Війна — день 189: експерти МАГАТЕ на Запорізькій АЕС, на півдні тривають запеклі бої

Читать на русском
Автор
18758
Війна в Україні — день 189
Війна в Україні — день 189. Фото Телеграф

Оперативно про головне 31 серпня

Україна відбиває широкомасштабне вторгнення росії вже 189 днів. Активні бойові дії продовжуються на півдні та сході України, причому якщо на сході ВСУ стримують російські війська, то на півдні навіть місцями переходять у контрнаступ. Тим часом місія МАГАТЕ, яка прибула в Україну, 31 серпня має намір відвідати захоплену окупантами Запорізьку атомну електростанцію.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 31 серпня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Місія МАГАТЕ має прибути на Запорізьку АЕС 1 вересня, незважаючи на деструктивні дії російських окупантів, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

22:00 Ціни на газ у ЄС впали на $1000 за три дні.

21:00 Польща, Естонія, Литва та Латвія оголосили, що на національному рівні заборонять видачу віз громадянам росії. Перетнути кордон з візами інших країн ЄС теж не можна буде.

20:00 У Швеції розкрили перші деталі нового пакету військової допомоги для України на 1 млрд крон. Близько половини вартості сьомого пакета допомоги складають боєприпаси для артилерії.

19:00 Зафіксовано близько 10 вибухів на південь від Мелітополя, в сторону Молочного лиману, куди окупанти звозили свою військову техніку, повідомляє мер Мелітополя Іван Федоров.

18:00 ЗСУ продовжують активні бойові дії на Херсонщині, проте ситуація залишається важкою, повідомив голова Херсонської військової обласної адміністрації Ярослав Янушевич.

17:00 Росіяни незаконно вивезли із окупованого Мелітополя мільйони тонн українського зерна, повідомив мер міста Іван Федоров.

У тимчасово окупованій Новій Каховці (Херсонська обл.) чути вибухи, після чого в районі місцевої меблевої фабрики з'явився стовп диму, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

16:00 Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) передав Україні перші 10 із 30 автомобілів для транспортування вакцин для всіх регіонів.

Російські окупанти обстріляли молочно-товарну ферму неподалік с. Велика Білозерка (Запорізьку обл.), внаслідок обстрілу поранено двох співробітників, знищено 11 із 14 корпусів сільгосппідприємства та вбито близько тисячі голів великої рогатої худоби, що становить приблизно половину поголів'я ферми, повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

15:00 У Києві з 1 вересня заклади громадського харчування зможуть працювати не пізніше, ніж до 22:00, відповідне рішення ухвалила Рада оборони міста.

14:00 Візи для росіян: п'ять країн-"яструбів" у ЄС виступили з вимогою.

13:00 "Путівка" до Криму без права на компенсацію: у росії "кинули" строковиків із москви та петербурга.

12:00 Гімн України та "Вова, *баш, їх бл*ть": у центрі москви через відеокамери крутили українські пісні (відео).

11:00 Місія МАГАТЕ виїхала з Києва у бік Запорізької області — окупанти дали їй добу на роботу, при цьому ще до її приїзду влаштували новий обстріл Енергодару.

Країни ЄС мають сьогодні досягти угоди про можливу заборону російських туристичних віз, заявив представник Євросоюзу із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель.

У Бердянську серед іншого підірвали штаб "Мы вместе с россией", де готували "референдум".

Наслідки вибуху в Бердянську 31.08.2022
Наслідки вибуху в Бердянську 31.08.2022

10:00 Російський "Газпром" заявляє, що постачання газу "Північним потоком" повністю припинено, — там до 3 вересня заплановані "профілактичні роботи".

За добу росіяни втратили в Україні орієнтовно 350 окупантів та 20 танків:

Втрати росії в Україні 31.08.2022
Втрати росії в Україні 31.08.2022

09:00 Вночі багато вибухів чули у Бердянську, а у Токмаку підірвали склад БК окупантів.

У Красногвардійському під Джанкоєм у Криму велика пожежа, — за різними даними, горить нафтобаза або склад.

Вночі окупанти вдарили по центру Краматорька, було пошкоджено багатоповерхівки, є постраждалі.

Наслідки обстрілу Краматорська 31.08.2022
Наслідки обстрілу Краматорська 31.08.2022

08:00 Російські військові обстріляли Нікопольський район з "Градів" та важкої артилерії чотири рази за ніч, зачепило багатоповерхівки, магазини, аптеки, коледж, школу, спортивний комплекс, постраждала 57-річна жінка.

Зведення Генштабу ЗСУ на ранок 31 серпня:

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • автомобільна колона Міжнародного агентства з атомної енергії вже виїхала в бік Запорізької АЕС;
  • вночі було фактичне пряме влучання в житловий будинок в Харкові, також були вибухи під Херсоном та у Нікополі;
  • не спали спокійно і мешканці Бєлгорода, — там чули "бавовну";
  • США офіційно підтвердили, що Іран передав росії безпілотники; більш того, голова МЗС Ірану збирається з візитом у рф, щоб "допомогти у вирішенні кризи в Україні";
  • робітникам, що роблять "реконструкцію" драмтеатру в Маріуполі, кажуть заливати бетон прямо на трупи, але без хлорки запах просочується через бетон, — публіцист Олександр Невзоров.

5:00 Неспокійною ніч видалася для мешканців Нікополя. Згідно з інформацією у місцевих телеграм-каналах, у місті було чути щонайменше два вибухи.

3:00 За минулу добу росіяни втратили на півдні України 117 солдатів та понад 30 одиниць техніки, серед яких 9 танків.

1:00 Окупанти знову завдали ударів по житловому будинку у Харкові, через що є постраждалі.

00:00 Помер останній президент СРСР Михайло Горбачов.

Про події 28 серпня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 186: окупанти практично зупинили просування, але посилюють ядерний шантаж".

Про те, що відбувалося 29 серпня, можна прочитати у матеріалі: "Війна — день 187: оптимістичні звістки з-під Херсона та візит МАГАТЕ на ЗАЕС".

З інформацією за 30 серпня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 188: ЗСУ перейшли у контрнаступ на півдні України".