Війна — день 135: окупанти планують захопити ще один облцентр, дивна заява путіна

Читать на русском
Автор
33881
Війна в Україні — день 135
Війна в Україні — день 135

Оперативно про головне за 8 липня

Українські сили оборони упродовж 135 днів захищають батьківщину у бою з окупантами. Напружена ситуація залишається на східному фронті, де росіяни просуваються до Слов’янська, а ось на південному фронті наступ загарбників провалився. У Міноборони України вважають, що росія спробує атакувати Запоріжжя, щоб оточити угруповання ЗСУ у Донецькій області. рф продовжує ракетний терор, обстрілявши Харків та територію Одеської області. На політичному фронті глава кремля володимир путін зробив неоднозначну заяву, чи то запропонував переговори, чи то спробував залякати Київ. Крім того, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, який оголосив про відставку 7 липня, заявив, що його країна повністю підтримуватиме Україну.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися в Україні та світі 8 липня. Більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Безпілотник Bayraktar ТВ-2, на який збирали гроші литовці, прибув до України, повідомив заступник голови Офісу президента, дипломатичний радник президента України Андрій Сібіга.

22:00 Два вибухи пролунали у Харкові.

Десантники 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ знищили та вивели з ладу 5 ворожих танків, повідомили у Генштабі ЗСУ.

21:00 США анонсували новий пакет військової допомоги Україні на $400 млн, включаючи чотири додаткові реактивні системи залпового вогню HIMARS та високоточні боєприпаси великої дальності.

Тим самим Україна матиме вже 12 систем HIMARS. США також обговорюють із партнерами можливість постачання Україні систем берегової оборони, заявили в Пентагоні.

20:00 Змусили росіян відійти: ЗСУ відбили атаки ворога на кількох напрямках.

19:00 Хто розпускає чутки про хвороби путіна і за що насправді борються його наступники. Матеріал "Телеграфа".

18:00 Резніков вперше чітко озвучив чисельність ЗСУ та інших військових структур.

На Херсонщині партизани ліквідували колаборанта з верхівки поліції.

17:00 Послання путіну, плани росії та вступ України до НАТО: 6 головних заяв Зеленського в інтерв'ю CNN.

16:00 "За базар мають відповісти": Піонтковський розповів, чи втягне путін лукашенка у війну.

15:00 "Парламент" бойовиків "ДНР" скасував мораторій на застосування смертних вироків. Раніше, як відомо, бойовики засудили до страти британців Шона Піннера, Ейдена Есліна і марокканця Брагіма Саадуна, які воювали у лавах ЗСУ, визнавши їх "винними" в найманстві і "насильницькому захопленні влади".

Зеленський відвідав передові позиції у Криворізькому районі Дніпропетровщини та провів нараду щодо стану справ в регіоні та у військових підрозділах, вручив нагороди захисникам.

13:30 Президент України Володимир Зеленский дав інтерв'ю американському телеканалу СNN та розповів про ситуацію на сході, зокрема на Луганщині, зруйнований і безлюдний Донбас, підтримку з боку партнерів, а також чому необхідне її пришвидшення та збільшення.

В оперативному командуванні "Південь" пояснили, що масовий розрив російських ракет у повітрі, який спостерігається останнім часом, може свідчити про зміну тактики окупантів, — можливо вони хочуть досягти масового ураження осколками людей в місцях масового скупчення.

12:10 Поблизу населеного пункту Нескучне неподалік від адмінкордону Донеччини та Запоріжжя підрозділ РСЗВ окупанта наніс вогневе ураження своїх же позицій, аби не продовжувати бойові дії проти ЗСУ, — Запорізька обласна військова адміністрація.

Інші російські окупанти, що не хочуть воювати в Україні, вийшли на новий рівень "протестів" та записали відеозвернення до свого командування. З це їм пообіцяли повернути додому… в останню чергу, — дізналося Головне управління розвідки Міноборони України.

11:00 Ряд учасників "Великої двадцятки" в Індонезії бойкотував міністра закордонних справ рф сергія лаврова і відмовлялися з ним фотографуватися, — після низки самовпевнених заяв лавров не витримав і вирішив передчасно залишити саміт.

Ніч на 8 липня стала першою тихою за кілька тижнів у Харкові.

09:00 У Шахтарську під Донецьком уночі сталася пожежа та вибухи на складі боєприпасів росіян.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 08.07.2022
Втрати росії в Україні 08.07.2022

07:50 У Криворізькому районі на Дніпропетровщині окупанти обстріляли Зеленодольську та Широківську громади. У Зеленодольську під обстріл потрапив дачний масив та паркова зона, у Широківській – село Новосеменівка. Попередньо без жертв.

Карта бойових дій на сьогодні має такий вигляд. Детальний аналіз обстановки та що змінилося за добу, дивіться у цій статті.

Карта бойових дій Україна 08.07.2022

06:45 Кілька важливих новин на ранок:

  • у Миколаєві повідомляється про вибухи;
  • на півдні почастішали повітряні бої з рф, але ЗСУ має в них більше успіхів, знищують склади боєприпасів ворога;
  • ворог збільшив присутність в Чорному морі, там засереджено два підводних та чотири надводних носіїв ракет рф (з 40 ракетами) та три великих десантних кораблі;
  • Канада направить в Україну 39 броньованих бойових машин вогневої підтримки виробництва General Dynamics цього літа;
  • парламент Фінляндії прийняв закон про будівництво на кордоні з росією високої стіни, яка б перешкоджала проникненню мігрантів, а також щоб уникнути різних провокацій.

05:00 Сейм Польщі у четвер одноголосно схвалив приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО, повідомив представник польського Агентства внутрішньої безпеки Станіслав Жарін.

04:00 У підконтрольному "ДНР" Шахтарську (Донецька обл.) сильна пожежа та вибухи, ймовірно, відбувається детонація на одному зі складів із боєприпасами.

У Ленінському районі підконтрольного "ДНР" Донецька також пролунали вибухи, ймовірно, було завдано удару артилерією.

02:00 У Фінляндії ухвалили закон про посилення безпеки країни, який передбачає можливість встановлення загороджень на кордоні з росією.

01:00 "Укрзалізниця" призначає новий поїзд №288/287 сполученням Харків — Одеса, який дозволить поєднати прямим залізничним сполученням міста зі сходу до півдня країни. Потяг проходитиме через Лозову, Павлоград, Дніпро, Запоріжжя, Марганець, Нікополь, Кривий Ріг, Кропивницький та інші міста.

00:00 Жоден громадянин рф не подав заявку на отримання візи після введення Україною візового режиму, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Інформація за 5 липня доступна в нашому матеріалі: "Війна — день 132: ЗСУ "утюжать" склади окупантів по всьому фронту і просуваються на півдні".

Про те, що сталося в Україні 6 липня, можна прочитати у нашій статті: "Війна — день 133: окупанти заворушились у Херсоні, скандал із довідками від військкоматів в Україні".

З новинами минулої доби, 7 липня, можна ознайомитися у зведенні за четвер: "Війна — день 134: окупанти продовжують обстріл міст, але ЗСУ просуваються на кількох напрямках".