Війна — день 99: ЗСУ контратакують на Херсонщині, але окупанти тиснуть на Донбасі

Читать на русском
Автор
6643
Війна в Україні триває вже 99 днів
Війна в Україні триває вже 99 днів

Оперативно про головне за 2 червня

В Україні починається 99-й день з початку повномасштабного вторгнення російської армії. Запеклі бої продовжуються на Сході нашої країни, де окупанти сфокусували зусилля в районі Сєверодонецька та Лисичанська. Водночас українські захисники проводять успішний контрнаступ у районі Херсонської області. Хороші новини надійшли й від західних союзників, тому США затвердили новий пакет військової допомоги у розмірі 700 мільйонів доларів, а Німеччина пообіцяла передати ЗСУ новітні системи ППО.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися в Україні та світі 2 червня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські захисники та захисниці зі складу угруповання Об'єднаних сил відбили на Донбасі за день 5 атак ворога, на 2 локаціях ще тривають бої. За добу військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил знищили:

  • 5 танків;
  • 3 артилерійські системи;
  • 2 бойові броньовані машини;
  • підрозділи ППО в небі українського Донбасу збили 3 ворожі безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10".

22:00 За день у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" українські військові знищили командно-наглядовий пункт російських окупантів і завдали шкоди ворожій техніці та живій силі. Втрати ворога становлять:

  • особового складу – 32;
  • танків – 2;
  • БМП – 1;
  • БТР — 1;
  • артилерійських систем – 2;
  • мінометів – 1;
  • БПЛА — 1.

21:00 Російські війська обстріляли територію Покровської громади Синельниківського району касетними боєприпасами, а також Зеленодольську громаду, знайдено снаряд від "Урагану", жертв немає, повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

20:00 Радник голови Офісу президента Олексій Арестович повідомив, що українські військові пішли на хитрість у Сєвєродонецьку: "Ми втягнули російські війська у пастку, вдало "здавши" місто".

19:00 Свіже зведення від Генштабу ЗСУ.

18:00 ЄС погодив нові санкції проти росії, а США розширили санкційний список осіб, внісши туди ще кілька росіян, зокрема, марію захарову.

17:00 У бомбосховищах хімічного заводу у Сєвєродонецьку, який окупанти криють артилерією та ракетами, ховаються сотні мирних українців. За попередніми даними, йдеться про 800 людей, розповів голова області Сергій Гайдай.

16:00 У порту окупованого Бердянська пролунали вибухи: у мережі пишуть про партизанів, а окупанти запевняють, що це просте "розмінування".

15:00 Ірландія визнала дії росії в Україні геноцидом. Це вже сьома країна, чий парламент ухвалив таке рішення.

14:00 російська федерація контролює близько 125 квадратних кілометрів українських земель, що становить 20% всієї території України. З початку бойових дій російські війська окупували вже 3620 населених пунктів країни, проте 1017 з них українським захисникам все ж таки вдалося відвоювати, повідомив Володимир Зеленський.

"Референдуму" про долю Донбасу поки що не буде: у путіна озвучили причину.

13:00 Постачання далекобійної зброї, яку США пообіцяли передати Києву, загрожують території російської федерації, тому вимагають "демілітаризації" України на глибину набагато більшу, ніж Донбас. Таку безглузду заяву зробив голова комісії совфеда із захисту держсуверенітету росії андрій климов.

12:00 США передадуть Україні РСЗВ М270 та М142 HIMARS, щоправда, попередили, що дадуть лише оборонну зброю, тобто недальнобійної дії. "Телеграф" розбирався, які ракети отримає Україна та як вони допоможуть на передовій.

11:00 На Миколаївщині знову повідомляють про вибухи.

Керівник Миколаївської ОВА Віталій Кім розповів, що окупанти Херсона вивозять все з місцевого "Епіцентру", — на його думку, це може говорити про те, що вони готуються покинути область.

На думку експертів, Україна зможе освоїти нові РСЗВ від США за кілька тижнів.

10:00 кремль висунув дві умови щодо зернової деблокади України: вимагає у Києва розмінувати українську акваторію, в чому напередодні зголосилася допомогти Туреччина, а також наголошує на необхідності зняття санкцій з торгових судів рф.

09:00 Внаслідок збройної агресії рф в Україні загинула 261 дитина, ще понад 460 постраждали, — ювенальні прокурори.

Вночі росіяни скинули три ракети на Сумську область, пошкоджено будинки, три людини постраждали.

Наслідки ракетного удару по Сумщині 02.06.2022
Наслідки ракетного удару по Сумщині 02.06.2022

08:00 Вночі ворог обстріляв криворізький район Дніпропетровської області, влучив по полях, обійшлося без жертв та постраждалих. Також був ракетний удар по Одещині, попередньо також без жертв.

Крім того росіяни запустили фейки про буцім-то розташування українських батальйонів в школах Донецької області, — очікуються обстріли по таким об'єктам, особливо в Слов'янську та Краматорську.

07:00 Запеклі бої тривають на Донбасі, посилилися обстріли поруч с адмінкордороном Дніпропетровщини та Херсонщини, з території рф були обстріли Сумщини та Чернігівщини, на Бахмутському напрямку в росіян частковий успіх у взятті під контроль селища Комишуваха, — Генштаб ЗСУ.

В Чорному морі кількість ворожих кораблів, що загрожують ракетними ударами, зросла з двох до трьох, — ОК "Південь".

06:00 Понад годину в Україні була масштабна повітряна тривога. У Миколаєві та Одесі чули вибухи.

5:00 Британія слідом за США оголосила про передачу Україні РСЗВ американського виробництва. Крім того, в Лондоні висловили готовність навчити бійців ЗСУ управлінню цими системами.

3:00 Невідомі "ІТ-бізнесмени" оголосили нагороду за голови російських окупантів, які причетні до розстрілів у Бучі. Для цього вони виділили 1 мільйон доларів.

1:00 В одному з районів Харкова вночі чули вибухи, за даними місцевих телеграм-каналів жителі говорять про пожежу.

Нагадаємо, новини за 30 травня доступні у матеріалі: "Війна — день 96: росіяни увійшли до Сєвєродонецька, а ЗСУ пішли у контрнаступ на півдні України".

А про те, що відбувалося 31 травня, можна прочитати у трансляції: "Війна — день 97: росія всіма силами штурмує Луганщину, втрачаючи позиції на півдні України".

Інформація за 1 червня доступна у матеріалі: "Війна — день 98: ЗСУ наступають на півдні України, але росіяни майже захопили руїни Сєверодонецька"