Війна входить у вирішальну стадію: американські аналітики озвучили прогноз

Читать на русском
Автор
25319
Системи HIMARS уже впливають на успіхи ЗСУ
Системи HIMARS уже впливають на успіхи ЗСУ. Фото twitter.com/NDmytriiev

росіяни перегруповуються для наступу на Донеччину, тоді як Україна посилює артилерійську міць

Поки росіяни взяли оперативну паузу і перегруповуються на Донбасі, а Збройні сили України нищать військове керівництво ворога і підривають склади з боєкомплектом окупантів, аналітики передбачають, що наступна стадія війни може стати вирішальною. Йдеться про намір путінської армії загарбати всю Донецьку область.

Старший науковий співробітник відділу авіації та технологій британського Королівського інституту оборонних досліджень Джастін Бронк, якого цитує CNN, називає стан справ "боротьбою двох армій, кожна з яких понесла важкі втрати і дуже близька до виснаження". Тим часом аналітики Американського інституту вивчення війни відзначають, що росіяни взяли паузу, щоби перегрупуватись та переобладнатись і наразі обмежують свої дії інтенсивними авіаударами. Цей відтинок часу ЗСУ можуть використати, щоби підготуватись до оборони вільних від окупантів частин Донеччини.

Події, які очікуються в найближчому майбутньому в регіоні, можуть не стати останньою фазою війни, але напевно будуть вирішальними для її результату. Росіяни намацали свою чисельну перевагу у живій силі та артилерії і побачили, що можуть здійснювати, хоча повільні, але постійні наступальні дії. Ймовірно, вони збережуть цей дрібномасштабний підхід і на наступному етапі.

А ціль цього етапу – захоплення всієї Донецької області, щоби кремль міг оголосити про досягнення поставлених перед учасниками "спецоперації" задач. Експерти прогнозують, що після паузи росіяни посунуть на Слов’янськ та Краматорськ. Саме тому росіяни почали частіше бити по цих містах. Очікується, що вони діятимуть, як діяли до того – стиратимуть міста артилерією, а потім займатимуть їх піхотою.

Тим часом аналітики відзначають, що ЗСУ почали використовувати американські далекобійні системи HIMARS і використовувати ефективно. Це уже дозволило домогтися певних успіхів у контрнаступі на Херсон. Окупанти починають перекидати на цьому напрямку значні обсяги техніки. Прорив українців у звільненні південних регіонів може створити для окупантів значні проблеми.

Як повідомляв "Телеграф", Україна поки воює без підтримки затвердженого владою США ленд-лізу – у Білому домі пояснили, чому поки не поспішають з початком поставок за цією схемою.