Війна — день 186: окупанти практично зупинили наступ, але посилюють ядерний шантаж

Читать на русском
Автор
13023
Вторгнення в Україну триває вже 186 днів
Вторгнення в Україну триває вже 186 днів

Оперативно про головне 28 серпня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 186 днів. Окупанти хоч і практично не просуваються на сході нашої країни, але продовжують активно обстрілювати позиції ЗСУ. На Херсонському напрямку росіянам дістається від українських захисників, а в тилах їхнім посіпакам не дають розслабитися партизани. У відповідь на це окупанти продовжують завдавати ударів по мирних населених пунктах, а також посилювати ядерний шантаж, обстрілюючи ЗАЕС. Тим часом у ГУР МО кажуть, що наступна осінь буде вирішальним періодом у війні, хоча й зазначають, що бої триватимуть і взимку.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 28 серпня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак відреагував на ворожий обстріл тимчасово окупованого Енергодару та висловив переконання, що ядерний шантаж росії не має залишатися без відповіді.

22:00 Президент Зеленський звільнив Ярослава Сподара з посади заступника командувача Національної гвардії України. Відповідний указ №616/2022 від 26 серпня опубліковано на сайті глави держави сьогодні.

21:00 Окупаційні війська в неділю ввечері завдали ракетних ударів по центру Харкова. "Два ракетні удари по центру Харкова. Туди, куди прилітало вже неодноразово. Одна адміністративна будівля зруйнована. Про жертви на даний момент інформації немає", — повідомив міський голова Ігор Терехов.

20:00 Російська авіація з території Білорусі випустила близько 10 ракет по території України. Є повідомлення про роботу ППО України на Рівненщині. Також повідомляють про вибух біля міста Сарни.

19:00 В окупованому росією Криму на мисі Фіолент чути вибух, зараз там лунає сирена. Також повідомляють про десять "хлопків" у Козачій бухті.

18:00 Дев'ять багатоповерхових та 40 приватних житлових будинків пошкоджено внаслідок ракетного удару окупаційних військ по Запоріжжю цієї ночі, два приватні будинки зруйновано повністю, повідомив секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

17:00 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба здійснить візити до Швеції (29 серпня) та Чехії (30-31 серпня) з метою консолідації міжнародної підтримки України та посилення санкційного тиску на росію, повідомила пресслужба МЗС.

16:00 З початку доби українські військові знищили 11 російських окупантів, 3 бронеавтомобілі та 1 самохідну гаубицю "Мста-С" у південних областях України, повідомляє Оперативне командування "Південь".

15:00 Глави МЗС країн ЄС мають намір цього тижня призупинити дію угоди про візи з росією, повідомляє газета Financial Times.

Американська комп’ютерна компанія Dell припиняє роботу в росії, — вона була ключовим постачальником серверів у рф.

14:00 Кримські паблики пишуть про вибухи в Алупці, проте деталей наразі немає.

13:00 Місцеві канали пишуть, що ще мінус одна база окупантів на заводі "Сокіл" у Новій Каховці на Херсонщині.

Такою буде радіаційна хмара, якщо на Запорізькій АЕС завтра станеться аварія, — зачепить південь та схід України, а також південно-західні області росії. Прогноз з урахуванням рози вітрів на понеділок, 29 серпня, зробили фахівці Держатомрегулювання України.

12:00 Під час повітряної тривоги чули вибухи у Запорізькій області та під Дніпром, інформація уточнюється.

10:25 Вночі в Мелітополі вибухали бази окупантів, розповіла законна влада.

Наказ президента рф володимира путіна про збільшення чисельності російської армії навряд чи суттєво відобразиться на її спроможності у війні проти України, вваажають аналітики британської розвідки.

09:10 Внаслідок агресії рф проти України на сьогодні загинуло 379 дітей, ще понад 733 постраждали, — ювенальні прокурори.

Втрати росії в Україні:

Втрати росії в Україні 28.08.2022
Втрати росії в Україні 28.08.2022

08:10 Вночі прильоти зафіксували у двох районах Запоріжжя, пошкоджено щонайменше п'ять будинків, двоє людей травмувалися через уламки скла.

07:55 Дніпропетровщина: Нікопольський район ворог накрив вогнем з "Градів" та важкої артилерії, зачепило житлові будинки, склад та цехи місцевої фабрики, багато родин залишилися без електрики; по Криворізькому району ворог гатив "Ураганом", влучив у підприємство та дачний масив. Обішлося без жертв.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • ЗСУ успішно застосовують концепцію опору ROC, яку розробили США з НАТО і союзниками після війни у Грузії 2008 року, зокрема, ознаки її використання видно в серії вибухів у Криму, — CNN;
  • США в останні місяці розширили постачання озброєнь в Україну морським транспортом, морем можна перевозити великі обсяги вантажів у порівнянні з повітрям;
  • росія сформувала з добровольчих батальйонів третій армійський корпус, проте він не зможе суттєво змінити ситуацію на українському фронті, — експерти американського Інституту вивчення війни;
  • Німеччина готова роками підтримувати Україну в боротьбі проти російського вторгнення за необхідності, — голова МЗС ФРГ Анналена Бербок;
  • до складу місії МАГАТЕ на ЗАЕС увійдуть голова агентства Рафаель Гроссі, а також 13 експертів із переважно нейтральних країн, — NYT.

05.00 Росія може перекинути Третій армійський корпус на Донецький напрямок та на південь – ISW.

03:00 Українська авіація завдала ударів по окупантам на півдні: знищено опорні пункти ворога.

02:20 У Запоріжжі пролунали вибухи під час повітряної тривоги.

00:15 У Харкові чути звуки вибухів.

00:00 МАГАТЕ затвердило групу експертів, прибуття яких на Запорізьку атомну електростанцію заплановано наступного тижня.

Як повідомлялося раніше, про те, що відбувалося 25 серпня, можна прочитати у матеріалі: "Війна — день 183: росія посилила ракетний терор України через провали на фронті".

А з інформацією за 26 серпня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 184: ядерний терор росії на ЗАЕС, окупантів б’ють на Донбасі"

Про події 27 серпня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 185: окупанти загальмували на Донбасі, а ЗАЕС знову подає енергію Україні"