Війна — день 153: окупанти намагаються прорвати оборону ЗСУ на Донбасі, в Україну прямують нові HIMARS

Читать на русском
Автор
21291
Війна в Україні — день 153
Війна в Україні — день 153. Фото Телеграф

Оперативно про головне за 26 липня

Широкомасштабне вторгнення російської федерації в Україну триває вже 153 дні. Окупаційні війська продовжують намагатися прорвати оборонні рубежі Збройних сил України на Херсонщині та в районі Бахмута, однак їм це не вдається. Тим часом США відправили в Україну чергову партію військової допомоги, у тому числі кілька російських нічних кошмарів — РСЗВ HIMARS, а отже вже незабаром у окупантів почнуть ще активніше вибухати склади з боєприпасами, паливом та казарми з живою силою.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися в Україні та світі 26 липня. Більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Міністр оборони США Ллойд Остін запевнив українського колегу Олексія Резнікова у тому, що Вашингтон прагне доставити в Україну військову допомогу якнайшвидше, йдеться у заяві на сайті Пентагону.

22:00 Російські окупанти обстріляли Середино-Будську громаду на Сумщині, в результаті було пошкоджено будинки, лінію електропередач, будывлю бази відпочинку, також було поранено жінку, повідомляє голова обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

21:00 НАК "Нафтогаз України" оголосив про дефолт щодо єврооблігацій через відмову уряду України погодити виплати за ними.

20:00 ЄС може подвоїти експорт української електроенергії вже на цьому тижні, заявила єврокомісар Кадрі Сімсон.

19:00 Україна звернулася до США щодо постачання скрапленого газу за програмою ленд-лізу. Таким чином наша країна має намір отримати 6 млрд кубометрів палива, яке має забезпечити нормальне проходження нового опалювального сезону.

18:00 Кабінет міністрів України виключив експорт кількох типів добрив та жита з переліку товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню та квот на 2022 рік, проте зберіг необхідність отримання ліцензії для їх експорту. Квоти експорту скасовані для наступних товарних позицій – жита; хімічних та мінеральних азотних, калійних та фосфорних добрив; добрив мінеральних або хімічних із вмістом двох або трьох поживних елементів: азоту, фосфору та калію; товарів цієї групи у таблетках чи аналогічних формах, чи упаковках масою брутто до 10 кг.

17:00 Німеччина передала українській армії 3 реактивні системи залпового вогню Mars II та 3 самохідні артилерійські установки Panzerhaubitzen 2000 (PzH 2000), заявила федеральний міністр оборони Німеччини Крістіна Ламбрехт.

16:00 МЗС Ізраїлю закликає громадян утриматися від відвідування України та, зокрема, Умані на Рош ха-Шана.

росія вийде з проєкту Міжнародної космічної станції після 2024 року, і на той час почне розгортання національної орбітальної станції, заявив глава "Роскосмосу" Юрій Борисов.

15:00 Ексміністра юстиції та колишнього голову МЗС України Олександра Лавриновича та Костянтина Грищенка оголошено у державний та міжнародний розшук у справі про держзраду, повідомляє Держбюро розслідувань України.

Під завалами зруйнованого вчора Будинку культури в Чугуєві знайшли тіло 30-річної жінки. Рятувально-пошукові роботи тривають, жертв може бути більше.

Будинок культури Чугуїв після обстрілу
Будинок культури у Чугуєві після обстрілу

14:00 лукашенко заявив, ніби Україна сама підпалює поля для створення картинки.

12:00 Зеленський опублікував відео наслідків обстрілу Затоки на Одещині:

11:00 Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 26.07.2022

09:40 "Замміністра інформації" угруповання "ДНР" заявив, що Донецька область нібито буде окупована до кінця серпня 2022 року.

Тим часом наразі карта бойових дій на Донбасі виглядає так. Детальній аналіз обстановки на фронті можна прочитати у цій статті.

Карта бойових дій Донбас 26.07.2022
Пунктирна лінія – адміністративний кордон Донецької області

Внаслідок збройної агресії рф в Україні на сьогодні загинуло 358 дітей, ще понад 690 постраждали, — ювенальні прокурори.

08:15 Сьогодні вранці росіяни вдарили ракетами по портовій інфраструктурі Миколаївської області та авторинку під Миколаєвом, дані про масштаби руйнувань і постраждалих уточнюються, — повідомляє ОК "Південь".

На Одещині постраждали та спалахнули приватні будинки, попередньо обійшлося без людських втрат.

07:40 Окупанти близько 5 години ранку завдали ударів по цивільній інфраструктурі Харкова Слобідського району. Унаслідок обстрілу горів дах будівлі автосалону. За передніми даними постраждалих немає. У Чугуєві є влучання по критичній інфраструктурі, інформує голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

У Дніпропетровській області російська армія ударила по Криворізькому та Нікопольському районах, пошкоджено лінію електропередач, без втрат.

06:35 Низку вибухів чули у Миколаєві, над містом піднімається чорний дим. На Одещині росіяни вдарили із застосуванням літаків стратегічної авіації.

5:30 Обстріл Харкова підтвердив мер міста Ігор Терехов. За його інформацією, влучення зафіксовано ближче до центру, біля цивільної будівлі.

5:00 Росіяни під ранок знову активізували обстріл. Місцеві телеграм-канали повідомляють, що зафіксовано прильоти ракет по Одеській області, крім того, кілька вибухів чули в Харкові.

3:00 В окупованому Донецьку сталася масштабна пожежа. За інформацією місцевих телеграм-каналів, горить нафтобаза у Будьонівському районі.

1:00 Українці у багатьох областях бачили в небі дивний об'єкт, що світиться, багатьох це досить помітно стривожило. Втім, найімовірніше це МКС, яка цього дня пролітала над Україною.

00:00 Вибухи пролунали у передмісті Харкова, після прильотів почалася пожежа.

З головними новинами за 23 липня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 150: шквал ракетних обстрілів України та перший російський "котел".

Важлива інформація за 24 липня доступна у зведенні: "Війна — день 151: окупанти намагаються штурмувати Донбас, "зернова угода" під загрозою".

Що сталося 25 липня в Україні та світі можна дізнатися у нашій статті: "Війна — день 152: окупанти націлилися на Сіверськ, контрнаступ ЗСУ дедалі ближче".