Війна — день 241: окупанти знову накрили Україну ракетами, доки ЗСУ просуваються вглиб фронту

Читать на русском
Автор
33152
Війна триває вже 241 день
Війна триває вже 241 день

Оперативно про головне 22 жовтня

Повномасштабне військове вторгнення росії в Україну триває вже 241 день. За даними аналітиків, ЗСУ вже практично завершили звільнення Харківщини і завдають тяжких втрат росіянам на правому березі Дніпра в Херсонській області, при цьому експерти висловлюють думку, що в листопаді Україна поверне під свій контроль ще низку населених пунктів. Окупанти, своєю чергою, продовжують обстрілювати мирні міста і готують теракт на Каховській ГЕС, який у разі виконання призведе до масштабної катастрофи.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 22 жовтня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 З'явилася інформація, що директора запорізького підприємства "Мотор Січ" В’ячеслава Богуслаєва затримано.

22:00 Уряд Німеччини передав Україні нову партію озброєння, обладнання та екіпірування для військових за минулий тиждень: 5 броньованих евакуаційних машин Bergepanzer 2, 167 тисяч патронів до вогнепальної зброї, 7 важких та середніх понтонних систем, 183 генератори, 10 116 тис. курток, 80 тис. штанів та 240 тис. шапок.

21:00 У випадку, якщо росія завдасть ядерного удару по Офісу президента України, світ має відповісти ударом по центру ухвалення рішень у рф, заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю канадським телеканалам CTV та CBC.

20:00 На Рівненщині внаслідок ворожих ракетних обстрілів пошкоджено 9 будівель. Це житлові, господарські та адміністративні будівлі. Наразі йде відновлення покрівель та вікон, повідомив голова ОВА Віталій Коваль.

19:00 Російські окупанти повністю залишили населені пункти Чарівне та Чкалове, з Берислава евакуювали офіцерів та медперсонал, повідомляє Генеральний штаб ЗС України.

18:00 Україна потребує постачання додаткових боєприпасів для систем протиповітряної оборони з Німеччини вже найближчими днями, заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв'ю газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Експрем'єр Великої Британії Борис Джонсон отримав підтримку понад 100 депутатів-консерваторів, необхідну для участі у виборах, тепер він може поборотися за посаду лідера Консервативної партії і знову претендувати на посаду прем'єра, передає Sky News з посиланням на джерела.

17:00 Військовий експерт про ситуацію на Херсонщині: росіяни не тільки тікають, а й закріплюються, підрив греблі цілком можливий.

16:00 Китай та Іран можуть знати про небезпечний план путіна в Україні з великою кількістю жертв — ЗМІ.

15:00 Інформація від Офісу президента України про наслідки сьогоднішніх ракетних ударів росіян.

14:00 Залужний обдурив американців, але це допомогло врятувати Київ: що розповіли західні ЗМІ.

13:30 Після ранкової масованої ракетної атаки у низці областей проблеми з електрикою. Зокрема: Київ, Рівне, Луцьк, Ковель, Хмельницький. В Укренерго попередили — ситуація навіть гірша, ніж була 10 жовтня, коли росія завдала масованого удару по енергетичній інфраструктурі.

10:00 Президент США Джо Байден пояснив, чому його країна надає таку колосальну підтримку Україні. На його думку, нинішня війна з росією — щось більше, ніж просто для українців.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак відреагував на масований ракетний удар по Україні.

Трохи пізніше на тему висловився і радник ОП Олексій Арестович. Він заявив, що всі п'ять російських ракет, випущених на Київ, було збито.

Ще з добрих новин — минулої ночі лише на Миколаївщині було збито одразу 10 безпілотників-шахідів.

Також Генштаб ЗСУ опублікував зведення щодо втрат окупантів в Україні.

09:00 Також вибухи пролунали і в низці інших регіонів — у Дніпропетровській та Рівненській областях, а також у Луцьку та Хмельницькому. Зібрали все, що відомо зараз, в одному матеріалі.

Рівненська область вибухи сьогодні
Дим над Рівненщиною

08:40 На Одещині прогриміли вибухи, на місці ймовірної атаки піднімається дим. Деякі місцеві джерела повідомили про ймовірний удар по об'єкту енергетичної інфраструктури.

Одесса взрывы сегодня
Над местом прилета поднимается дым

Також гучно було на Київщині та Чернігівщині — працювала ППО.

08:00 Ранок починається не з кави, а з сигналів повітряної тривоги. До восьмої ранку попередження про небезпеку пролунало в усіх регіонах України, крім окупованого Криму.

Повітряна тривога в Україні 22 жовтня
Повітряна тривога в Україні 22 жовтня

Bloomberg пише, що в росії зріс ризик демографічної кризи. За прогнозами фахівців, у наступному році кількість новонароджених росіян навряд чи перевищить 1,2 млн, що для такої великої країни надто малий відсоток.

Найголовнішими причинами є еміграція, загалом низька народжуваність і, звичайно ж, втрати на війні.

Демографічна криза в росії

Вночі росіяни атакували Запорізьку область. Вдарили по одному із сіл, але, на щастя, обійшлося без жертв.

У Генштабі ЗСУ дали свіже зведення щодо подій на фронті. Росіяни відчайдушно втікають із Херсона, при цьому частина окупантів готують обласний центр до вуличних боїв.

07:00 Проаналізували для вас свіжі карти бойових дій в Україні. Бої йдуть на північний схід від Харкова на кордоні з росією, по лінії фронту Сватово-Кременна та на захід від Лисичанська. Також наголошується на активності окупантів на Херсонщині — вони намагаються втекти зі своїх попередніх позицій на заході області.

Карта боїв в Україні 22.10.2022
Карта боїв в Україні 22.10.2022

Одесити демонструють небачену єдність, допомагаючи ЗСУ. Так, в одному з місцевих ЖМ люди зібралися, щоб виготовити свічки для наших захисників на передовій.

06:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • вибухи вночі лунали на Миколаївщині та Одещині (ППО), а "шахідів" чули навіть на Київщині. На жаль, є прильоти на Черкащині — атака відбулася вже під ранок;
  • Борис Джонсон, великий друг та партнер України, має намір балотуватися на посаду прем'єра Британії. Так, знову;
  • тим часом свою вдячність та підтримку нашої країни висловив німецький канцлер Олаф Шольц. Він зробив це під час прес-конференції за підсумками саміту ЄС, що відбувався у Брюсселі;
  • постпред рф василь небензя втік із зали засідань Ради безпеки ООН перед виступом українського колеги Сергія Кислиці. Український дипломат на це висловив сподівання, що слідом за небензею із Організації забереться і вся росія;
  • у Чорному морі побільшало ворожих кораблів — до 10. Три з них ракетоносії, які несуть до 24 "Калібрів".

05:00 Ворог атакував Черкащину, в області чути вибухи.

04:00 У Джонсона підтвердили, що політик, який вважається другом України, змагатиметься за посаду лідера консерваторів.

03:05 Окупанти обстріляли Бахмут касетними снарядами: є поранені.

03:00 Британія, Франція та Німеччина закликали ООН розслідувати постачання іранських дронів росії для війни в Україні.

01:30 У Криму українця засудили до 2,5 років колонії суворого режиму за листівки.

01:00 В Одесі під час тривоги спрацювала система ППО.

00:00 Постійний представник росії при ООН назвав "фейком" інформацію про придбання БПЛА в Ірану.

Нагадаємо, дані за 19 жовтня читайте в матеріалі: "Війна — день 238: Росія продовжує бити по містах України і вивозить людей з Херсона".

Про те, що відбувалося 20 жовтня, можна дізнатися у зведенні: "Війна — день 239: окупанти бомбять Україну, в країні оголошено жорстку економію електроенергії".

Інформація за 21 жовтня доступна у трансляції: "Війна — день 240: в Україні масові відключення світла, колаборанти біжать із Херсонщини".