Війна – день 217: ЗСУ просуваються на Харківщині і поступово оточують угруповання військ рф

Читать на русском
Автор
39976
Війна в Україні — день 217
Війна в Україні — день 217. Фото Телеграф

Оперативно про головне 28 вересня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 217 днів. Росіяни та їхні маріонетки таки провели свої псевдореферендуми на окупованих територіях України та оголосили їхні "результати". Хоча поки що жодна держава світу не те що не визнала їх, але багато хто виступив категорично проти. Тим часом на фронтах для російських окупантів усе складається ще гірше: ЗСУ продовжують вичавлювати росіян із захоплених ними територій на Харківщині та звільняти населені пункти. Також росіяни повідомляють "про активізацію ЗСУ на всій лінії фронту" у Луганській області. Не маючи успіхів на полі бою, росіяни продовжують наполегливо тероризувати мирне населення, обстрілюючи крилатими ракетами великі українські міста, такі як Харків та Одесу.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 28 вересня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Міноборони США оприлюднило перелік озброєння та військового обладнання, виділеного Україні після початку широкомасштабного вторгнення рф. Загалом із січня 2021 року США виділили Україні близько 16,9 мільярда доларів на допомогу, у тому числі понад 16,2 мільярда доларів з початку вторгнення рф 24 лютого.

22:00 Одна з випущених по Кривому Рогу російських ракет влучила в об'єкт цивільної інфраструктури, — мер Олександр Вілкул.

"Окупанти варварськими обстрілами продовжують терор мирних громад та населення. Ввечері, близько 20.40, ворог завдав ракетного удару по Кривому Рогу. Наслідки ракетної атаки: ракети Х-59 — одна ракета збита, інша влучила в об'єкт цивільної інфраструктури. Руйнування значні. Триває ліквідація наслідків", — повідомив Вілкул

21:00 Пентагон офіційно оголосить про надання нового пакету військової допомоги Україні на 1,1 мільярда доларів. У цьому пакеті Україна отримає:

  • 18 реактивних систем залпового вогню HIMARS та боєприпаси до них;
  • 12 антидронних систем Titan;
  • близько 300 позашляховиків, десятки вантажівок та причепів для перевезення важкої техніки;
  • різні радари, засоби зв'язку.

20:00 Наказ Міністерства оборони України про відстрочку військового обліку жінок за широким переліком спеціальностей до 1 жовтня 2023 року набув чинності, повідомила народний депутат фракції "Слуга народу" Роксолана Підласа.

19:00 Європейська комісія запропонувала восьмий пакет санкцій проти рф, який зачепить імпорт продукції та суттєво вдарить по бюджету росії.

18:00 Литва та 14 інших країн ЄС напередодні зустрічі у Брюсселі міністрів транспорту та енергетики Європейського Союзу закликають Єврокомісію запропонувати встановити верхню граничну планку цін на газ.

17:00 Данські фахівці поки не можуть розпочати розслідування інцидентів з газопроводами "Північний потік" та "Північний потік 2", вони мають почекати один-два тижні, повідомляє агентство ЕФЕ з посиланням на міністра оборони Данії Мортена Бодскова.

16:00 Делегація французького парламенту під керівництвом президента Національних Зборів країни Яелі Браун-Піве прибула до Києва.

Державний "ПриватБанк" запустив можливість онлайн-купівлі валюти для розміщення на термінових депозитах через мобільний Приват24 та сайт банку.

15:00 Президент Туреччини Реджеп Ердоган поговорив по телефону з президентом України Володимиром Зеленським, лідери обговорили проведення успішного обміну військовополоненими, ситуацію навколо Запорізької АЕС, а також проведення рф псевдореферендумів на окупованих територіях України.

14:00 Канцлер ФРН Олаф Шольц закликав путіна залишити ідею про застосування ядерної зброї у війні проти України.

13:00 Ватажок бойовиків "ЛНР" пасічник офіційно звернувся до путіна з проханням розглянути входження "республіки" до складу рф.

Гауляйтер сальдо за ним також звернувся до путіна з пропозицією про прийняття Херсонської області до складу росії.

12:00 Командири захисників "Азовсталі", яких звільнили з російського полону, найближчим часом зможуть зустрітися із сім'ями на території Туреччини. Про це повідомив заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко в ефірі телемарафону.

11:30 Сьогодні з портів "Чорноморськ" та "Південний" вийшли 4 судна. На їх борту 115 тис. тонн агропродукції для країн Африки, Азії та Європи. Серед них MAGNUM FORTUNE, який перевозить 51 тис. тонн української пшениці для Бангладешу, та ALMERAY з 32,4 тис. тонн кукурудзи для Лівії.

11:00 Україна повинна повернути свої всі свої території, які тимчасово окуповані ворогом, лише після цього можна буде говорити про закінчення війни, — Зеленський.

Вранці ворог поцілив трьома ракетами С-300 в центр Гуляйполя на Запоріжжі. Зруйнована історична пам'ятка.

Наслідки ракетного удару по Гуляйполю на Запоріжжі 28.09.2022
Наслідки ракетного удару по Гуляйполю на Запоріжжі 28.09.2022

10:00 Євросоюз може пом'якшити санкції проти рф, — це стосуватиметься транспортування добрив, цементу та деяких інших товарів, вироблених на території рф, пише Politico.

Вночі Миколаїв знов зазнав ракетних обстрілів, попередньо зенітно-ракетними системи С-300. Було нанесено удар по промисловій зоні. Попередньо без жертв та постраждалих.

Свіжі втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 28.09.2022
Втрати росії в Україні 28.09.2022

09:00 Внаслідок агресії рф проти України загинуло 395 дітей, ще понад 777 постраждали, — ювенальні прокурори.

Україна має безумовне право використовувати будь-яку зброю, надану США, для деокупації своєї території, зокрема тих регіонів, які росія збирається "приєднати", — держсекретар США Ентоні Блінкен.

07:20 Кілька важливих новин на ранок:

  • окупанти вже закінчили фальсифікацію результатів голосування і передбачувано заявили, що більшість українців хочуть "приєднання" до росії;
  • ЗСУ зміцнюють позиції біля Лимана на Донеччині і продовжують наближатися до цього міста, звільняючи нові населені пункти, — експерти американського Інституту вивчення війни (ISW);
  • перші мобілізовані росіяни вже на території України, проте частина з них вже загинула, а частина потрапила в полон, — Арестович;
  • США готують новий пакет військової допомоги Україні на суму 1,1 мільярда доларів, його буде оголошено найближчим часом, — Reuters;
  • Литва передає Україні зимове обмундирування для 25 тисяч бійців ЗСУ на суму близько двох мільйонів євро;
  • росія вдвічі зменшила угруповання кораблів у Чорному морі, проте напоготові залишається 24 ракети типу "Калібр".

5:00 США планують виділити Україні новий пакет військової допомоги в 1,1 мільярда доларів. У пакеті передбачено постачання додаткових РСЗВ HIMARS

3:00 У ході бойових дій на півдні України за попередню добу ЗСУ успішно ліквідували 58 окупантів, танк та ще 7 одиниць іншої техніки. Остаточні втрати росіян поки що з'ясовуються.

1:00 Естонія, Болгарія та Польща закликали своїх громадян залишити росію через "погіршення ситуації"

00:00 Президент України Володимир Зеленський висловився за застосування превентивних заходів проти керівництва росії після заяв про анексію українських територій та ядерного шантажу.

Про те, що відбувалося 25 вересня, можна прочитати у трансляції: "Війна – день 214: Важкі бої на фронті, цирк з "референдумами".

Нагадаємо, інформація за 26 вересня доступна у зведенні: "Війна – день 215: Наступ ЗСУ, іранські дрони атакують Одесу".

З даними за 27 вересня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна – день 216: ЗСУ продовжують звільняти Харківщину, росіяни знову б’ють по містах ракетами та дронами-камікадзе".