Як "референдуми" вплинуть на війну в Україні: військовий назвав два сценарії

Читать на русском
Автор
8921
Псевдореферендуми триватимуть до 27 вересня включно
Псевдореферендуми триватимуть до 27 вересня включно. Фото focus.ua

Перший зі сценаріїв виглядає малоймовірним, але саме його реалізація могла б покласти край війні

Незаконні "референдуми", які російські окупанти разом з колаборантами проводять на тимчасово окупованих територіях України, можуть завершитися двома сценаріями — перший з них ідеальний для України, але малоймовірний, а от у випадку другого війна може тільки затягнутися й ускладнитися.

Як передає "Еспресо", такий прогноз озвучив український морський піхотинець Олександр Молодий у програмі "Війна і волонтери".

Військовий зазначив, що так звані "референдуми" російська влада, в ідеальному варіанті, могла б підвести, заявивши, що жителі тимчасово окупованих територій висловилися проти приєднання до РФ. У такому випадку розв'язана росіянами війна пішла б на спад і врешті завершилася. Але наразі такий хід подій виглядає малоймовірним чи навіть нереальним, додав морпіх.

При цьому він вважає, що українська влада зараз має діяти вкрай рішуче і на весь світ заявляти, що через так звані "референдуми" може статися біда.

"Тож зараз це привід для нашої влади заявити не лише в Україні, а й у Європі, що зараз відбувається біда. Бо це вже територія Росії і вони можуть запустити ядерні ракети. Давайте розведемо на 50 років перемовини й так далі. Зараз все залежить від політиків. На жаль, у війні завжди все залежить від політиків в першу чергу, а потім від військових. В ідеалі влада зараз би не мала нічого робити. Не втручатися і дати можливість армії відвоювати наші території. Все, що від них залежить – далі просити зброю в наших союзників і дякувати за кожен патрон і снаряд, який нам приходить з-за кордону. Це єдине, що від них потрібно", — зазначив військовий.

При цьому він переконаний, що з-поміж росіян не знайдеться жодної людини, яка замислилася б про наслідки застосування ядерної зброї, хоча такий сценарій, з огляду на погрози російської влади, останнім часом не виключається.

"Вони можуть вдарити тактичним ядерним озброєнням, в них є його багато, нам буде важко його збити й простежити їх запуск. Це звичайні ракети, які несуть тактичну ядерну боєголовку малої потужності", — резюмував морпіх.

Раніше "Телеграф" публікував п'ять прогнозів на наступні пів року війни від The Guardian.