Війна — день 183: росія посилила ракетний терор України через провали на фронті

Читать на русском
Автор
11714
Війна в Україні — день 183-й
Війна в Україні — день 183-й

Оперативно про головне 25 серпня

Понад півроку українські сили оборони відбивають повномасштабне вторгнення рф, яке почалося 24 лютого 2022 року. Ворог не припиняє атакувати як у районі Бахмута, так і поблизу окупованого Донецька, важкі бої йдуть і на півдні країни, де окупантам вдалося досягти незначного успіху. Проте російський наступ по суті захлинувся, однак у росії все одно твердять, що все йде за планом. Через провали на фронті загарбники вдалися до улюбленої тактики — обстрілу мирних міст. День Незалежності на Дніпропетровщині розпочався з потужних вибухів, потім російські окупанти завдали ракетного удару по Хмельницькій області. Пізніше удар припав по залізничній станції Чаплине, де було вбито понад 20 людей.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 25 серпня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 В Пентагоні збираються надати "операції" в Україні назву, а також призначити командувача-генерала.

22:00 Мер тимчасового окупованого військами рф Мелітополя Іван Федеров закликає городян розглянути можливість евакуації з міста до початку опалювального сезону, оскільки останній під загрозою зриву.

21:00 Усі шість енергоблоків окупованої російськими військовими Запорізької АЕС залишаються відключеними, незважаючи на відновлення лінії електропередач, повідомляє МАГАТЕ у четвер увечері.

20:00 Президент України Володимир Зеленський та президент США Джозеф Байден провели розмову, обговорили подальші кроки України на шляху до перемоги над рф та важливість притягнення росії до відповідальності за військові злочини.

19:00 Київрада затвердила перейменування 95 вулиць, провулків та площ, назви яких були пов'язані з рф чи радянським минулим, повідомила пресслужба міськради.

18:00 Перше в історії відключення Запорізької АЕС від енергомережі спровокувало тимчасове припинення подачі електрики до населених пунктів Херсонської області.

17:00 В Україні 59% шкіл мають захисні споруди, заявив міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.

16:00 Наразі Україна більше потребує боєприпасів до керованих реактивних систем залпового вогню (GMLRS) дальністю 70-80км, ніж ракет ATACMS дальністю до 300 км, зазначає заступник міністра оборони США з політики Колін Каль.

15:00 путін підписав указ, згідно з яким штатну чисельність військовослужбовців збройних сил росії збільшено на 137 тисяч, до 1 150 628 осіб.

Тим часом повідомляється, що більшість населених пунктів Запорізької та Херсонської областей без електрики, води та майже без зв'язку.

13:45 міністерство оборони росії заявило, що у Чаплиному, де загинуло 25 мирних людей, нібито знищили 200 українських військових та 10 одиниць техніки, які прямували на Донбас.

12:40 У Бучанському та Вишгородському районах Київщини чули вибухи, — триває знешкодження залишків вибухонебезпечних предметів. Заходи пов'язані із ліквідацією наслідків нічних обстрілів. Тому вибухи контрольовані та не несуть загрози людям.

А у Бахчисарайському районі Криму сильна пожежа. Що горить, поки невідомо.

11:50 У Запоріжжі чули вибухи, — за попередніми даними це були звуки прильотів по кільком населеним пунктам Запорізького та Василівського районів. Інформація уточнюється.

Генсек ООН Антоніу Гутерріш дав однозначний сигнал — можлива місія на Запорізьку АЕС поїде тільки через Київ, а не через територію, контрольовану окупантами, як того хочуть у кремлі.

Серед жертв удару по станції Чаплине троє залізничників, ще чотири працівники залізниці постраждали, — повідомив голова правління "Укрзалізниці" Олександр Камишін.

10:00 Внаслідок агресії рф проти України на сьогодні загинуло 376 дітей, ще понад 733 постраждали, — ювенальні прокурори.

Також з'явилися свіжі втрати росії в Україні:

Втрати росії в Україні 25.08.2022
Втрати росії в Україні 25.08.2022

09:15 У селі Чаплине Дніпропетровської області закінчили розбирати завали, — там загинуло 25 людей, серед яких двоє дітей 6 та 11 років. Ще 31 особа постраждала.

09:00 У Соледарі на Донеччині за 24 серпня загинуло три мирних жителя, ще одна людина постраждала, — голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Вранці ворог обстріляв Слов'янськ, було три потужних вибухи, постраждали багатоповерхівки, попередньо обійшлося без жертв.

Наслідки обстрілу Слов'янська 25.08.2022
Наслідки обстрілу Слов'янська 25.08.2022

08:30 Одразу п'ять джерел, пов'язаних з адміністрацією путіна, кажуть, що "референдуми" на окупованих територіях України скоріш за все не будуть проводити в єдиний день голосування 11 вересня, — пишуть російські ЗМІ.

Дніпропетровщина:

  • у Великомихайлівці Синельниковського району внаслідок обстрілів зруйновані будинки, вісім постраждалих, серед яких троє дітей;
  • у селищі Чаплине продовжують рятувальні роботи, відомо про загибель більш ніж 20 людей, серед яких двоє хлопчиків — 6 та 11 років;
  • Нікопольський район тричі накривали вогнем важкої артилерії та "Градів";
  • Криворізький район обстрілювали російські "Урагани" та "Смерчі", є руйнація житла, люди не постраждали;
  • у Дніпровському районі збили ракету.

Близько 03:30 по Миколаєву завдаи удару ракетами С-300, було влучання в приватний сектор з займанням, попередньо без жертв та постраждалих.

06:50 Кілька важливих новин на ранок:

  • у росії в Чорному морі зараз чотири носія крилатих ракет з 28 "Калібрами" напоготові;
  • ЗСУ вчора знову вдарили по Антонівському та Каховському мостам на Херсонщині;
  • з середини березня ЗСУ відбили території, що перевищують площу Данії;
  • ми ще не "пройшли рубікон", нас чекає велика війна з росією, і українцям необхідно готуватися до затяжних бойових дій, — секретар РНБО Данілов;
  • США вважають, що українська армія в найближчі три роки поступово перейде на стандарти та озброєння НАТО, — заступник міністра оборони з політичних питань Колін Кал;
  • тим часом американська журналістка Кейтлін Дорнбос з посиланням на чиновника Пентагону поясняє, чому США досі не передали Україні авіацію, — бо покращити ту, що вже є, легше, у той час як перехід на нові літаки займе роки.

05:00 Голова Криворізької ОВА Олександр Вілкул підтвердив обстріл міста з РСЗВ "Торнадо-С".

04:00 Очільник Київської ОВА Олексій Кулеба підтвердив вибухи в області.

03:00 Повідомляється про сильний вибух у Кривому Розі.

Також є непідтверджена інформація про п'ять вибухів у Київській області.

Спільний координаційний центр санкціонував вихід із українських портів ще п'яти суден, які перевозять понад 85 тис. тонн зерна та іншого продовольства, повідомляє ООН.

01:00 Повітряна тривога у День Незалежності в Україні сумарно була оголошена 189 разів.

00:00 Кількість загиблих внаслідок ракетного удару росіян по залізничній станції у селищі Чаплине Дніпропетровської області зросла до 22 осіб.

Про події за 22 серпня можна дізнатися у зведенні: "Війна — день 180: окупанти заворушилися по всій лінії фронту, а українців попередили про підготовку провокацій".

Нагадаємо, інформація за 23 серпня доступна в онлайні дня: "Війна — день 181: посилення обстрілів та удар по "адміністрації" пушиліна в Донецьку".

Про те, що відбувалося 24 серпня, можна прочитати у матеріалі: "Півроку війни: Україна відзначає День Незалежності під обстрілами та атаками росіян".