Війна — день 116: окупанти стягнули резерви на Луганщину і готуються до наступу

Читать на русском
Автор
37404
Війна росії проти України триває вже 116 днів Новина оновлена 20 червня 2022, 03:16
Війна росії проти України триває вже 116 днів

Оперативно про головне 19 червня

Повномасштабна війна росії проти України триває вже 116 днів. Найскладніша ситуація спостерігається на Донбасі, де противник намагається захопити Сєвєродонецьк та встановити контроль за трасою на Бахмут. За повідомленням голови Луганської ОВА, окупанти стягнули туди всі резерви, а тому найближчими днями бойові дії в районі будуть ставати лише більш запеклими. Інші області України тим часом зазнають масованих ракетних обстрілів, якими росія продовжує руйнувати інфраструктуру нашої країни. Самі ж українці здаватися не збираються і продовжують чинити запеклий опір росіянам не лише на полі бою, а й навіть на окупованих територіях.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформуватиме про головні події, що відбулися в Україні та світі 19 червня, але більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

Онлайн-трансляція 19 червня закінчена, — дивитися трансляцію 117 дня війни 20 червня можна за цим посиланням

23:00 За поточну добу в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" українські воїни ліквідували:

  • особового складу – 14;
  • САУ – 1;
  • АТТ — 4.

22:00 Коаліція Макрона лідирує за підсумками другого туру парламентських виборів у Франції, але абсолютної більшості не отримує – екзит-поли.

21:00 McDonalds може невдовзі повернутися до України. Принаймні, МЗС України активно переконує McDonald's відновити роботу в країні.

На Чернігівщині сьогодні можливі ракетні удари по об'єктах залізниці, попередив голова Чернігівської обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус.

20:00 Окупанти зазнали великих втрат: ЗСУ знищили важливий пункт управління росіян.

19:00 "Стріляли з крейсера Москва?": в Росії повідомили про знищення 50 генералів ЗСУ, в мережі лише посміялися.

"Турхає ненависть до російської": Труханов приголомшив заявою про перейменування вулиці в Одесі.

18:00 Російські ЗМІ повідомили, куди перевезли командирів захисників "Азовсталі" — повідомляється, що зараз вони в москві, в "Лефортово".

17:00 Під Ізюмом загинув відомий український командир Олег Куцин.

Окупанти завдали ракетного удару поблизу Нью-Йорка, битва за Сєвєродонецьк триває: свіжа карта боїв.

16:00 Майк Тайсон після скандальної заяви підтримав український народ.

15:00 Верховна Рада заборонила російську музику в українських медіа та громадському просторі, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Тим часом британській генерал Патрік Сандерс вважає, що агресія рф кидає виклик ЄС і Британії, через що іноземні армії треба підготувати на випадок можливої війни в Європі.

14:20 ЗСУ вже на підході до Херсона і просунулися на 10 кілометрів від Запоріжжя у напрямку Мелітополя, — порадував мер Мелітополя Іван Федоров.

13:00 Джонсон запропонував план підтримки України з чотирьох пунктів:

  1. забезпечити Україну озброєнням, боєприпасами та спорядженням;
  2. фінансова допомога;
  3. забезпечити сухопутні маршрути для українського експорту;
  4. розблокувати українські морські порти.

рф відмовляється визнавати загиблими 27 членів екіпажу крейсера "Москва". 27 членів екіпажу, серед яких 19 строковиків, вважаються зниклими безвісті, а чиновники продовжують з погрозами змушувати родини загиблих приховувати інформацію, повідомляє ГУР України.

12:00 Внаслідок ракетного удару по нафтобазі на Дніпропетровщині загинуло вже двоє людей. Загиблим під час гасіння рятувальником виявився Ярослав Мірошник. Також у лікарні помер потерпілий мирний мешканець.

Вночі росіяни із Криму запустили дві ракети у бік Одеської області, засоби ППО їх успішно збили, — радник голови Одеської ОВА Сергій Братчук.

11:00 Ядерна зброя в усьому світі має бути ліквідована раз і назавжди, — на тлі війни в Україні заявив міністр закордонних справ Казахстану Мухтар Тлеуберді.

Тим часом президент Молдови Майя Санду підписала закон, який забороняє трансляцію програм новин з росії. Закон набуде чинності з наступного тижня.

10:00 Після ракетного удару по нафтобазі у Новомосковському районі під Дніпром зранку там стався новий вибух, загинув один рятувальник, ще двоє госпіталізовані.

Внаслідок збройної агресії рф в Україні на сьогодні загинуло 323 дитини, ще 583 постраждали, — ювенальні прокурори.

Втрати росії в Україні на сьогодні такі:

Втрати росії в Україні 19.06.2022

09:00 Війна росії проти України може затягтися на довгі роки, — зробили тривожні заяви майже одночасно і генсек НАТО Єнс Столтенберг, і британський прем'єр Борис Джонсон.

У Вишгородському районі Київщини засоби ППО збили ворожий повітряний об'єкт, — інформує Київська обласна військова адміністрація.

08:00 У Києві та області чули вибух, попередньо засоби ППО збили ракету.

07:00 Головні новини на ранок:

  • Зеленський повертається в Київ після візиту на Одещину та Миколаївщину та каже: "Південь ми нікому не віддамо, все своє – повернемо, і море буде українським – буде безпечним";
  • є реальна загроза Харкову, росіяни стягнули багато сил до кордону в цьому регіоні та можуть доставити неприємності, — Арестович;
  • на Запоріжжі окупанти залякують людей и подекуди погрожують смертною карою за непокору, — голова ОВА Олександр Старух;
  • Німеччина обіцяє поставки гаубиць та РСЗВ HIMARS в Україну найближчими тижнями, а протибалістичні системи ППО, — ближче до жовтня;
  • керівників "Азову", що потрапили в полон, вивезли на територію рф для "слідчих дій".

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так. Детальний аналіз та що змінилося за добу, — читайте в цій статті.

Карта бойових дій Україна 19.06.2022

05:00 У Харкові чутно звуки вибухів, проте інформації о "прилітах" наразі немає.

04:00 Ракетно-артилерійські підрозділи та авіація ЗСУ в рамках виконання вогневих завдань на півдні України минулої доби зробили 4 повітряні атаки по російських окупантах: трійкою вертольотів – по скупченням ворога в Херсонському районі, штурмовиками – по скупченню живої сили та техніки в районі Давидова Брода та Снігурівки, а винищувачем – по складу боєприпасів у Білозірській громаді Херсонщини.

Загальні втрати противника підтверджені в кількості 28 росіян, 1 танка Т-62, станції радіолокації, паливозаправника та іншої автомобільної техніки. Остаточні втрати – уточнюються.

02:00 Командирів полку "Азов", які нібито здалися в полон, вивезли на територію росії для так званих "слідчих дій", повідомляють росЗМІ.

01:00 Україні та її стратегічним партнерам необхідно готуватись до довгої війни, вважає прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

00:00 Минулої доби росіяни вбили 1 людину на Донеччині — в Райгородку. Ще 11 людей зазнали поранень, повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Нагадаємо, що відбувалося 16 червня можна дізнатися у нашому онлайні за четвер: "Війна — день 113: на фронті гаряче, а до Києва приїхали Шольц, Макрон та Драгі".

А про події 17 червня читайте у матеріалі: "Війна — день 114: важкі бої на виснаження та загроза з Білорусі".

З тим, що відбувалося 18 червня, можна ознайомитися у трансляції:"Війна — день 115: росіяни намагаються створити "котел" на Донбасі та обстрілюють міста".