Війна — день 274: Україна оговтується після масового ракетного удару

Читать на русском
Автор
26569
Повномасштабна війна триває 274 дні
Повномасштабна війна триває 274 дні. Фото Телеграф

Оперативно про головне 24 листопада

Широкомасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 273 дні. Зважаючи на відсутність будь-яких успіхів на фронті, російські окупанти продовжують тактику терору мирного населення і здійснюють масовані ракетні обстріли критичної інфраструктури України, внаслідок якої мільйони українців залишилися без світла, тепла, води та зв’язку. Проте зусиллями місцевої влади та енергетиків блекауту в Україні вдалося уникнути й в країні поступово відновлюють подачу електрики.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 24 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

21:30 Кількість жертв ракетного удару по Київщині (Вишгород) збільшилась до семи. Фото наслідків тут.

Обстріл Вишгорода 23 листопада
Фото: Євгеній Завгородній

19:00 Тактика "Вагнера": як досягають результатів зеки із тритижневою підготовкою та як їх б'ють, розповів журналіст Юрій Бутусов.

18:00 Сірий Орел для України: американські сенатори вимагають передати ЗСУ безпілотники Gray Eagle – чим вони важливі.

17:00 Російська ФСБ вбила "українських диверсантів" — це виявилися невинні фанати гри S.T.A.L.K.E.R.

16:00 З російського полону повернулися ще 50 українських воїнів. Це 20 нацгвардійців, 12 хлопців з ВМС, 10 бійців ЗСУ, 6 — ДПСУ, 2 з ТРо. Серед них двоє офіцерів і 48 рядових та сержантів. "Важливо, що нам вдалося повернути 19 оборонців Маріуполя, 12 з яких були евакуйовані з "Азовсталі", а також 15 полонених з ЧАЕС та 7 з острова Зміїний", — написав глава ОП Андрій Єрмак.

15:00 Уточнено кількість жертв нового масованого удару по Україні — внаслідок атаки росіян 23 листопада 10 людей загинули, 55 постраждали, повідомив речник ДСНС, полковник служби цивільного захисту Олександр Хорунжий під час брифінгу.

14:00 Україна та росія днями вели переговори в ОАЕ — ЗМІ дізналися, про що домовлялися.

13:00 ЗСУ поширили термінове звернення до народу Республіки Білорусь. "Спецслужби рф готують провокації на вашій території, ціллю їх терактів можуть бути об’єкти критичної інфраструктури, зокрема – АЕС "Островець", – йдеться в зверненні. У ГШ ЗСУ заявили, що росія намагається втягнути РБ у війну з Україною "будь-якими шляхами".

12:00 росія готується до нового масованого удару по Україні: стало відомо, коли на нього чекати.

11:00 Замість ядерної: росія може застосувати в Україні "тиху" зброю масової поразки.

10:00 Через проблеми в енергосистемі 81 потяг сильно запізнюється — максимальна затримка становить понад 12 годин. Але пасажирам, які пропустили потяг через надзвичайну ситуацію варто знати — їх посадять на наступний.

Потяги запізнюються перелік

09:00 Більшість країн ЄС підтримали пропозицію щодо запровадження стелі цін на нафту з росії на рівні $65-70 за барель, але Польща наполягає на $30, пише Politico.

У Кривому Розі завершили рятувальну операцію у знеструмлених шахтах. З-під землі евакуювали 653 гірники.

08:00 Минулої ночі окупанти п'ять разів ударили з важкої артилерії по Марганецькій громаді Дніпропетровської області. Усього випустили по громаді понад 30 снарядів. Люди не постраждали, повідомляє голова ОДА Валентин Резніченко.

07:00 За минулу добу росіяни завдали 78 ракетних та 23 авіаційні удари, здійснили більше 70 обстрілів з РСЗО по позиціях наших військ та населених пунктах, повідомляє Генштаб ЗСУ у своєму ранковому зведенні.

Разом із тим авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника і по 2 позиціях зенітних ракетних комплексів.

Підрозділи українських ракетних військ і артилерії уразили 4 райони зосередження особового складу та озброєння та військової техніки, позицію протиповітряної оборони та ще один важливий об’єкт ворога.

Канадські військові почали проводити у Польщі спеціалізований навчальний курс українським саперам, повідомила міністр оборони Канади Аніта Ананд у Twitter. Навчання зосереджене на виявленні, ідентифікації та знешкодженні вибухонебезпечних предметів та їх використанні під час підривних робіт.

06:00 Українські військові продовжують контрнаступальні дії в районі Сватове — Кремінна та тримають оборону на фронтах на Донбасі, де не вщухають запеклі бої, йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

05:00 Президент Франції Еммануель Макрон вважає російські ракетні удари по Україні воєнним злочином, який не повинен залишатися безкарним.

04:00 Президент Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Тіні Кокс попередив керівництво рф про неминучість покарання після останніх ракетних атак по цивільній інфраструктурі України.

03:00 Після останніх російських обстрілів України міністр оборони Польщі попросив Німеччину передати Україні комплекси ППО Patriot, які та раніше запропонувала Варшаві для посилення протиповітряної оборони.

02:00 Папа Римський порівняв війну росії проти України з Голодомором та закликав молитися за українців.

01:00 У київському Інституті серця лікарі провели дитині операцію, незважаючи на те, що під час операції в будівлі пропало світло.

00:00 Президент України Володимир Зеленський, виступаючи з відеозв’язку на спеціальному засіданні Ради безпеки ООН, звернувся до партнерів із проханням допомогти захистити небо.

Про те, що відбувалося 21 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 271: росіяни зміцнюють позиції та обстрілюють громадянську інфраструктуру

З даними за 22 листопада можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 272: бої на Донбасі та низка обшуків СБУ

Інформація за 23 листопада доступна у зведенні: Війна — день 273: окупанти штурмують Бахмут, а українці страждають від перебоїв зі світлом