Війна — день 125: окупанти продовжують масово обстрілювати українські міста через невдачі на фронтах

Читать на русском
Автор
17555
Війна в Україні — день 125
Війна в Україні — день 125

Оперативно про головне за 28 червня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 125 днів. Просування російських окупаційних військ на Донбасі йде з великими труднощами і втратами, а на півдні країни ЗСУ регулярно завдають істотних втрат у живій силі та техніці окупантів. Через це, судячи з усього, ворожа тактика ведення війни з Україною змінилася на ракетний терор. Зокрема, останніми днями значно зросла кількість ракет, які росіяни випускають по українських містах та цивільній інфраструктурі. Останніми такими кричущими випадками стали удар по Харкову, внаслідок чого загинули і були поранені суто мирні громадяни, у тому числі діти, а також ракетна атака по найбільшому ТРЦ Кременчука (Полтавська область), в якому в цей час були сотні людей.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформуватиме про головні події, що відбулися в Україні та світі 28 червня, але більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Проходить засідання Ради безпеки ООН, на якому обговорюється тема загибелі мирних жителів в Україні після російських ракетних ударів.

Виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН, Зеленський заявив:

  • ООН має отримати право визнати росію державою-терористом;
  • говорячи про ракетний удар рф по Кременчуку: "Має бути прийняте рішення, що це терористичний акт";
  • запропонував виключити росію з Радбезу ООН і призупинити членство в Генасамблеї Організації;
  • запропонував направити до Кременчука спеціального представника генсека ООН.

22:00 Туреччина відкликала вето на вступ Фінляндії та Швеції до НАТО.

21:00 Російські окупанти вдарили по території Криворізької ТЕС, наслідки з'ясовуються, повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

20:00 Росіяни здійснили кілька ракетних ударів по Одеській області, постраждалих і руйнувань немає, одна з ракет була збита підрозділами ППО ЗСУ, повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

Болгарія оголосить 70 російських дипломатів персона нон грата. Прем'єр-міністр Болгарії повідомив, що російських дипломатів висилають за підозрою у шпигунстві.

19:00 Франція передасть Україні "значну кількість" бронетранспортерів VAB, заявив міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню.

18:00 США забороняють імпорт золота з росії, йдеться в повідомленні американського Мінфіну.

Крім того, OFAC (Office of Foreign Assets Control, підрозділ Мінфіну США, який відповідає за правозастосування в галузі санкцій) включив ПАТ "КАМАЗ" та ПАТ "Об'єднана авіабудівна корпорація" (ОАК) до списків санкцій США.

17:00 Росіяни завдали ракетних ударів по Дніпру. Є декілька прильотів:

16:00 Генеральний прокурор Ірина Венедиктова доручила правоохоронним органам з'ясувати причини відсутності евакуації із ТРЦ "Амстор" у Кременчуці, зруйнованому у понеділок ворожими ракетами.

Українська розвідка фіксує факти підготовки російськими силами у прикордонних з Україною районах Білорусі диверсійно-розвідувальних груп із числа білоруських військовослужбовців, повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник.

15:00 Момент учорашнього ракетного обстрілу Кременчука потрапив на камери відеоспостереження:

Фінляндія надасть Україні додаткові 70 млн євро на співпрацю з метою розвитку та гуманітарної допомоги, повідомило Міністерство закордонних справ Фінляндії.

14:00 Прессекретар путіна дмитро пєсков заявив, що війну можна буде закінчити "до кінця доби", якщо в Києві виконають вимоги росії. Головною із них, як виявилося, є розпорядження для "націоналістів" про складання зброї. пєскову вже знайшлися з відповіддю користувачі соцмереж.

13:05 Повідомляється, що окупанти викрали мера Херсону Ігоря Колихаєва.

Український генерал Сергій Кривонос оцінив можливість вторгнення військ в Україну з боку Білорусі. Експерт каже, що Лукашенко зараз перебуває під серйозним тиском з боку Кремля.

13:00 Україна та росія провели черговий обмін полоненими в Запорізькій області. На Батьківщину повернули 46 тіл полеглих українських військових. 21 з них — це герої-захисники маріупольського заводу "Азовсталь".

12:30 Генерал Сергій Кривонос розповів про те, як українські військові збираються звільняти тимчасово окуповану Херсонщину. Швидше за все, ЗСУ використовують тактику "двох заходів".

Тим часом у мережі показали наслідки ранкової атаки на Миколаїв. Російські снаряди "денацифікували" місцевий стадіон, фото вражають.

Обстріл Миколаєва 28.06.2022
"Рускій мір" передав вітання українському спорту

Неспокійно віід ранку і на Харківщині. Місцеві жителі щедро діляться фотографіями та відео, де добре чути звуки масивної роботи артилерії по обласному центру і не тільки.

10:45 Одна з ракет, випущених по Кременчуку, потрапила в сусіднє із ТЦ підприємство. За інформацією Офісу президента, було знищено проліт корпусу компанії, вибито усі вікна. На щастя, загиблих немає, проте двоє працівників отримали поранення.

9:00 Після удару по Кременчуку зниклими безвісти вважаються 36 людей. Розбір завалів продовжується.

Кременчуг Амстор наслідки
Пошуки тіл у сгорілому ТЦ "Амстор"

7:45 Кількість жертв удару по Кременчуку виросла до 18.

6:30 Ракетні обстріли України не закінчуються — вночі по Харкову випустили не менше 6 ракет, частина з них влучила — над містом здіймався чорний дим. У Миколаєві ранок також почався з ракет — повідомляють про 15 вибухів. Над містом видно хмару диму. Вибухи вже підтвердив міський голова.

Ракетний обстріл Миколаєва сьогодні
Дим від вибуху в Миколаєві

5:00 Окупанти на південному напрямку за добу втратили 18 солдатів, танк та САУ "Акація". Крім того, ЗСУ знищили склад боєприпасів у Херсонському районі.

3:00 Рада безпеки ООН хоче провести засідання, щоб обговорити удар по торговому центру у Кременчуці. Очікується, що представник України також візьме участь

1:00 росія в ООН відзначилася цинічною заявою щодо ракетного удару по Кременчуку.

00:00 Координатор системи ООН в Україні Оснат Лубрані заявила, що атака на ТРЦ у Кременчуці є одним із прикладів російської агресії в Україні та назвала її "вкрай жахливою", закликавши до притягнення винних до відповідальності, повідомила прес-служба ООН.

"Я закликаю до незалежного розслідування та притягти винних до відповідальності", — заявила Лубрані.

Зведення новин за 25 червня можна прочитати в нашій статті: "Війна — день 122: ЗСУ пішли на прорив під Херсоном, росія відповіла півсотнею ракет".

Інформація за 26 червня доступна у нашому матеріалі: "Війна — день 123: окупанти обстріляли Київ та закріплюються у Сєвєродонецьку".

З головними новинами минулого дня, 27 червня, можна ознайомитись у нашому зведенні за понеділок: "Війна — день 124: окупанти вдарили ракетами по торговому центру у Кременчуці".