Український посол знов поскандалив з владою Берліна через російські танки: що сталось

Читать на русском
Автор
1526
Посол Мельник пообіцяв звернутись до мера Берліна
Посол Мельник пообіцяв звернутись до мера Берліна

Адміністрація району Мітте не дала дозвіл на виставку, розцінивши її як надто політизовану

Посол України у Німеччині Андрій Мельник, який незабаром покине свою посаду – його було звільнено президентським указом 9 липня, знову пішов на конфлікт з місцевою владою. Цього разу дипломат розкритикував адміністрацію центрального берлінського району Мітте, яка відмовилась проводити виставку знищеної російської військової техніки – вона зараз мандрує Європою.

Одразу два музейних оператора у Берліні погодились організувати експозицію навпроти посольства росії в Німеччині. Але місцева влада відхилила їхні заявки, зазначивши, що така виставка є неприйнятною, адже вона зачіпає зовнішньополітичні інтереси Німеччини.

"Знищена військова техніка росії, виставлена в самому центрі Берліна, повинна дати людям у Німеччині на власні очі відчути жорстоку війну на знищення", — цитує прес-служба посольства заяву, яку Мельник зробив для видання Tagesspiegel. Мельник назвав відмову адміністрації шоком для українців, а зазначений привід – надуманим. "Ця відмова стала справжнім скандалом", — резюмував дипломат.

У своєму Twitter Мельник написав, що звернеться з приводу проведення виставки до бургомістра Берліну Франциски Гіффай та адміністрації району Мітте, яку закликатиме скасувати своє "дивне рішення" і організувати виставку. "Це означатиме справжню солідарність з Україною", — написав Мельник.

Виставка спалених російських танків після деокупації Київщини вперше відкрилась на Софійській площі столиці. Але об’єктів для експозиції виявилось достатньо і для того, щоби показати, з чим саме росіяни прийшли вбивати українців, у Європі. Експозицію уже прийняли декілька столиць, зокрема Варшава та Прага.

Як повідомляв "Телеграф", після рішення про своє звільнення Мельник не перестав робити гучних заяв і жорстко критикувати німецьких політиків. Зокрема запропонував прем'єр-міністру німецької землі Саксонія Міхаелю Кречмеру запхати голову у морозилку.