Війна — день 213: ЗСУ звільняють Україну, "референдуми" під дулами автоматів

Читать на русском
Автор
28054
Війна в Україні — день 213
Війна в Україні — день 213. Фото Телеграф

Оперативно про головне 24 вересня

Рівно сім місяців тому почалося повномасштабне вторгнення рф в Україну. За цей час ситуація на фронті кардинально змінилася, хоча окупанти, як і раніше, проводять атаки на Донбасі. Загарбники ведуть наступальні дії у районі Бахмута (Донецька область). Примітно, що ЗСУ на цьому напрямі зуміли не лише відбивати атаки, а й звільнити населений пункт та покращити своє тактичне становище. Крім того, українські сили оборони тіснять ворога до Лимана (Донецька область). Через провали на фронті у кремлі вирішили терміново провести "референдуми" про приєднання окупованих територій до росії. Напередодні пройшов перший день цього "волевиявлення". Окупанти влаштовують обходи будинків українців зі зброєю в руках та вимагають, щоб ті "голосували".

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 24 вересня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Рада безпеки ООН 27 вересня обговорить проведення росією "референдумів" на окупованих територіях України по запиту української сторони.

22:00 Гучний вибух пролунав в північній частині окупованого Мелітополя, повідомляє мер міста Іван Федоров.

21:00 Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець нагадав, що представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста брали на себе зобов'язання щодо захисників Маріуполя, утім, ні з ким зі звільнених українських військових не зустрілися. "Це невиконання мандата МКЧХ і ми маємо про це публічно говорити", — заявив він.

20:00 Окупанти змусили українських військовополонених у Оленівці з паспортами України проголосували на "референдумі" щодо входження "ДНР" до складу росії.

19:00 Наразі харківській поліції вдалося встановити близько двадцяти місць на звільнених територіях регіону, які загарбники використовували як в'язниці та катівні, повідомив заступник начальника ГУ Нацполіції в області – начальник слідчого управління Сергій Болвінов.

18:00 Загиблому військовослужбовцю ЗСУ Сергію Сові, останки якого було знайдено в масовому похованні в Ізюмі, посмертно присвоєно звання Героя України.

17:00 Російські окупанти у рамках оголошеної в рф мобілізації масово розсилають повістки кримським татарам, повідомляє громадська організація КримSOS. "За попередніми оцінками, близько 90% повісток у Криму отримали кримські татари. У той же час кримські татари становлять 13-15% населення півострова. Такі масштаби мобілізації можуть призвести до прихованого геноциду кримськотатарського народу", — розповів аналітик організації Євген Ярошенко.

16:00 Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ вразили понтонну переправу окупантів у Новій Каховці (Херсонська область), повідомило оперативне командування "Південь".

15:00 Іран шкодує про погіршення відносин з Україною через повідомлення про постачання іранських безпілотників до росії, заявило МЗС Ірану.

14:00 Україна хотіла більше: в Ердогана поділилися подробицями обміну полоненими.

13:00 Результати "референдумів" вже визначені: США отримали сфальсифіковані росією цифри.

Заступника міністра оборони рф генерала дмитра булгакова відправили у відставку. Він відповідав за тил. Новим заступником шойгу призначено генерала михайла мізинцева, начальника наццентру управління обороною, командувача Маріупольського напряму. Офіційна причина звільнення булгакова– "у зв'язку з переходом на іншу роботу".

12:00 Російські солдати в глухому куті, але путін особисто заборонив відступати з Херсона, пише NYT.

11:00 Не Харків чи Миколаїв: стало відомо, яке місто найбільше зазнало російських обстрілів.

10:00 Генштаб ЗСУ опублікував свіжу статистику втрат російської армії в Україні:

09:00 У Кремлі масово зростає невдоволення політикою та рішеннями диктатора путіна. Цілком ймовірно, що деякі закулісні домовленості із Заходом може зараз навіть вести ймовірний "наступник" путіна — микола патрушев.

Тим часом у росії почали мобілізувати на війну в Україні навіть жінок. Йдеться про медичних працівників, які, начебто, і так підлягають військовому призову. Є лише кілька "але" — відомі випадки отримання повісток педіатрами та акушерками (навіщо вони на передовій?), а також тими, хто вже давно не працює на медичній ниві.

08:00 Кількість постраждалих від атаки у Запоріжжі збільшилася до дев'яти осіб, одна жінка госпіталізована. Люди, яких обстріл позбавив житла, провели ніч у комунальному автобусі. За інформацією секретаря Запорізької міськради Анатолія Куртьова, тим, кому нема куди йти, запропонують тимчасовий притулок у місцевому дитсадку.

Також перед світанком під артилерійський вогонь уже "традиційно" потрапив Нікопольський район Дніпропетровщини. Обійшлося без жертв, але є двоє постраждалих, одна з них у тяжкому стані.

07:00 В Інституті вивчення війни поділилися найсвіжішими картами боїв в Україні. Наші захисники особливо активні поряд із Лиманом та тримають оборону кількох населених пунктів на Донбасі. Стосовно південного напрямку особливої інформації від ЗСУ немає, хоча робота по звільненню території ведеться.

Карта боїв в Україні 24.09.2022
Карта боїв в Україні 24.09.2022

Актуальне зведення про те, що відбувається на фронті, надали і в Генштабі ЗСУ:

06:00 Зібрали для вас основні новини, які ви могли проспати:

  • вночі потужні вибухи лунали в Миколаєві та Запоріжжі. На жаль, наслідки другої атаки вельми трагічні — ракета поцілила у житловий будинок, одна людина загинула, ще семеро отримали поранення;
Запоріжжя вибухи 24.09.2022
Наслідки російської атаки на Запоріжжя
  • Ізраїль не поспішає допомагати Україні озброєнням чи засобами протиповітряної оборони. Про це заявив президент Володимир Зеленський, підкресливши, що ця країна спокійно постачає зброю іншим державам;
  • звільнені з полону командири оборони Маріуполя пройдуть реабілітацію на території Туреччини. Вони знаходяться під особистою протекцією Реджепа Ердогана;
  • президент США Джо Байден заявив, що його країна ніколи не визнає результати "референдумів", проведених росією в Україні, а у разі чергової спроби анексувати території потужно відповість за допомогою санкцій.

05:00 ЗСУ за добу знищили ворожий вертоліт, штурмовик та 6 БПЛА на Півдні.

04:30 Окупанти обстріляли Запоріжжя: приліт у житловий будинок, є постраждалі.

03:00 Країни "Великої сімки" засудили "референдуми" путіна та пообіцяли допомагати Україні "стільки, скільки потрібно".

02:00 США ніколи не визнають анексію росією українських територій, — Байден.

00:45 ЗСУ за вересень звільнили майже 9 тисяч квадратних км території країни, — Зеленський.

00:30 У Миколаєві чути вибухи.

Нагадаємо, інформація за 21 вересня доступна у зведенні: "Війна — день 210: росія готує "референдуми" через провали на фронті, звернення путіна".

З даними за 22 вересня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 211: ЗСУ б’ють окупантів на фронті, визволення героїв Азовсталі".

Про те, що відбувалося 23 вересня, можна прочитати у трансляції: "Війна — день 212: ЗСУ тиснуть росіян на сході, окупанти розпочали "референдум".