Не Харків чи Миколаїв: яке місто найбільше зазнало російських обстрілів

Читать на русском
Автор
10961
Російські ракети постійно загрожують Україні
Російські ракети постійно загрожують Україні. Фото Відкриті джерела

Окупанти використовують різне озброєння

Російські військові не зупиняються в обстрілі українських міст ракетами — 24 вересня вони атакували Миколаїв та Запоріжжя. В останньому внаслідок ракетного удару загинула людина і зруйнована житлова багатоповерхівка. Але ні вони, і навіть не Харків, який ворожі ракети тероризували щодня протягом багатьох місяців, став найбільш атакованим містом України.

За словами журналіста та пресофіцера бригади Нацгвардії Тараса Березовця, це Ізюм у Харківській області. Містом випустили до 300 ракет. Місто знаходиться на панівній висоті, воно дозволяє контролювати велику територію. 2022 року місто "прасувала" як російська авіація, так і артилерія.

Березовець також заявив, що серед померлих в Ізюмі є загиблі від виснаження. У масовому похованні в Ізюмі, яке називають новою Бучею через масовість жертв, за словами журналіста, поховані померлі від голоду, загиблі від обстрілів та вбивства російськими військовими українці. Ексгумація завершилася 23 вересня — із землі підняли 436 тіл, більшість із ознаками насильницької смерті, 30 — із слідами тортур. Більшість тіл — цивільного населення Ізюма.

Чим окупанти стріляють Україною

Крім високоточних ракет "Кинжал", "Калібр" та подібних, російські військові використовують для атак на Україну ракети С-300. Вони не призначені для ударів по наземних цілях, а мають використовуватися як система ППО. Їх використовують через те, що у них не вистачає інших боєзапасів та щоб залякати українців. Вони розриваються у повітрі і додатково вражають через це. Саме зброєю терору називають ракети С-300 багато експертів. ЗРС С-300 була розроблена ще наприкінці 60-х і 70-х роках в СРСР і має понад 20 варіантів ракет. росія використовує три з них з осколково-фугасними боєголовками вагою до 144 кг.

Радар поразки в комплекті С-300 може наводитись для 12 ракет одночасно і відстежувати об’єкти на відстані 300 км. Основний ударний потенціал дальності ракет — до 120 км, але при випробуваннях більш ніж 30 років тому було встановлено, що ракети С-300 можуть подолати до 400 км балістичної траєкторії. росія для випробування С-300 для обстрілу цілей на землі проводила навчання у 2017 році.

Саме С-300 використовувалися для обстрілу Миколаєва та Запоріжжя напередодні. У Запоріжжі масовий обстріл призвів до руйнувань інфраструктури та жертв. За даними на середину вересня росія використовувала більш ніж половину запасу крилатих ракет і вдаються до інших типів.