Іранський Shahed 136 став російською "Геранью М214": які ще дрони росія може застосувати проти ЗСУ

Читать на русском
Автор
2455
Shahed 136 він же "Герань М214"
Shahed 136 він же "Герань М214". Фото Відкриті джерела

Окупанти можуть використовувати проти України одразу до 4 типів БПЛА, отриманих від Ірану.

У вівторок, 13 вересня, у ТГ-каналі Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомили про знищення у небі над Харківською областю першого іранського безпілотника Shahed 136.

Це не є особливою новиною, оскільки ще в серпні Washington Post повідомляв, що Іран поставив росії партію БПЛА Mohajer-6 і Shahed. А вже у вересні іранське агентство новин Kayhan повідомило про продаж БПЛА неназваній іноземній країні.

Цікаво, що на фото маркування збитого БПЛА позначена як "М214 Герань", але дрону з такою назвою немає ні на озброєнні росії, ні взагалі в природі. Тобто окупанти постаралися приховати факт купівлі БПЛА у країни, офіційно визнаної США спонсором світового тероризму і тому надали неіснуючі номери, маркування та назву.

Іранські "Шахеди" для Росії

Дрони серії Shahed є ударними дронами, хоча і в перекладі з арабської їхню назву можна перекласти як "спостерігач".

Так, Shahed 136 несе від 4 до 8 ракет або бомб і може перебувати в повітрі до 24 годин з дальністю дії до 2000 кілометрів, щоправда, точних даних про цю модель немає.

Більш рання модель безпілотника Shahed-129 є неліцензійною копією американського БПЛА американського MQ-1 Predator (Хижак) і має трохи гірші характеристики – не більше 4 керованих бомб і дальність 1700 км. Але і цей дрон може перебувати в небі до 24 години.

Останнім на даний момент БПЛА серії Shahed є ударний дрон Shahed-191, що поступається за бойовими можливостями моделям з індексами 129 і 136 – всього 2 ракети, 1500 кілометрів дальності та не більше 5 годин у повітрі. Правда при цьому швидкість дрону становить близько 300 км на годину, проти 150 км у інших безпілотників цієї серії.

Для розвідки підійдуть Mohajer-6

Крім ударних дронів, основною метою для яких очевидно стануть РСЗВ HIMARS, росія може використовувати більш універсальні іранські дрони Mohajer-6, які можуть як вести розвідку в повітрі, так і завдати удару ракетами. Щоправда, всі 4 боєприпаси будуть досить малокаліберними, оскільки нести безпілотник може не більше 100 кг корисної ваги.

При цьому дальність дії БПЛА Mohajer-6 обмежена всього 200 кілометрами, що робить його таки не найкращим варіантом для завдання ударів по тилових позиціях ЗСУ та РСЗВ HIMARS.

За час війни з росії з 2014 року Україна також налагодила виробництво власних БПЛА, які можуть замінити в повітрі дрони окупантів, які звідти поступово вибивають, та послужити надійним засобом розвідки для ЗСУ.