляхи придбання додаткових бойових систем, — Пентагон;
  • у Чехії з'явилася петиція, автори якої пропонують відключити посольство рф від електрики, щоб там "відчули на смак власні ліки";
  • Німеччина передасть Україні ще 350 генераторів;

3:00 США не надаватимуть росії статусу спонсора тероризму, оскільки це може нашкодити зерновій угоді

1:00 Херсонські телеграм-канали повідомляють про потужний приліт у місті. Про постраждалих інформації не надходило, проте місцеві жителі кажуть, що у багатьох будинках повибивало вікна

00:00 Енергетики наближаються до стабілізації ситуації з енергопостачанням Києва та до "нормальних" графіків, заявив гендиректор YASNO Сергій Коваленко.

Німеччина додатково поставить Україні самохідні зенітні установки "Гепард", повідомляє ВВС.

Нагадаємо, про те, що відбувалося 27 листопада, можна дізнатися у трансляції: Війна — день 277: окупанти завалюють тілами Бахмут і продовжують ракетний терор

Інформація за 28 листопада доступна у зведенні: Війна — день 278: росіяни штурмують Бахмут, загроза нового ракетного удару по Україні

Про те, що відбувалося 29 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 279: важкі бої на Донбасі, загроза нового масованого удару