Війна — день 205: війська рф тероризують Кривий Ріг і атакують на Донбасі

Читать на русском
Автор
25918
Війна в Україні — день 105
Війна в Україні — день 105. Фото Телеграф

Оперативно про головне 16 вересня

Українські сили оборони протягом 205 днів продовжують відбивати атаки російської армії, а подекуди ЗСУ йдуть уперед. Окупанти намагаються тиснути на півдні України, а також відновили спроби наземних атак під Бахмутом та Соледаром. Через невдачі на фронті рф вдається до тероризму. Напередодні росіяни влаштували масований ракетний обстріл по Кривому Рогу. Загарбники хочуть влаштувати гуманітарну катастрофу в регіоні, а тому стріляють по об’єктах критичної інфраструктури, зокрема по гідротехнічних спорудах на річці Інгулець. На політичному фронті в рф поставили ультиматум США, а Вашингтон у відповідь увів санкції проти глави Чечні рамзана кадирова.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 16 вересня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський пообіцяв забезпечити повний доступ журналістів до тих місць у звільненій частині Харківської області, де росіяни катували та вбивали українців.

"Ми дамо такий доступ, який допоможе повідомити світу, що рашизм має бути засуджений", — сказав він.

22:00 Глава Міноборони Німеччини Крістін Ламбрехт висловила думку, що у росіян залишилося набагато менше резервів, ніж могло здатися спочатку

"Ідея про те, що російська армія має практично необмежені військові можливості, не підтверджується реальністю", — заявила вона.

21:00 Володимир Зеленський допустив експорт російського аміаку через Україну в обмін на звільнення українських військовополонених.

20:00 Україна має виграти війну у росії, а після перемоги москва зобов'язана понести відповідальність за свою агресію та завдану Києву збитки, заявила спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі.

19:00 путін "пояснив" проблеми армії росії в Україні і видав нову погрозу.

Українські воїни повністю визволили місто Куп'янськ Харківської області. Як повідомив командира підрозділу KRAKEN Сергій Величко, українські воїни вибили ворога із лівобережної частини міста.

18:00 Сотні могил, ексгумація тіл та сліди тортур на звичайних українцях: що відбувається на місці масового поховання в Ізюмі – фоторепортаж "Телеграфа".

17:00 ООН уже не просто переймається? ЗМІ дізналися про реакцію на звірства росіян в Ізюмі.

16:00 Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому обговорювалися подальші кроки щодо деокупації українських територій, що їх захопили росіяни.

15:00 У Кривому Розі російські війська вкотре вдарили по критичній інфраструктурі ракетами. Також відомо, що є серйозні пошкодження гідротехнічних споруд.

У тимчасово окупованому Бердянську було вбито так званого "заступника голови військово-цивільної адміністрації міста" з питань житлово-комунального господарства Олега Бойка та його дружину Людмилу Бойко, яка очолювала виборчком з проведення "референдуму" окупаційною владою.

14:00 Саміт "Шанхайської організації співробітництва" (ШОС) у Самарканді (Узбекистан) показав посилення ролі Китаю в рамках цього об'єднання та одночасне ослаблення позиції росії та білорусі. Таку думку висловив директор Інституту світової політики, політолог Євген Магда.

13:00 В окупованому Луганську прилетів у будівлю "гепрокуратури". РосЗМІ з посиланням на джерела повідомляють, що "генпрокурор ЛНР" сергій горенко загинув.

12:00 По центру окупованого Херсона було завдано удару, окупанти заявляють, що поранено "начальника департаменту праці", загинув її водій. Гауляйтер стремоусов заявив, що удару було завдано по його кабінету.

11:00 Вранці у небі Херсонщини українські захисники знищили черговий російський штурмовик Су-25.

Із українських портів сьогодні вийшли "зерновим коридором" ще п’ять суден з агропродукцією, — Міноборони Туреччини.

Уряд Німеччини передає під управління федерального регулятора німецькі дочки "Роснефти" Rosneft Deutschland і RN Refining & Marketing, — міністерство економіки ФРГ.

Європейський парламент вимагає від рф негайно припинити всі примусові переміщення українських громадян до росії та на окуповані нею території, — відповідна резолюція була ухвалена 15 вересня.

09:30 В результаті агресії рф проти України на сьогоднішній день 384 дитини загинули і більше 753 постраждали, — ювенальні прокурори.

росія втратила в Україні вже більше 54 тисяч окупантів:

Втрати росії в Україні 16.09.2022
Втрати росії в Україні 16.09.2022

08:45 З'явилися фото, як виглядає масове поховання військових у Ізюмі, — багато могил мають лише номери:

07:30 Кілька важливих новин на ранок:

  • вночі були удари по Слобідському та Київському районах Харкова, легко постраждали двоє дорослих та двоє дітей; також ППО збила ракету, яка летіла на Одещину;
  • Байден підписав розпорядження про надання Україні близько $600 млн допомоги на боєприпаси для HIMARS, 105-мм гаубиці, військову підготовку;
  • президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн після візиту до Києва закликала країни ЄС поставитися серйозно до прохань Києва про танки і надати ЗСУ відповідну техніку;
  • російські військові в українській формі та з прапором України 17-20 вересня можуть інсценувати негідні вчинки для створення пропагандистської картинки на окупованих територіях, — ОК "Південь";
  • в Чорному морі наразі знаходяться 4 ракетоносія рф з 28 "Калібрами" напоготові.

05:00 На Львівщині сталася ДТП за участю військового автомобіля: четверо загиблих.

04:00 У Харкові пролунали вибухи: "приліт" був біля житлового будинку.

03:00 Росія атакувала Очаков та втратила понад 70 військових, — ОК "Південь".

01:30 У звільненому від окупантів Ізюмі знайшли масове поховання українських воїнів.

01:00 Сили ППО збили російську ракету над Одеською областю.

00:00 У звільненому від російських окупантів Ізюмі на Харківщині знайдене масове поховання, повідомив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, про події 13 вересня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 202: ЗСУ продовжують розвивати наступ, але росіяни посилюють опір".

З даними за 14 вересня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 203: наступ ЗСУ на Харківщині та Херсонщині, гарантії безпеки України".

Що відбувалося в Україні 15 вересня читайте у трансляції: "Війна — день 204: ЗСУ звільняють Україну, затоплення Кривого Рогу після обстрілу".