Ракетні удари по Україні: Захід відповість росії по трьом напрямкам

Читать на русском
Автор
11865
Атаки рф підштовхують Захід до збільшення допомоги Україні
Атаки рф підштовхують Захід до збільшення допомоги Україні. Фото pravda.com.ua

Експерт Руслан Бортник розказав "Телеграфу", як союзники Києва реагуватимуть на ескалацію

Масовані ракетні обстріли України з боку росії безумовно призведуть до розширення номенклатури військового постачання українській стороні та підвищать рівень політичної і фінансової підтримки Києва з боку Заходу. Але рівень ескалації у війні буде підвищуватися.

Такий прогноз в коментарі "Телеграфу" зробив директор Українського інституту політики Руслан Бортник.

"Думаю, що реакція буде фінансова, військово-технічна і політична. Найвірогідніше, цей ракетний терор підштовхне Захід до розширення номенклатури військових поставок в Україну. Передусім мається на увазі — засоби протиракетної оборони (не протиповітряної, а саме протиракетної), які Україна тривалий час просить насамперед у США та у деяких інших партнерів. Можливо — авіація третього четвертого покоління (F-15, F-16). Можливо більш далекобійні ракети. Безумовно, можливо танки сучасні, західні" , — каже експерт.

За його словами, крім того Україна може розраховувати на розширення фінансової підтримки, в тому числі на відновлення об'єктів енергетичної інфраструктури.

"І я не виключаю, що з політичної точки зору ці ракетні атаки на Україну призведуть до більш швидкого визнання росії країною-спонсором тероризму з боку США. Можливо, до якихось рішень НАТО про створення перехідних форматів співпраці з Україною по аналогії з Угодою про асоціацію з ЄС. Тому що українська заявка пішла на членство в Альянсі. Звичайно, окрім засуджень, засідань та іншого. Можливо — до ще якихось рішень, пов'язаних з українською євроатлантичною інтеграцією. Ракетна атака призводить до чергового фазового стрибку в конфлікті між росією і Заходом та між рф й Україною. В рамках цього фазового стрибку сторони розширять зусилля, направлені на ведення війни, та безумовно піднімуть рівень ескалації", — підкреслює Бортник.

Як раніше повідомляв "Телеграф", вранці 11 жовтня росія атакувала ще одну ТЕС — цього разу на Вінниччині. Використовували дрони-камікадзе. У РНБО вважають, що росія має проблеми з кількістю ракет і влаштувати Україні постійний ракетний терор їх не вистачить.

Також ми писали, що вранці та вдень 10 жовтня російські окупанти здійснили масштабний обстріл території України.