Війна — день 273: окупанти штурмують Бахмут, а українці страждають від перебоїв зі світлом

Читать на русском
Автор
34930
Повномасштабна війна триває 273 дні
Повномасштабна війна триває 273 дні

Оперативно про головне 23 листопада

Вторгнення росії в Україну триває вже 273 дні. Попри погіршення погодних умов, ЗСУ продовжують проводити наступальну операцію з метою звільнення окупованої території України, проте росіяни також не зменшують темпи і продовжують знову і знову штурмувати Бахмут. На тлі цього українці продовжують страждати через ракетні удари по об’єктах критичної інфраструктури, через які мільйони людей відчувають перебої зі світлом.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 23 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Держсекретар США Ентоні Блінкен прокоментував ракетні удари росії по українській енергетиці: "Атаки по інфраструктурі покликані тримати цивільне населення України в холоді і темряві. Ця жахлива тактика не зломить рішучості України та її партнерів", — заявив Блінкен.

22:00 Подільник російського диктатора путіна, засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин передав представнику Європарламенту у футлярі з-під скрипки кувалду з вигравірованим логотипом його ПВК і зі слідами "крові" на рукоятці у відповідь на намір ЄС включити ЧВК до списку терористичних організацій.

21:00 "Укренерго" повідомляє, що працює над підключенням постраждалих внаслідок сьомої хвилі масованих ракетних атак росії на енергооб'єкти України регіонів, у деяких уже почалося підключення.

Три британські військові вертольоти Sea Kings будуть передані Україні, перший з них уже прибув до місця призначення, повідомив міністр оборони Великобританії Бен Уоллес.

20:00 Зеленський виступить о 23:00 (за Києвом) на екстреному засіданні Ради безпеки ООН щодо останніх ракетних ударів росії по Україні.

19:00 Внаслідок масованого ракетного удару росії в середу загинули шестеро українців, ще 36 постраждали, повідомляє Нацполіція.

18:00 УПЦ МП вирішила "ще далі" відсунутись від путінської церкви: підсумки Синоду.

17:00 Україна повернула з російського полону 35 військових та одного цивільного, повідомив голова ОП Андрій Єрмак.

Серед звільнених — захисники Маріуполя та "Азовсталі", а також нацгвардійці, яких взяли у полон на Чорнобильскій АЕС у перші дні повномасштабного вторгнення

16:00 Російські ракетні удари по Україні не наблизять переговори про припинення війни, заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов.

15:00 Швейцарія схвалила запровадження стелі цін на російську нафту та оголосила ембарго на постачання росії та Україні товарів військового призначення.

14:00 Новий масований ракетний удар росіян по всій Україні. Ведемо хроніку подій.

13:00 Повітряну тривогу оголошено по всій території України. У мережі повідомляється про роботу ППО в Одесі, вибухи в Миколаєві, Запоріжжі.

12:00 Де росія розпочне новий наступ і чим відповість Україна: прогнози військових експертів.

11:00 Херсон із ранку серйозно обстріляли, — очевидці стверджують, що росіяни під час атаки могли використати незвичайні боєприпаси — фосфорні чи термітні.

10:00 Зеленський прокоментував удари росії по пологовому будинку у Вільнянську та поліклініці й багатоповерхівці у Куп'янську: "Ворог знову вирішив спробувати терором і вбивствами досягти того, чого вже дев’ятий місяць не може і не зможе досягти. А буде лише відповідати за все зло, яке приніс у нашу країну".

Велика Британія передасть Україні три вертольоти Sea King, заявив британський міністр оборони Бен Уоллес. Це буде перше постачання Великою Британією Україні пілотованих літальних апаратів.

За даними Генштабу ЗСУ, росія за добу орієнтовно втратила в Україні більше 400 окупантів:

Втрати росії в Україні 23.11.2022
Втрати росії в Україні 23.11.2022

09:00 Вранці ворог ударив по Куп'янську на Харківщині, постраждала поліклініка та житлова багатоповерхівка, загинуло двоє перехожих.

Куп'янськ після обстрілу 23.11.2022
Куп'янськ після обстрілу 23.11.2022

Тим часом російські загарбники у селах навколо Довжанська Луганської області мобілізували практично всіх чоловіків, — голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

08:10 Спостерігається додаткове обладнання противником оборонних рубежів вздовж ділянки автошляху Каховка – Мелітополь, у Херсонській та Запорізькій областях, — Генштаб ЗСУ.

Автошлях Каховка-Мелітополь на карті бойових дій в Україні
Автошлях Каховка-Мелітополь на карті бойових дій в Україні

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • росіяни обстріляли пологовий будинок у Вільнянську на Запоріжжі, загинуло немовля;
  • Ізюм на Харківщині знищено на 80%, — голова ОВА Синєгубов;
  • флот морських дронів допомагають будувати люди з 93 країн світу, — Зеленський;
  • міністру освіти часів Віктора Януковича Дмитру Табачнику повідомили про підозру в держзраді через допомогу сальдо та балицькому, — Офіс генпрокурора;
  • росія може готувати атаку "під чужим прапором" у Білгородській області, саме для цього зараз будують "засічну межу", — вважають експерти американського Інституту вивчення війни;
  • ЄС у новому пакеті санкцій варто вдарити по виробництву ракетної зброї рф, — пропонує Кулеба.

Крім того, по всій Україні розгорнуть "пункти незламності", де у випадках глобальних відключень світла українці зможуть зігрітися, підзарядитися, отримати воду та доступ до Інтернету:

3:00 Американські сенатори з обох партій закликали президента Джо Байдена передати Україні БПЛА MQ-1C Gray Eagle. Це, на їхню думку, дасть ЗСУ значну довгострокову перевагу над окупантами.

1:30 У Вірменії пройшов мітинг проти візиту до країни російського та білоруського диктаторів володимира путіна та олександра лукашенка, які 23 листопада мають прибути на саміт ОДКБ

00:00 У США підтвердили, що незабаром передадуть Україні гранти на 4,5 мільярда доларів для підтримки економіки.

Про те, що відбувалося 20 листопада, читайте у матеріалі:Війна — день 270: окупанти перекидають десантників на Луганщину і тиснуть під Бахмутом

З даними за 21 листопада можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 271: росіяни зміцнюють позиції та обстрілюють цивільну інфраструктуру

Інформація за 22 листопада доступна у зведенні: Війна — день 272: бої на Донбасі та низка обшуків СБУ