Чоловікам можуть дозволити виїзд за кордон - є одна умова

Читать на русском
Автор
7207
За кордон можуть почати випускати більшу кількість чоловіків
За кордон можуть почати випускати більшу кількість чоловіків

Ініціатор законопроекту хоче посприяти збільшенню фінансової підтримки військових

Виїзд військовозобов'язаних чоловіків за кордон став забороненим з початком оголошення мобілізації по всій Україні внаслідок російського повномасштабного вторгнення. Обмеження діє вже понад півроку, але також є і певні категорії людей, які мають право на виїзд. Загалом правила часто міняються, іноді — додаються нові, що дозволяє розширити список.

Ще одне правило може з'явитися вже дуже скоро.

13 вересня у Верховній Раді України був зареєстрований законопроєкт, який дозволяє чоловікам виїжджати за кордон. Виїхати зможуть лише ті, які зроблять внесок на ЗСУ в 13 тисяч гривень, причому гроші повинні поповнюватися щомісячно.

Аби виїхати за кордон, військовозобов’язаним чоловікам потрібно підтвердити:

  • наявність рахунку в одному з державних банків України з гарантійним внеском. Кошти з цього рахунку не можна буде використовувати за межами країни;
  • передачу банку нотаріально засвідченої заяви про добровільний обов’язок поповнювати рахунок за кожен місяць (або частину місяця) перебування за кордоном;
  • дозвіл відраховувати з рахунку з гарантійним внеском мінімальну суму на підтримку Збройних Сил України після завершення кожного місяця за кордоном.

На зворотному шляху, для в’їзду в Україну, військовозобов'язані чоловіки мають надати підтвердження виконання всіх вищеперерахованих умов. Ті, хто виїхав раніше і не мав відстрочки від призову, мають сплатити при поверненні 26 тисяч гривень за кожен місяць не в Україні.

Крім того, уточнюється, що право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну даватиме один з таких документів:

  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
  • дипломатичний паспорт України;
  • службовий паспорт України;
  • посвідчення особи моряка;
  • посвідчення члена екіпажу.

"Головною метою законопроекту є внесення до законодавства змін, які посприяють зменшенню кількості громадян, які не можуть заробити на себе і сім’ю, збільшенню фінансової підтримки ЗСУ, зміцненню економіки та обороноздатності держави, зниженню градусу соціально-економічної напруги", — йдеться у пояснювальній записці ініціатора законопроєкту Мазураша Георгія.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що чоловіки можуть виїхати за кордон, якщо є супроводжувачами тяжкохворого родича.