Війна — день 201: окупанти в паніці тікають від ЗСУ, але посилюють терор мирних жителів

Читать на русском
Автор
28645
Вторгнення триває 201 день
Вторгнення триває 201 день

Оперативно про головне 12 вересня

Повномасштабне вторгнення російських сил до України триває вже 201 день. Українські військові продовжують вибивати окупантів з Харківської області та звільнили понад три тисячі квадратних кілометрів території, а руйнація північної осі російського фронту навела паніку не лише на їхніх солдатів, а й на пропагандистів. Проте кремль, очевидно, не зміг змиритися з подібним приниженням і продовжує тероризувати мирне населення, завдаючи ударів, у тому числі й по об’єктах критичної інфраструктури, щоб залишити мирних українців без світла та тепла.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 12 вересня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Володимир Зеленський після російських ударів по критичній інфраструктурі закликав визнати росію державою-терористом, посилити санкції та прискорити надання систем ППО.

22:00 В оперативному командуванні "Південь" повідомили про звільнення від російських військ 13 населених пунктів.

21:00 Внаслідок скоєного днем масованого ворожого обстрілу Київського, Салтівського та Основ'янського районів Харкова розпочалося кілька пожеж, повідомляє ДСНС. "В результаті обстрілу виникло 5 осередків займання. Горіли адміністративні та інші будівлі, а також автомобіль. Наймасштабніша пожежа сталася в 5-поверховій будівлі Київського району міста Харкова. Горіли конструктивні елементи даху, перекриття та 5 поверхи. Площа пожежі склала близько 1000 кв. м", — повідомляє пресслужба ГУ ДСНС у Харківській області.

20:00 Зеленський звернувся до голови Міжнародної організації з міграції за допомогою щодо повернення українських громадян з рф.

19:00 Масові злочини російських окупантів фіксуються на звільнених під час контрнаступу територіях України, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 В окупованому росіянами Криму посилився проукраїнський рух — окупанти погрожують місцевим жителям кримінальною відповідальністю за "націоналістичні гасла й пісні" на публічних заходах.

17:00 Суд заарештував колишнього начальника Управління СБУ у Харківській області Романа Дудіна.

Харків знову зазнав обстрілу з боку росіян.

16:00 Обов'язковою відповіддю на удари по критичній інфраструктурі України має бути постачання систем ППО та ПРО, вважає радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

Потужний вибух на півдні росії чули кілька міст.

14:30 У Харкові після обстрілу стало метро, зникла електрика та водопостачання.

Україна офіційно заявила про повернення п'яти населених пунктів на Херсонщині.

14:00 По Харкову завдали потужного удару, в місті пожежа, щонайменше одна людина загинула, ще четверо постраждали.

Речник путіна пєсков виступив з серією нових заяв щодо війни:

  • відводити війська з Запорізької АЕС росія не збирається;
  • рф домагатиметься виконання всіх цілей "спецоперації";
  • передумови для спілкування Зеленського і путіна відсутні.

12:40 У прокуратурі підтвердили, що затримали колишнього начальника СБУ у Харківській області Романа Дудіна. Його підозрюють у державній зраді та залишенні місця служби після вторгнення.

У Повітряних силах ЗСУ показали, як збивали ракети, які росіяни випустили увечері 11 вересня:

11:20 В рамках реалізації "зернової ініціативи" з портів України вийшли 9 суден, на яких знаходиться 163,8 тис. тонн агропродукції. Судна відправились з портів "Одеса", "Чорноморськ", та "Південний". Вони прямують до країн Азії та Європи.

Херсонські канали повідомляють про нові удари по Антонівському мосту.

В ході контрнаступу українські війська звільнили майже всю Харківську область, окупанти відійшли за річку Оскол у бік Луганської області, однак війна все одно може затягнутися до 2023 року, — вважають експерти американського Інституту вивчення війни (ISW).

09:40 Окремі підрозділи російських військових намагаються вести перемовини, щоб скласти зброю та перейти під егіду міжнародного права, — керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

Офіціально щодо нічного обстрілу Запоріжжя: за попередньою інформацією чотирма ракетами С-300 уражено технічні будівлі одного з об’єктів інфраструктури на околицях міста. Ймовірно вогонь здійснено з боку Василівки. Внаслідок обстрілу постраждалих немає.

08:10 Збройні сили України за добу, 11 вересня, звільнили понад 20 населених пунктів, проводяться взяття їх під повний контроль та стабілізаційні заходи, — Генштаб ЗСУ.

Зранку обстріляли Новобаварський район в Харкові, — щонайменше один загиблий та двоє постраждалих.

06:40 Кілька важливих новин на ранок:

  • у рф наразі в Чорному морі 4 великих десантних корабля з 26 "калібрами" напоготові;
  • контрнаступ у Харківській області пройшов "набагато краще, ніж очікувалося", однак є ризик, що росіяни спробують повернути втрачені на цьому напрямі позиції, — міністр оборони Олексій Резніков;
  • Україна готова обговорювати з рф лише питання повного відновлення територіальної цілісності у межах міжнародно визнаних кордонів, — Кулеба;
  • Греція не збирається відправляти в Україну ЗРК С-300 російського виробництва, — не хочуть послабляти власну оборону;
  • застосування рф ядерної зброї малоймовірно, бо навряд путін та його оточення налаштовані на самогубство, — екскомандувач армії США у Європі, генерал Бен Ходжес.

05:00 У ніч на 12 вересня у соціальних мережах повідомили про вибухи у Херсоні – щось спалахнуло в районі Паровозної.

03:00 ЗСУ на півдні знищили 40 окупантів та склад із боєприпасами.

01:45 У Запоріжжі пролунали вибухи.

01:05 Окупанти відкривали вогонь по двом громадам Сумщини.

00:35 Завдяки австралійським Bushmaster ЗСУ вийшли на річку Оскол на Харківщині, — Резніков.

Твіт міністра оборони України Олексія Резнікова

00:05 Внаслідок обстрілу окупантами Дніпропетровщини загинули 2 особи, 19-річна дівчина – у тяжкому стані.

00:00 У Харкові пролунали вибухи.

Нагадаємо, про події 9 вересня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 198: неймовірні успіхи ЗСУ на фронті, смерть королеви Великобританії"

А з даними за 10 вересня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 199: ЗСУ розвивають успіх на Харківщині, а у росіян істерика"

Що відбувалося в Україні 11 вересня читайте у трансляції: "Війна — день 200: росіяни тікають від ЗСУ, Запорізьку АЕС зупинено"