Війна — день 209: ЗСУ видавлюють росіян з української землі, окупанти мстять обстрілами міст

Читать на русском
Автор
40863
Вторгнення триває вже 209 днів
Вторгнення триває вже 209 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 20 вересня

Російське вторгнення в Україну триває вже 209 днів. ЗСУ поступово видавлюють окупантів із території України. У відповідь на це російська армія здійснює обстріли як мирного населення, так і критичної інфраструктури, аж до атомних станцій.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 20 вересня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 92% українців хочуть приєднання України до ЄС, 79% підтримують вступ до НАТО, свідчать результати опитування КМІС.

22:00 Євросоюз погрожує запровадити проти росії нові санкції у разі проведення "референдумів" – представник ЄС

21:00 Окупанти вдень ударили з артилерії по Великомихайлівській громаді у Синельниківському районі, а надвечір влучили у Велику Костромку у Криворізькому районі, повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

20:00 Росіяни завдали удару Запорізькому району ракетами С-300, інформація про постраждалих і руйнування з'ясовується, повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

19:00 Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав неприйнятними т.зв. "референдуми" про приєднання окупованих територій України до росії, повідомляє німецьке видання Zeit Online.

18:00 Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про збільшення до 2 км прикордонної смуги вздовж лінії державного кордону з росією та Білоруссю, а також про визначення при цьому порядку залучення підрозділів Збройних сил України до виконання завдань щодо посилення охорони держкордону.

Міністерство юстиції США звернулося до Конгресу із проханням узаконити передачу Україні заморожених російських активів у відповідь на оголошені "референдуми".

Президент Франції терміново запросив телефонну розмову з путіним, повідомляють французькі ЗМІ.

17:00 путін може сьогодні виступити з приводу "референдумів" на територіях "ЛДНР", Херсонської та Запорізької областей, пишуть російські ЗМІ.

16:00 Незаконні "референдуми" в ОРДЛО та на тимчасово окупованій території Херсонської області не зможуть зупинити Збройні сили України, заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

15:00 ОРДЛО, колаборанти Херсона та Мелітополя призначили дати так званих "референдумів" про входження до росії.

14:00 У Міністерстві оборони США заявили, що надання Україні танків західного зразка знаходиться "абсолютно на столі".

13:00 Рада ЄС офіційно ухвалила рішення про виділення Україні 5 мільярдів євро макрофінансової допомоги.

12:00 Захист Харкова від обстрілу: Зеленський пояснив, у чому головна проблема.

Так звана "громадська рада" окупованою росією Херсонської області виступила з ініціативою про негайне проведення "референдуму" про визнання регіону суб'єктом російської федерації.

11:00 Прес-секретар путіна висловився щодо переговорів з Україною.

10:00 ЗСУ завдали удару по позиціях окупантів у Новоайдарі та Сватовому (Луганська область), знищено півсотні одиниць техніки та 70% живої сили на одному з об'єктів, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

09:00 путін хоче швидше закінчити війну в Україні, і Київ має бути в одному розумінні з Москвою, — таке після зустрічі з президентом рф заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

Близько першої ночі вороги завдали авіаудару по Бахмуту — влучили в багатоповерхівку. У будинку обвалилися три під'їзди. Під завалами можуть бути дві людини.

08:30 рф майже напевно перекинула підводні човни класу KILO з порту приписки Севастополь у Криму в Новоросійськ у Краснодарському краї, — ймовірно, це знадобилося у зв'язку з посиленням ударних можливостей України, — британська розвідка.

Україна отримає винищувачі F-16 за два-три роки, якщо політичне рішення про їх постачання ЗСУ буде ухвалено, — командувач ВПС США в Європі та Африці генерал Джеймс Хекер.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • ту саму руку з синьо-жовтим браслетом з Ізюма, фото якої облетіло весь світ, впізнала дружина, — то рука 36-річного бійця 93-ї бригади "Холодний Яр" Сергія Сови;
  • сьогодні в Нью-Йорку розпочинається Генасамблея ООН, Україна буде одною з головних тем заходу; на місці присутній Кулеба з делегацією, Зеленський виступить онлайн;
  • Україні та росії вдалося досягти домовленості про обмін 200 військовополонених, — заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган;
  • масове поховання, що шокувало світ в Ізюмі, не останнє навіть в межах того одного міста, продовжують знаходити тіла закатованих українців та чоловіків з відрізаними геніталіями, — перший заступник голови МВС Євгеній Єнін;
  • шторм ослабнув, через що росія збільшила число кораблів в морі, і тепер в неї напоготові 24 ракети типу "Калібр", — ОК "Південь".

5:00 Хакери зламали сайт групи Вагнера, яка вербувала найманців для війни в Україні

3:00 ЗСУ за добу ліквідували 90 окупантів на південному напрямку. Крім того, було знищено багато техніки, а саме:

  • 3 танки;
  • 8 одиниць автомобільної та бронетехніки;
  • 3 гаубиці Мста-Б та Мста-С;
  • 4 САУ Акація;
  • 2 САУ Гіацинт;
  • 6 одиниць РСЗВ

1:00 Окупанти традиційно влаштували нічні обстріли. Повідомляється про вибухи у Нікополі та Харківській області

00:00 Минулої доби українськими зенітниками знищено штурмовик Су-25, крилату ракету Х-59 і 5 БПЛА російських окупантів, повідомили у Повітряних Силах ЗСУ.

Нагадаємо, інформація за 17 вересня доступна у зведенні: "Війна — день 206: ЗСУ продовжують контрнаступ, а у звільнених містах знаходять масові поховання".

З даними за 18 вересня можна ознайомитися у матеріалі: "Війна — день 207: ЗСУ звільняють Україну, розкриваються нові звірства окупантів"

Про те, що відбувалося 19 вересня, можна прочитати у трансляції: "Війна — день 208: ЗСУ готуються до нового наступу, росіяни обстріляли АЕС".