Війна — день 230: ЗСУ тиснуть на Донбасі, а Україна відходить від масштабного ракетного удару

Читать на русском
Автор
44039
Повномасштабна війна триває 230 днів
Повномасштабна війна триває 230 днів

Оперативно про головне 11 жовтня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 230. ЗСУ продовжують наступ на сході нашої країни, а на Херсонщині окупанти намагаються збудувати нові лінії оборони. Україна ж продовжує відходити від масованого ракетного удару, яким напередодні було пошкоджено 11 інфраструктурних об’єктів по всій країні, а також десятки житлових будинків, культурних об’єктів та закладів освіти.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 11 жовтня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські обстріли в останні два дні стали наймасштабнішою атакою на енергетичну інфраструктуру за всю історію – постраждали до 30% усіх енергооб'єктів, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

22:00 Зеленський поставив завдання органам розвідки встановити всіх, хто причетний до ракетних атак проти України.

21:00 Росіяни обстріляли Запорізьку область, загинуло 7 людей і ще стільки ж травмовано, повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

20:00 Відбувся черговий обмін полоненими, внаслідок якого вдалося звільнити 32 українські військовослужбовці та повернути тіло ізраїльтянина Дмитра Фіалки, повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

19:00 Не стали чекати листопада: Німеччина передала Україні дуже важливе озброєння.

18:00 Загроза вторгнення з Білорусі: Зеленський на саміті G7 зробив серйозну пропозицію щодо миротворців.

17:00 Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що перемоги росії в українському конфлікті допустити не можна, адже такий розвиток подій стане поразкою НАТО.

16:00 Дистанційне навчання до 14 жовтня запроваджено у столичних школах та дошкільних закладах, повідомив перший заступник міського голови Київської міськдержадміністрації Микола Поворозник.

Російські терористи 10 жовтня викрали заступника генерального директора Запорізької АЕС з персоналу Валерія Мартинюка і тримають його у невідомому місці, ймовірно, застосовуючи притаманні їм методи тортур та залякування, повідомив НАЕК "Енергоатом".

15:00 З'явилися кадри наслідків пожежі на залізничній гілці Кримського мосту. Метал на рейках під час пожежі розм'як і був буквально втиснутий вагою цистерни, що викликає запитання щодо того, як його будували.

Росіяни вдарили ракетами по енергетичній інфраструктурі у Павлоградському та Кам’янському районах Дніпропетровщини, є значні руйнування, ряд населених пунктів без світла, влада закликає до тотальної економії електроенергії.

14:15 Ворог вдарив по двох об'єктах критичної інфраструктури у Ладижині та Вінницькому районі, постраждало троє людей, — голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

13:00 Повітряна тривога закінчилася, вона тривала близько п'яти годин.

30% Львова тимчасово без електроенергії. Також перебої з водопостачанням у Сихівському та Франківському районах міста. Ремонтом будуть займатися після відбою тривоги. Садовий закликає львів'ян зробити запас води.

12:20 У Львові завдали удару по об'єкту критичної інфраструктури, частина міста знову без електрики, — мер Андрій Садовий.

Всього за вчора в Україні загинуло 23 мирні жителі:

Мирні втрати України 10.10.2022
Мирні втрати України 10.10.2022

11:30 Російські ракети багаторазово змінюють напрямок і кружляють, є версії, що сьогоднішній ракетний обстріл України спрямований на викриття місць розташування засобів протиповітряної оборони.

Тим часом передовиці міжнародних ЗМІ всі про Україну та вчорашні обстріли:

09:45 На всій території України, окрім Криму, триває повітряна тривога, у низці областей повідомляють про вибухи, попередньо працює ППО.

З-під завалів у Запоріжжі дістали тіла ще трьох жертв учорашнього нічного удару. Загалом там загинуло п'ятеро людей.

У Білому домі заявили, що росія вже деякий час готувала масовану ракетну атаку по Україні, — тобто вона не є помстою за Кримський міст.

08:30 Ворог атакував двома дронами-камікадзе "Shahed-136" Ладижиську ТЕС на Вінничині. Тривога була оголошена тільки у Вінницькій області. Вона межує з Придністров'ям.

Внаслідок вчорашніх обстрілів загинуло 19 людей, ще 105 були травмовані, — попередні дані ДСНС на ранок.

В результаті нічної атаки по Запоріжжю було ушкоджено інфраструктурні об‘єкти, заклад освіти, медичний заклад та житлові будинки. Є постраждалі. На росії стверджують, що били "по військових об'єктах ЗСУ".

Силами ППО сьогодні з 03:30 до 05:30 години було знищено п’ять ворожих дронів-камікадзе типу "Shahed-136" над Миколаївщиною, а ще три — над Одещиною.

07:30 Кілька важливих новин на ранок:

  • вночі ворог ударив по Запоріжжю, влучили у комерційний об'єкт, вирує велика пожежа;
  • довгий час Україна просила у Заходу дальнобійну зброю, проте вчора змінила список побажань на користь оборонного озброєння, — запрошує NASAMS, протиракетні, мінометні та артилерійські системи, пише Foreign Policy;
  • армія Білорусі має низький рівень підготовки та не становить загрози Україні, — зійшлися у думці Арестович та експерти ISW;
  • у Чорному морі у рф залишається напоготові 16 ракет "Калібр".

6:00 Вибухи в Запоріжжі.

5:00 Внаслідок ракетного удару по Україні 10 жовтня загинули 14 людей та ще 97 отримали поранення, заявив глава МВС Денис Монастирський.

3:00 ЗСУ продовжують методично зачищати український південь від окупаційних сил. Так минулої доби росіяни втратили там 174 солдати, 2 танки, 2 гаубиці, 2 міномети, 2 склади з боєприпасами та 12 одиниць іншої техніки.

1:00 Під час ракетного удару по Кривому Розі близько 850 шахтарів залишалися під землею. Більшість із них вдалося підняти на поверхню, проте ще 98 заблоковано, повідомив начальник міської військової адміністрації Олександр Вілкул.

00:00 У Португалії, Німеччині, Польщі, Італії та інших країнах відбулися масові демонстрації на підтримку України.

Нагадаємо, інформація за 8 жовтня доступна у матеріалі: "Війна — день 227: на Кримському мості трапився "бавовна", ЗСУ продовжують наступ"

Дані за 9 жовтня доступні у зведенні: "Війна — день 228: окупанти отримують від ЗСУ і продовжують ядерний шантаж"

Про те, що відбувалося 10 жовтня, можна дізнатися у матеріалі: "Війна — день 229: окупанти влаштували ракетний терор всій Україні"