Головні страхи лукашенка. Чому диктатор досі не наважився на вторгнення в Україну

Читать на русском
Автор
6751
Очільник білорусі продовжує балансувати "між крапельками"
Очільник білорусі продовжує балансувати "між крапельками"

Військові експерти Олег Жданов та Владислав Селезньов оцінили "Телеграфу" стан готовності РБ до вторгнення з півночі

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко намагається максимально затягнути час прямої участі його армії у війні проти України з огляду на кілька головних причин.

Таку думку в коментарях "Телеграфу" висловили військові експерти Владислав Селезньов та Олег Жданов, коментуючи заяву Генерального штабу ЗСУ про зростання ризиків повторного наземного вторгнення з території білорусі.

Напередодні представник Генштабу ЗСУ, бригадний генерал Олексій Громов заявив, що загроза наступу з білорусі зростає.

"Очевидно, якби білоруська армія хотіла воювати і лукашенко прийняв би таке рішення, вони б це робили, починаючи з лютого цього року. А вони ще досі цього не зробили. Чому це відбулось? Тому що лукашенко — хитрий лис — розуміє, що буде з його армією, якщо вона вторгнеться з півночі на територію нашої країни. У нього і так є втрата комунікації його армії з білоруським суспільством. Фактично армія зараз є (чи не єдиним, — Авт.) підпертям його влади. А у разі, якщо армія перетвориться на "200-х", то хто буде захищати його владу?!", — зазначає Селезньов.

Окрім того, за словами експерта, армія РБ не готова до вторгнення, а військову техніку, яку росія постачає в Білорусь, низької якості і її треба лагодити після розконсервації та тривалого зберігання на складах рф. На формування ж спільного угруповання білоруських військових та російських мобілізованих може піти тривалий час.

В свою чергу Олег Жданов вказав нам на те, що однією з причин, чому з території білорусі в рф переміщається військова техніка, а одночасно росія направляє в РБ старі танки і складські, ще радянські, боєприпаси, є свідомий намір лукашенка знизити потенціал власних збройних сил.

Він (лукашенко, — Авт.) намагається якомога більше знизити її бойовий потенціал, щоб не втручатися (напряму, — Авт.) у цю війну… Дійсно, такий свого роду нелогічний хід вони роблять: з одного боку ешелони з технікою, озброєнням та боєприпасами їдуть з білорусі в росію. А з іншого боку росія аж з Далекого Сходу, з району Владивостока, жене ешелони з технікою, особовим складом і боєприпасами для цього (спільного на території РБ, — Авт.) угруповання", — зазначає він.

Раніше "Телеграф" розповідав, як білорус Денис Прохоров, командувач полку Кастуся Каліновського, оцінює ймовірність вторгнення армії Білорусі до України.

Крім цього, ми писали про те, що ж могло спонукати лукашенка погодитися на розміщення російських військових на території РБ.