Війна — день 272: бої на Донбасі та низка обшуків СБУ

Читать на русском
Автор
38686
Вторгнення триває 272 дні
Вторгнення триває 272 дні. Фото Телеграф

Оперативно про головне 22 листопада

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 272 дні. В Україні через атаки росіян по енергетичній інфраструктурі тривають масштабні відключення електроенергії. Поки ЗСУ завдають прицільних ударів по місцях скупчень живої сили та техніки окупантів, останні навмисне обстрілюють мирні міста, включаючи нещодавно звільнений Херсон.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 22 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У росії вистачить ракет ще на 3-4 масованих ракетних обстріли, які були 15 листопада, коли окупанти запустили 100 ракет, заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

22:00 Уряд Канади розширив список санкцій, додавши до нього низку білоруських банків, підприємств і громадян.

21:00 В уряді України підготували пакет санкцій щодо приблизно 3000 осіб з числа військового керівництва росії, підприємств та установ військово-промислового комплексу, а також пов'язаних із постачанням російському ВПК компаній та фізосіб.

20:00 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Євросоюз ухвалити 9-й пакет санкцій проти росії та зробити його максимально потужним.

США та союзні їм країни планують 23 листопада домовитися про введення граничних цін на російську нафту не вище за $60-70 за барель, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на свої джерела.

19:00 В окупованих Севастополі, Балаклаві та Євпаторії вибухи. Місцеві мешканці чули щонайменше 15 вибухів. Окупаційна влада заявляє, що російська ППО "збила два безпілотники".

18:00 Україна зв'язалася з Іраном через допомогу росії — факт контакту, про який писали ЗМІ, підтвердили в МЗС.

17:00 Після останньої ракетної атаки по Україні в країні практично не залишилося непошкоджених вузлових підстанцій "Укренерго", а також великих теплових та гідроелектростанцій.

16:00 Олаф Шольц заявив, що Німеччина має бути готовою до ескалації ситуації в Україні, зокрема, до руйнування інфраструктури.

15:20 Після потужного ракетного удару на минулому тижні в Україні майже не залишилося неушкоджених ТЕС та ГЕС, — голова "Укренерго" Володимир Кудрицький.

14:20 Прес-секретар президента росії дмитро пєсков прокоментував обшуки в Лаврі: "Українська сторона давно воює з російською православною церквою і, я б сказав, що це потрібно розглядати як чергову ланку в ланцюзі цих військових дій проти російського православ'я".

Тим часом СБУ розпочала обшуки ще й у великій енергетичній компанії VS Energy, яка контролює п'ять обленерго та сама підконтрольна російським олігархам.

13:00 Зеленський провів нове засідання Ставки.

"Розглянули три ключові питання. Перше – забезпечення нашого війська технікою та зброєю. Друге – захист об’єктів енергетичної інфраструктури. Третє – забезпечення якісної роботи об’єктів інфраструктури впродовж зими. Вона не буде легкою прогулянкою, але ми неодмінно вистоїмо, і перемога буде за нами", — інформує президент.

У Оріхові Запорізької області росіяни обстріляли точку видачи гуманітарної допомоги, один соцробітник загинув, дві жінки постраждали.

11:20 Україна повернула тіла 33 загиблих військовослужбовців, повідомили у Мінреінтеграції. Загалом за час роботи Уповноваженого по зниклим безвісти вдалося повернути тіла 696 загиблих військових.

З'явилися чутки, що росія евакуює військові та стратегічні ресурси з Армянська на півночі Криму, оскільки він майже вже досяжний до української зброї, — голова окупантів Криму аксьонов спростовує цю інформацію.

10:00 Після Києво-Печерської Лаври обшуки розпочалися у Корецькому жіночому монастирі, який безпосередньо підпорядковується Синоду Руської православної церкви.

09:00 росія втратила в Україні вже орієнтовно більше 85 тисяч окупантів:

Втрати росії в Україні 22.11.2022
Втрати росії в Україні 22.11.2022

У мережі з'явилося відео нічного обстрілу Марганця з боку окупованого Енергодару:

08:00 Зранку СБУ проводить слідчі дії у Києво-Печерській Лаврі. Серед іншого перевіряють приміщення на наявність зброї. Також дивляться, чи не ховаються на території Лаври диверсанти.

У населеному пункті Стрілкове Генічеського району на Херсонщині, на території бази відпочинку, окупанти облаштували катівню, де утримують та піддають тортурам громадян України, — повідомляє Генштаб ЗСУ.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • Велика Британія поставляє Україні модернізовані ракети з лазерним наведенням Brimstone 2, їхня дальність пуску вдвічі перевищує раніше переданих ракет Brimstone першого покоління, — The Telegraph;
  • окупанти Херсона спалювали тіла своїх загиблих військових на сміттєзвалищі, – The Guardian;
  • херсонців закликають евакуюватися на зимовий період до більш безпечних регіонів України, особливо це стосується жінок із дітьми, літніх людей, хворих і маломобільних осіб, — Верещук;
  • наразі 75% громадян рф підтримують війну проти України, — представник ГУР Міноборони Вадим Скібіцький;
  • Чехія передасть Україні дві важкі мостові конструкції, ними замінять зруйновані війною мости;
  • Литва передасть Україні боєприпаси для 155-мм артилерії та зимову форму.

3:00 У Міноборони прогнозують посилення боїв на Донецькому напрямку, оскільки окупантам потрібно відновити бойовий дух після поразки у Херсоні

1:00 У ВООЗ кажуть, що через настання холодів та постійних обстрілів об'єктів критичної інфраструктури росіянами життя мільйонів українців поставлено під загрозу

00:00 "Укренерго" анонсувало на вівторок, 22 листопада, з 00:00 до 24:00 у всіх регіонах України планові відключення.

Інформація за 19 листопада доступна у зведенні: Війна — день 269: окупанти заливають кров’ю Донбас і продовжують ракетний терор України

Про те, що відбувалося 20 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 270: окупанти перекидають десантників на Луганщину і тиснуть під Бахмутом

З даними за 21 листопада можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 271: росіяни зміцнюють позиції та обстрілюють цивільну інфраструктуру