Війна — день 212: ЗСУ давлять росіян на сході, окупанти розпочали "референдум"

Читать на русском
Автор
29299
Війна в Україні — день 212
Війна в Україні — день 212. Фото Телеграф

Оперативно про головне 23 вересня

росія веде повномасштабне вторгнення в Україну вже 212 днів. І веде його дуже невдало. Настільки, що російському диктатору путіну довелося оголосити "часткову" мобілізацію та набір 300 тисяч солдатів на війну з Україною, від чого самі росіяни, яким "світить" бути вбитими або покаліченими на чужій землі, зовсім не в захваті. При цьому існують цілком ґрунтовні підозри, що мобілізувати влада росії зібралася зовсім не заявлену чисельність, а набагато більше — мільйон. При цьому і українські, і іноземні військові аналітики вважають, що мобілізація та відправка на фронт "мобіків" не дасть росії очікуваного результату. Тим часом ЗСУ продовжують поступове витіснення ворогів із української землі, а західні союзники України передають ЗСУ таке необхідне їм озброєння.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 23 вересня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Україна ухвалила рішення вислати з країни посла Ірану та скоротити кількість співробітників у посольстві. Це було зроблено у відповідь на постачання росії бойових безпілотників, які тепер застосовуються для вбивства українців.

22:00 Країни G7 заявили, що ніколи не визнають підсумків т.зв. "референдумів" на окупованих росією територіях

21:00 "Ми були вражені": експерти ООН зібрали докази військових злочинів росіян.

20:00 Зброю розкрадають? У Міноборони відповіли популярному блогеру.

19:00 У п'ятницю, 23 вересня, за тиждень з моменту виявлення поблизу міста Ізюм масового поховання завершилася ексгумація тіл вбитих росіянами українців. Загальна кількість вбитих, яких дістали з могил, склала 436 осіб.

18:00 Новий посол у ФРН (замість Андрія Мельника). Володимир Зеленський підписав указ про призначення послом України у Німеччині Олексія Макєєва. Макєєв з 2014 по 2022 рік очолював політвідділ МЗС. Наразі він працює спеціальним уповноваженим з питань санкцій.

Мельник, нагадаємо, неодноразово ставав фігурантом скандалів, коли досить відверто висловлювався щодо позиції німецьких політиків.

17:00 "Референдуми" путіна: експерт розповів, чия реакція на них буде важливою.

ЗСУ звільнили селище Яцьківка (Донецька область).

16:00 Одесу атакували безпілотниками, у місті вибухи.

15:00 США таємно попереджають кремль про наслідки ядерного удару — про що дізналися ЗМІ.

14:00 путін кине в Україну "гарматне м'ясо": військовий експерт про мобілізацію у Росії.

13:00 У путіна зробили дивну заяву щодо переговорів з Україною: за словами пєскова, переговори потрібні, щоб досягти цілей "спецоперації".

12:00 Президент України Володимир Зеленський вважає, що хтось має "вправити мозок" військово-політичному керівництву російської федерації, щоб війна закінчилася швидше, ніж у росії закінчаться військові.

11:00 Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк висловився про "референдуми" окупантів.

10:00 У Генштабі ЗСУ опублікували нові втрати росіян станом на 23 вересня! Лишень подивіться, який добовий приріст "хароших рускіх"!

Втрати росії на війні в Україні 23.09.2022
Втрати росії на війні в Україні 23.09.2022

На окупованих територіях України стартував незаконний "референдум" щодо приєднання цих регіонів до росії. Поки що повідомляється, що голосувати пропонують мешканцям ОРДЛО, а також непідконтрольній Києву частині Запорізької та Херсонської областей. Все виглядає максимально вбого, адже людей закликають голосувати прямо у дворах багатоквартирних будинків, при цьому жодної таємниці голосування немає.

Кілька ділянок відкрилися навіть в окупованому Криму — нібито для того, щоб жителі Донбасу, Херсонщини та Запоріжжя, які переїхали туди через військові дії, могли віддати свій голос.

Нагадаємо, що представники ЗСУ всіляко просили українців не ходити на подібні заходи, адже росіяни можуть влаштувати провокації.

09:00 Коротко про нічні обстріли українських міст.

Дніпропетровщина. Під шквал артилерійського вогню потрапив Нікопольський район. У Марганці загинуло двоє людей, ще дев'ятеро отримали поранення. Трьох постраждалих витягували із-під уламків будівель. В місті є проблеми з електропостачанням, пошкоджені будинки, один зруйновано. В Нікополі арта теж била по житловому сектору — близько десяти домів постраждали, серед людей жертв немає.

Запоріжжя. Ракета влучила в об’єкт цивільної інфраструктури, через вибух були пошкоджені будинки та автомобілі. Троє людей постраждали, зараз вони госпіталізовані до лікарні. Крім цього зруйнований ще один промисловий об'єкт, зафіксовано влучання ракети і в будівлю під одним із міст Запорізьского району. В цьому випадку — без жертв.

Миколаївщина. Під час нічного обстрілу росіяни пошкодили офісну будівлю на одному із промислових підприємств міста. Крім цього під атаку ворога потрапили кілька приватних будинків, є руйнування електромереж та водогону.

08:00 Свіже зведення від Генштабу ЗСУ. Цікаво, що росіяни активно готуються до мобілізації чоловіків на території окупованого Криму.

Дніпропетровщину цієї ночі прицільно обстріляли з артилерії. На жаль, через атаку окупантів не обійшлося без загиблих та поранених.

07:00 Інститут вивчення війни надав актуальні карти боїв в Україні. Зараз найбільше спекотно на Лиманському та Бахмутському напрямках — на одному ЗСУ намагаються контратакувати, а на другому тримають прицільну оборону. Проте росіяни не залишають спроб витіснити наших захисників.

Карта боїв в Україні 23.09.2022
Свіжа карта боїв в Україні 23 вересня

06:00 Зібрали для вас п'ять важливих новин, які ви могли проспати. Серед них — тимчасові затримки постачання німецьких танків (і їх причина), підготовка ЄС до нового пакету антиросійських санкцій та нічні прильоти в Україні. До речі, вночі було голосно в Миколаєві та Запоріжжі, ворог знову залякує мирне населення. Подробиці – у нашому матеріалі.

05:00 ЗСУ ліквідували на Півдні 18 окупантів та велику кількість військової техніки ворога.

03:00 Посольство Японії повертається до Києва і відновить свою роботу.

02:30 Конгрес США доручив Пентагону прискорити постачання великих безпілотників для України.

01:30 У Миколаєві чути вибухи.

00:15 Окупанти випустили по Запоріжжю 10 ракет.

00:00 Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі закликав усі країни світу відкинути російський фарс і відмовитися визнавати будь-які результати фіктивних референдумів на суверенній території України, які не мають жодних юридичних підстав.

Про те, що відбувалося 20 вересня, можна прочитати у трансляції: "Війна — день 209: ЗСУ видавлюють росіян з української землі, окупанти мстять обстрілами міст".

Нагадаємо, інформація за 21 вересня доступна у зведенні: "Війна — день 210: росія готує "референдуми" через провали на фронті, звернення путіна".

З даними за 22 вересня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 211: ЗСУ б’ють окупантів на фронті, визволення героїв Азовсталі".