Україна намагалася деблокувати "Азовсталь": ЗМІ дізналися про гучні подробиці

Читать на русском
Автор
6054
Маріупольська "Азовсталь"
Маріупольська "Азовсталь"

Деблокада малими зусиллями з неокупованої території навіть на одному напрямку виявилася неможливою

Попри заяви українського керівництва про те, що деблокада багатостраждального Маріуполя військовим шляхом неможлива, вони все ж намагалися витягнути з "Азовсталі" захисників, які з перших днів російського вторгнення тримали оборону міста. Проте бійці, які проводили операцію по деблокаді, зіткнулися з потужним опором росіян, тож змушені були відступити.

Про це у четвер, 9 червня, повідомило видання "Українська правда". За словами співрозмовників "УП", деблокада Маріуполя здавалася можливою лише на перших етапах, проте з кожним днем її ймовірність ставала менш реальною. Попри це, президент України Володимир Зеленський та представники верхівки командування армії не полишали надій та оптимізму, сподіваючись врятувати маріупольських захисників. Саме тому, одну спробу деблокади, котра відбулася буквально за кілька тижнів кривавої блокади міста, все ж вирішили втілити у життя.

Після довготривалих планувань до Маріуполя відправили групу бійців, яка складалася з частини ГУРівців, військових із ЗСУ та "азовців", включно лідером "Нацкорпусу" Андрієм Білецьким. Командуванням дій рятувальної групи займалися представники ГУРу з району Гуляйполя.

Згідно з наявною інформацією, першочергово було заплановано, що рятувальники отримають близько 80 танків та бронемашин, проте у підсумку вдалося дістати лише близько двох десятків одиниць бойової техніки, БМП та БТРів.

Надійне джерело новин про війну — підпишись на наш Telegram

Не полишаючи надій, група все ж направилася в напрямку Маріуполя, проте пройшовши близько 10-15 кілометрів у напрямку блокадного міста, натрапила на потужний опір окупаційної армії, тож вимушена була звернути назад.

Співрозмовники "УП" відзначають, що на підтримку українських сил мав бути залучений і прорив маріупольського гарнізону, проте це стало неможливим після дій 36-ї бригади морської піхоти, яка 4 квітня несподівано здалася в полон росіян. Опісля командир 36-ї бригади Володимир Баранюк, самостійно прийнявши рішення і вирішивши нікого не попереджати, пішов на прорив у невідомому напрямку і через необдумані дії втратив дуже велику кількість бійців.

Як розповів командир полку "Азов" Денис Прокопенко (Редіс), багато людей були просто покинуті напризволяще, через що вони потрапили в полон до окупантів.

Інший співрозмовник видання, повідомив, що морпіхи здалися росіянам разом із танками, з РСЗВ та боєприпасами, чим вкрай сильно послабили сили української оборони.

На жаль, після всіх цих ситуацій стало зрозуміло, що деблокувати "Азовсталь" малими зусиллями з неокупованих територій навіть на одному напрямку буде неможливо.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що за словами президента Володимира Зеленського, у російському полоні дотепер перебувають понад 2,5 тисячі українських захисників, яких вивезли з території "Азовсталі".

Також нагадаємо, що раніше влада заявляла, що всіх військових України, що були вивезені з металургійного заводу "Азовсталь", у подальшому планують обміняти і повернути в рідну країну.