Війна — день 259: ЗСУ з боями просуваються на півдні України

Читать на русском
Автор
29320
Вторгнення триває вже 259 днів
Вторгнення триває вже 259 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 9 листопада

Широкомасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну триває вже 259 днів. Поки по країні продовжуються стабілізаційні відключення електроенергії, спостерігаються певні успіхи українських військ на фронті. Так, на Донбасі окупантам не вдається проломити українську оборону попри весь тиск і численні спроби, натомість є інформація про успішне просування ЗСУ на півдні України.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 9 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські воїни звільнили села Правдине й Калинівське у Херсонській області.

22:00 Російські окупанти обстріляли Криворізький район, ймовірно, з реактивних систем залпового вогню "Смерч" або "Торнадо", повідомив голова Криворізької військової адміністрації Олександр Вілкул.

21:00 ВВП в Україні впаде навіть більше, ніж очікувалося: зараз прогнозується спад на 39% замість колишніх 35%, заявила міністрка економіки Юлія Свириденко.

20:00 У Києві практично завершили роботи з відновлення 16 найбільш постраждалих внаслідок російського обстрілу житлових будинків, заявив міський голова столиці Віталій Кличко.

19:00 Російські окупанти вивозять награбоване майно та викрадені автомобілі з тимчасово окупованого Сєвєродонецька (Луганська обл.) під прикриттям та у супроводі представників т.зв. окупаційних "органів держбезпеки", повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

18:00 Росіяни заявили, що здають Херсон та відводять війська з правого берега Дніпра.

17:00 Пообіді росіяни знову обстріляли Нікопольщину, повідомила Дніпропетровська ОВА. Окупанти вдарили "Градами" по Марганецькій громаді. Убили одного місцевого мешканця. Ворожий снаряд прилетів прямо у житловий будинок.

16:00 Колаборант, заступник голови окупаційної адміністрації Херсонської області кирило стремоусов загинув у ДТП, повідомляють росЗМІ.

15:00 Російські хакери групи UAC-0010 (Armageddon) розсилають листи зі шкідливими лінками від імені Держспецзв’язку України. У разі переходу за посиланням із листа на комп’ютері створюється архів з файлом, відкриття якого призводить до завантаження шкідливих програм.

У Сумській області ЗСУ збили російський безпілотник зі стрілецької зброї, — голова ОВА Дмитро Живицький.

13:40 На всій території України, окрім Криму, оголошено повітряну тривогу. Причина — активність ворожої авіації на території Білорусі.

У Херсоні тим часом масово зникають прапори росії з будівель.

12:25 Херсонські пабліки повідомляють про "бавовну" одразу на низці мостів на окупованій території, — Дар'ївському, Тагинському, Новокаїрському, та мостах у прифронтовій Снігурівці, про наступ ЗСУ на яку ходять чутки останню добу. Як видно на карті, через ці мости йдуть основні транспортні шляхи окупантів. Є думка, що ворог їх підриває, аби заблокувати мобілізованих і не дати їм можливості відійти.

Підірвані на Херсонщині мости на карті бойових дій
Підірвані на Херсонщині мости на карті бойових дій

11:00 Наслідки удару по логістичному підприємству в Дніпрі цієї ночі. Спочатку вдарив один "шахід", здійнялася пожежа, під час гасіння прилетіли ще два дрони. Постраждало чотири робітники, чоловіки 18-45 років.

Тим часом росія орієнтовно втратила за добу більше 700 окупантів:

Втрати росії в Україні 09.11.2022
Втрати росії в Україні 09.11.2022

09:00 На сьогодні внаслідок агресії рф проти України загинуло 430 дітей, ще понад 828 постраждали, — ювенальні прокурори.

Кримський міст навряд чи повноцінно запрацює до вересня 2023 року, росіяни не зможуть закінчити ремонт за вказаний період, — вважає британська розвідка.

07:40 Вночі росіяни завдали масованого удару по Дніпропетровщині дронами-камікадзе, п'ять з них знищили, проте деякі влучили в ціль. У Дніпрі безпілотники поцілили у логістичне підприємство. Поранені 4-ро його працівників. Усі у лікарні. Троє важкі. Ворожий удар спричинив сильну пожежу. Горіло на понад 3 000 квадратних метрів. Вогнеборці полум’я уже приборкали. Зруйновані склади підприємства.

На території Білорусі формують російсько-білоруське угрупування військ, а у складі білоруських прикордонних військ створюються підрозділи операторів ударних БпЛА. Правоохоронні органи Білорусі посилили заходи з пошуку, виявлення та затримання громадян з проукраїнською позицією або тих, що критикують владу чи так звану спеціальну військову операцію російської федерації в Україні, — повідомляє Генштаб ЗСУ.

Велика Британія надішле в Україну 12 тис. зимових наборів для спання та 150 наметів з обігрівом. Окрім цього, до середини грудня Україна отримає від Об’єднаного королівства 25 тис. комплектів зимового одягу, пообіцяв міністр оборони Великої Британії Бен Воллес.

07:00 Сьогодні вимикатимуть світло за плановими графіками по всій Україні, — НЕК "Укренерго". Найбільше стосується Києва та Київської, Чернігівської, Черкаської, Житомирської, Сумської, Харківської, Полтавської, Запорізької та Дніпропетровської областей.

3:00 Глава ГУР МО Кирило Буданов заявив, що "вирішальний період війни" настав

1:00 Окупанти знову запускають іранські безпілотники у бік мирних міст. Про роботу ППО повідомлялося у Дніпрі, а звуки прольоту чули на Харківщині

00:00 "Укренерго" анонсує застосування графіків погодинних планових обмежень електропостачання.

Стабілізаційні обмеження прогнозуються у Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській, Полтавській, Запорізькій, Дніпропетровській, Кіровоградській областях.

Нагадаємо, про те, що відбувалося 6 листопада, читайте у зведенні: "Війна — день 256: важкі бої на Донбасі, росіяни замінували Херсон" .

Дані за 7 листопада доступні у матеріалі: "Війна — день 257: росіяни зазнають тяжких втрат, але готують новий масштабний удар по Україні".

З інформацією за 8 листопада можна ознайомитись у трансляції: "Війна — день 258: ЗСУ тримають активну оборону, а подекуди — відтісняють окупантів".