Війна — день 200: росіяни тікають від ЗСУ, Запорізька АЕС зупинена

Читать на русском
Автор
43612
Повномасштабна війна триває вже 200 днів
Повномасштабна війна триває вже 200 днів

Оперативно про головне 11 вересня

Вторгнення росії в Україну триває вже рівно дві сотні днів. Нищівний успіх ЗСУ на Харківському напрямку змусив росіян розпочати "операцію згортання", а під контроль України повернулося близько двох тисяч квадратних кілометрів нашої країни. Зокрема всього за пару днів було повернуто Балаклію, українські військові увійшли до Куп’янська, а в Ізюмі, за деякими даними, велике угруповання російських сил потрапило в котел.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 11 вересня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Повітряні сили ЗСУ повідомляють: Усього ввечері росіяни здійснили 12 пусків ракет по Україні: шість крилатих ракет "Калібр" із кораблів з акваторії Чорного моря та шість крилатих ракет Х-101, випущених із літаків стратегічної авіації з району Каспійського моря. Зенітними ракетними підрозділами Повітряних сил ЗСУ збито 9 із 12 ракет окупантів.

22:00 В Офісі президента України підтверджують удар крилатими ракетами по Харківській ТЕЦ-5.

21:00 Харківська, Донецька, Сумська, Дніпропетровська та Полтавська області мають проблеми з відсутністю або перебоями з електроенергією через удари росіян по критичній інфраструктурі.

20:00 На Дніпропетровщині пролунала серія вибухів, які чули і в облцентрі, повідомляють місцеві телеграм-канали.

19:00 Гоптівка, що на Харківщині, знову під контролем України.

18:00 Німеччина — колись найбільший клієнт "Газпрому" в ЄС — втратила надію на повернення постачання російського газу і укладає довгострокові контракти на купівлю ЗПГ, повідомляє Bloomberg.

17:00 Громадяни України, які співпрацювали з окупантами, залишають українську територію і виїжджають до росії, випереджаючи відступ окупаційних військ, повідомила керівник об'єднаного пресцентр Сил оборони Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

16:00 Одразу по трьох містах Донецької області одночасно вдарили російські окупанти вдень. "Під вогонь потрапили Краматорськ, Слов'янськ і Миколаївка. Пошкоджено промислові об'єкти, багатоповерхівки, автозаправку, зруйновано будівлю Центру надання адміністративних послуг. Зараз відомо про щонайменше одну поранену людину", — повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

П'ять автомобілів, у тому числі й автобус, зіткнулися на окружній дорозі Львова, щонайменше одна постраждала, повідомляє пресслужба Патрульної поліції області.

14:50 Після провалів рф на фронті в Україні лавров раптово заговорив про переговори: "росія не відмовляється від переговорів з Україною, але чим більше відкладається процес, тим складніше буде домовитися".

На Харківщині звільнили вже понад 40 населених пунктів, стверджує голова ОВА Олег Синєгубов.

Тим часом глава Офісу президента Андрій Єрмак анонсував щось цікаве щодо Вовчанська.

13:00 В небі над Дніпропетровщиною двічі спрацювала ППО.

В Криму неподалік від адмінкордону сьогодні вранці розбився російський військовий літак, попередньо винищувач Су-34. Про це інформує російський канал Baza, більше про це ніде не повідомлялося.

Центр Дніпра після нічного прильоту:

11:50 Від початку вересня понад 3000 кв км повернуто під контроль України, — повідомляє головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

На Харківському напрямку ми почали просуватися не тільки на південь та схід, а й на північ. До виходу на державний кордон залишається 50 км. Серед інших звільнили села Байрак, Нова Гусарівка, Щурівка й Вільхуватка.

На фото — все, що залишається після окупантів:

11:10 Селище Чкаловське на Харківщині офіційно визволене, повідомив Зеленський.

10:00 Близько 3 ночі в Миколаєві внаслідок влучання у двір п’ятиповерхівки один під’їзд практично знищено пожежею та вибухом. Також суттєво пошкоджено приватний будинок. Постраждали 9 людей.

Росіяни втратили в Україні ще 400 окупантів за добу:

Втрати росії в Україні 11.09.2022
Втрати росії в Україні 11.09.2022

08:30 Запорізька АЕС повністю зупинена. О 03:41 11 вересня енергоблок №6 ЗАЕС відключили від енергомережі. Йде підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан, — Енергоатом.

Після удару росії по центру Дніпра є постраждалий чоловік.

07:20 Вночі потужно обстріляли Миколаїв, пошкоджені житлові будинки, попередньо 9 осіб дістали поранення різного ступеню, четверо з них досі перебувають у лікарні, — мер Сєнкевич.

Продовжується деокупація України. Загалом, за останні дні від російської окупації звільнено близько двох тисяч квадратних кілометрів української території. Наші підрозділи зайшли до Куп’янська, триває звільнення населених пунктів Куп’янського та Ізюмського районів Харківської області, — Генштаб ЗСУ.

06:35 Кілька важливих новин на ранок:

  • Мінськ і Севастополь уклали угоду про співпрацю, всупереч тому, що Білорусь не визнала окупований рф Крим російським;
  • окупанти тікають зі Сватового, Кремінної та Рубіжного, і навіть Луганська, скоро почуємо чудові новини, — голова Луганської ОВА Сергій Гайдай;
  • поки не видно зацікавленості Байдена до зустрічі з путіним під час саміту G20, — заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд;
  • Німеччина виступає за поставки Україні танків радянського виробництва, а не німецького, як того просить Київ, — міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок;
  • ЄС має надати Україні транш на 3 млрд євро в жовтні 2022 року, — це остання частина обіцяної допомоги на 8 млрд євро, каже Шмигаль.

05:00 ЗСУ знищили три склади окупантів та поромну переправу — ОК "Південь".

04:00 Переговори з РФ поки що неможливі — Зеленський на YES.

02:00 У Дніпрі пролунали вибухи під час повітряної тривоги та почалася пожежа.

01:00 У Харкові пролунали вибухи.

00:00 Зеленський озвучив умови для переговорів із Росією та назвав ризики.

Нагадаємо, інформація за 8 вересня доступна у трансляції: "Війна — день 197: важкі бої на Донбасі, ЗСУ розвивають наступ на Харківщині та півдні".

Про події 9 вересня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 198: неймовірні успіхи ЗСУ на фронті, смерть королеви Великобританії"

А з даними за 10 вересня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 199: ЗСУ розвивають успіх на Харківщині, а у росіян істерика"