Війна — день 148: зіркова година HIMARS та нова зброя для України

Читать на русском
Автор
15566
Війна в Україні — день 148
Війна в Україні — день 148

Оперативно про головне за 21 липня

Широкомасштабне вторгнення рф в Україну триває вже 148 днів. Українські захисники завдають ворогові втрати на всіх напрямках, де йдуть активні бойові дії. Завдяки роботі західної зброї ЗСУ значно зменшили атакувальний потенціал загарбників на Донбасі, а на Херсонщині взагалі підготували плацдарм до деокупації, вдаривши за допомогою HIMARS по стратегічному об’єкту — Антонівському мосту. Напередодні відбулася четверта зустріч країн-донорів військової допомоги Україні (формат "Рамштайн", до якого входять міністри оборони країн НАТО та союзників). Очікується, що Україна за підсумками заходу отримає ще більше воєнної допомоги. Водночас, Китай зробив різкі заяви на адресу США через Україну. У Піднебесній закликали до відновлення переговорів між Вашингтоном та москвою. Тим часом Пентагон пообіцяв нове озброєння нашій країні. У пакет допомоги увійдуть і РСЗВ HIMARS.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися в Україні та світі 21 липня. Більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Під нові санкції ЄС проти росії потрапили 57 фізичних та юридичних осіб, зокрема мер Москви Сергій Собянін, актори Сергій Безруков та Володимир Машков, йдеться у публікації в Офіційному журналі ЄС.

Крім того, під санкції потрапив Сбєрбанк та ще вісім організацій.

22:00 У другій половині дня російські окупанти обстріляли три громади Сумщини, без жертв та руйнувань, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

21:00 У п'ятницю, 22 липня, о 16:30 відбудеться підписання документів щодо "зернового коридору" за участю представників України, рф, президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана та генсека ООН Антоніу Гутерріша, повідомляє турецьке агентство Anadolu Agency.

20:00 За завданням кремля? Лукашенко розповів, чому Україні "дуже потрібні" переговори з росією.

19:00 кремль хоче прискорити "референдуми" у Запорізькій та Херсонській областях: стала відома дата.

18:00 Президент США Джо Байден підхопив коронавірус.

17:00 Зеленський відповів авторам фейку про те, що він "у реанімації", і потролив путіна.

Міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес заявив, що Україна найближчим часом отримає:

  • - 20 САУ М109
  • - 36 буксированих гаубиць L119
  • - контрбатарейні радари
  • - 1600 одиниць протитанкової зброї
  • - велика кількість БПЛА, у тому числі — дрони-камікадзе
  • - понад 50 000 боєприпасів для артилерії радянських калібрів.

16:00 Зеленському не дозволили виступити на саміті міжнародної організації.

15:00 "Огидно!": на дівчину з розбомбленого пологового будинку в Маріуполі накинулися через допомогу від окупантів.

14:00 Ранковий обстріл Харкова "Ураганами": з'явились фото та відео руйнувань.

13:00 На окупованій території Луганської області терористи з ЛНР хочуть обмежити роботу пошукової системи Google.

ЄС остаточно затвердив сьомий пакет санкцій проти росії.

12:00 Не лише винищувачі: у США роздумують, чи не дати Україні легендарні літаки.

11:30 Після удару по Харкову вже двоє загиблих та 19 постраждалих.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 21.07.2022

10:35 У Харкові вдарили по зупинці громадського транспорту та медустанові, вже один загиблий та 17 постраждалих (один у тяжкому стані).

10:00 У Харкові пролунала серія вибухів, є постраждалі, серед іншого "приліт" у медустанову.

09:10 Перша леді України Олена Зеленська зустрілася в США зі спікеркою Палати представників Конгресу Ненсі Пелосі.

"Наша розмова була про чергові злочини Росії. Про дітей, яких вона вбила. Про забрані життя мирних українців. Про людей, які залишилися без даху над головою. Я щиро вдячна американцям за те, що вони з нами в найтемніші часи. Бо це наближає наш спільний світанок", — каже дружина Зеленського.

Олена Зеленська та Ненсі Пелосі
Олена Зеленська та Ненсі Пелосі

08:20 На сьогодні внаслідок агресії рф проти України загинули вже 358 дітей, ще понад 681 постраждали, — ювенальні прокурори.

Дві школи сьогодні зруйнували окупанти у Краматорську та Костянтинівці, повідомляє голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

07:30 Вночі росіяни вдарили близько 20 снарядами "Градів" по Червоногригорівській громаді в Нікопольському районі Дніпропетровської області. Минулося без жертв та руйнувань.

07:15 У Харкові вибухи, попередньо йде обстріл із РСЗВ.

06:45 Кілька важливих новин на ранок:

  • вночі були вибухи на Херсонщині, у Харкові та Миколаєві, чекаємо офіційну інформацію щодо наслідків;
  • поточний наступ росіян у Донецькій області може закінчитися захопленням Слов’янська чи Бахмута, але ймовірно цим і закінчиться, — експерти американського Інституту вивчення війни;
  • втрати росіян досягли близько 15 000 убитих і приблизно 45 000 поранених, — вважає директор ЦРУ Вільям Бернс;
  • російський танк прицільно обстріляв українські комбайни, які збирали зерно у Дніпропетровській області, — голова Кривого Рогу Олександр Вілкул;
  • країни ЄС погодили виділення Україні п'ятого траншу військової допомоги в розмірі 500 млн євро;
  • Україна серйозно вдарила по силам і засобам противника в Енергодарі, ворог поніс великі втрати, — Арестович.

5:00 Окупанти в ніч проти 21 липня знову завдали масованого удару по Миколаєву. Про вибухи повідомив міський голова Олександр Сенкевич, однак іншої інформації він не надавав

3:00 Попередня доба для росіян на Півдні України виявилася дуже спекотною. Так на Херсонському напрямку силами ЗСУ було ліквідовано понад сотню окупантів.

1:00 На окупованій Херсонщині ніч розпочалась із вибухів. За даними місцевих телеграм-каналів, вибухи чули, як у самому Херсоні, так і в інших місцях області. Зокрема, повідомляється про удар по складах боєприпасів росіян у Скадовську.

Що сталося 18 липня в Україні та світі можна дізнатися у нашій статті за понеділок: "Війна — день 145: бої на Донбасі, гучні звільнення від Зеленського".

З головними новинами за 19 липня можна ознайомитись у матеріалі за вівторок: "Війна — день 146: Рада звільнила Баканова, а окупанти "вогневим валом" штурмують Донбас".

Важлива інформація за 20 липня доступна у зведенні за середу: "Війна — день 147: окупанти націлилися на 2 міста на Донбасі, поки путін шукає зброю в Ірані".