Війна – день 215: Наступ ЗСУ, іранські дрони атакують Одесу

Читать на русском
Автор
40196
Війна в Україні — день 215
Війна в Україні — день 215. Фото Телеграф

Оперативно про головне 26 вересня

Ось уже протягом 215 днів рф веде повномасштабне вторгнення в Україну. Проте українські сили оборони також ведуть наступальні операції на сході й півдні країни. ЗСУ напередодні відбили штурми окупантів на Донбасі на кількох напрямках, зокрема в районі Соледара (Донецька область). Крім того, росіяни використовують іранські дрони для терору в нашому тилу, зокрема, загарбники атакують дронами Одесу. Президент Володимир Зеленський заявив, що США поставили Україні комплекси протиповітряної оборони NASAMS.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 26 вересня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російська ракета Х-59 зруйнувала аеропорт у Кривому Розі, його подальше використання неможливе, люди не постраждали, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

22:00 В Одесі пролунав потужний вибух, повідомляють місцеві пабліки.

21:00 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн обговорили подальшу підтримку України у її боротьбі проти російської агресії.

20:00 На Дніпропетровщині військовослужбовці протиповітряної оборони збили російську ракету, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

19:00 Російські військові обстріляли центр Краматорська (Донецька область), поранено чотирьох людей, повідомив мер Олександр Гончаренко.

18:00 Польща закликатиме виключити рф з МАГАТЕ, якщо росія не виведе війська із Запорізької атомної станції, повідомила міністр клімату та навколишнього середовища Польщі Ганна Москва.

17:00 Країни Євросоюзу поки що не можуть дійти згоди між собою щодо запровадження планки цін на російську нафту, передає Bloomberg.

16:00 США нададуть Україні додатково $457.5 млн на допомогу у забезпеченні безпеки цивільного населення, повідомив державний секретар США Ентоні Блінкен.

McDonald's відкриває ще сім ресторанів у Києві для доставки.

15:00 путін зізнався, чого хоче від Заходу.

14:00 Сенсу немає: на Заході оцінили ефект від застосування путіним тактичної ядерної зброї проти України.

13:00 Зеленський провів чергове засідання Ставки верховного Головнокомандувача. Повідомляється, що учасники засідання (в режимі офлайн та відеозв'язком) заслухали інформацію про оперативну обстановку на напрямках фронту. Були ухвалені рішення щодо активних дій сил оборони з метою подальшої деокупації території України.

Також було проаналізовано стан забезпечення військ озброєнням і боєприпасами. Зеленський наголосив на важливості оперативного забезпечення високоточною зброєю та всім необхідним сил, які активно просуваються вперед. Під час засідання учасники окремо зупинилися на питанні застосування ворогом нових типів озброєння та намітили плани протидії таким засобам (ймовірно, мова про іранські дрони).

12:00 Путін змінив стратегію щодо України, у хід пішли останні аргументи. Ексглава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж розповів "Телеграфу", на що розраховує Кремль та як треба діяти світовій спільноті.

11:00 Протиракетні комплекси від США NASAMS ще не в Україні? У Зеленського прокоментували повідомлення ЗМІ.

09:30 Вночі ворог атакував і Миколаївщину — очільник ОВА Віталій Кім повідомив, що окупанти гатили о першій ночі по селу в Баштанській громаді, з 4:50 по Очакову, близько п'ятої ранку — по самому Миколаєву. Прильоти в обласному центрі припали на промзону на околицях. Всі атаки попередньо без жертв.

Стали відомі свіжі втрати російського війська — мінус 500 окупантів за добу.

Втрати російської армії в Україні
Втрати російської армії в Україні

07:30 Ворог вночі атакував Запоріжжя, Миколаїв та Одещину. На Одещині внаслідок атаки дронів-камікадзе зафіксовано два прильоти у військові об'єкти — цивільне населення евакуювали.

07:00 Українські військові не спиняють контрнаступ. Згідно з останніми картами боїв звільнення триває на Харківщині та Донеччині. Генштаб ЗСУ звітує про відбиття атак ворога в районах населених пунктів Спірне, Соледар, Майорськ, Бахмут, Підгородне, Виїмка, Курдюмівка, Зайцеве, Новомихайлівка, Первомайське, Кам’янка, Побєда та Павлівка.

Генштаб ЗСУ
Генштаб ЗСУ
Генштаб ЗСУ

05:00 США розробили план дій на випадок застосування путін ядерної зброї – Блінкен.

04:00 ЗСУ знищили на Півдні 43 окупанти, літак і вертоліт, а також велику кількість техніки ворога.

03:00 Ворог завдав ударів по Запоріжжю, а також атакував Одесу іранськими дронами.

01:45 У Миколаєві чути звухи вибухів.

01:00 У "Білгородській народній республіці" пролунали вибухи – ймовірно, одна із запущених у бік Харкова ракет здетонувала.

00:00 Президент України Володимир Зеленський закликав росіян не підкорятися злочинній мобілізації.

Про те, що відбувалося 23 вересня, можна прочитати у трансляції: "Війна — день 212: ЗСУ тиснуть росіян на сході, окупанти розпочали "референдум".

Нагадаємо, інформація за 24 вересня доступна у зведенні: "Війна — день 213: ЗСУ звільняють Україну, "референдуми" під дулами автоматів".

З даними за 25 вересня можна ознайомитися у матеріалі: "Війна – день 214: Важкі бої на фронті, цирк із "референдумами".