Війна — день 88: росіяни тиснуть на Донбасі, а Україна отримує безпрецедентну допомогу

Читать на русском
Автор
7602
Російське вторгнення в Україну триває вже 88 днів
Російське вторгнення в Україну триває вже 88 днів

Оперативно про головне 22 травня

Україна продовжує відбивати повномасштабне вторгнення росії ось уже 88-й день поспіль. Окупанти продовжують завдавати ракетних ударів по території нашої країни та вбивати мирних громадян, а також стягують сили на Донбас. За даними радника голови ОПУ Олексія Арестовича, найскладніша ситуація під Бахмутом, куди було перекинуто додаткові сили росіян, а також біля Попасної. Але є й хороші новини, так президент США Джо Байден підписав законопроєкт про виділення Україні безпрецедентної фінансової допомоги у розмірі майже 40 мільярдів доларів, половина з яких призначена на закупівлю озброєння. На думку аналітиків, західне озброєння допоможе Україні перейти в контрнаступ вже цього літа.

У цій трансляції "Телеграф" інформуватиме про головні події, що відбулися в Україні та світі 22 травня. Проте читачі можуть отримувати новини оперативніше в нашому телеграм-каналі, який доступний за цим посиланням.

23:00 Російські окупанти здійснили за день одну атаку у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". Втрати ворога становлять:

  • особового складу – 9;
  • танків – 1;
  • БМП — 2;
  • БТР — 1;
  • мінометів – 1;
  • ПТРК — 1;
  • АТ — 2.

22:00 Росіяни обстрілюють Миколаїв касетними снарядами, повідомляє мер міста.

21:00 Українські винищувачі та зенітники знищили чотири крилаті ракети агресора, що були націлені на Житомирщину, повідомляє Повітряне командування "Центр" Повітряних Сил ЗС України.

Постачання палива в Україну для досягнення нормального рівня забезпечення споживачів має зрости з нинішніх 15 тис. тонн на добу до мінімуму 22 тис. тонн, а з урахуванням потреб армії та аграріїв та можливості формувати запаси їх необхідно збільшити майже вдвічі – до 25-27тис. тонн, сказав директор WOG Holding BV Андрій Пивоварський в інтерв'ю у проєкті "Орестократія".

20:00 Через санкції "Аерофлоту" доведеться розбирати літаки на частини.

19:00 Зеленський про петицію щодо виїзду чоловіків за кордон: "Сьогодні можуть гинути до 100 військових на день".

Зведення Генштабу ЗСУ:

18:00 Львівські десантники з 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ збили російський літак Су-25 "Грач".

17:00 Щоденна мапа бойових дій в Україні від Міноборони Великої Британії.

16:00 Західні ЗМІ знайшли справжніх неонацистів в армії росії.

15:00 Рада продовжила військовий стан до 23 серпня. "За" проголосувало 320 нардепів. Також проголосували і за продовження загальної мобілізації на три місяці. "За" проголосували 315 нардепів.

Президент Польщі Анджей Дуда під час виступу в Раді заявив, що українці не біженці, а гості, та наговорив ще багато приємного для України.

14:00 В Київській области збили ракету. Також чули вибухи в Житомирі.

13:00 Зеленський пообіцяв полякам особливий статус в Україні через підтримку та прихисток, який Польща надала українцям через агресію рф.

12:00 Внаслідок вибуху в Енергодарі загинула одна людина.

Чули вибух під Павлоградом Дніпропетровської області, — влада пояснює, що Павлоград не постраждав, працюють Збройні сили України.

11:00 В Енергодарі Запорізької області партизани підірвали двері до під'їзду зрадника Андрія Шевчика.

Втрати росії в Україні перевищили 29 тисяч людей.

Втрати росії в Україні 22.05.2022

10:00 У Миколаєві чути сильні вибухи. Повітряної тривоги не було.

Литва офіційно припиняє імпорт російського газу, нафти та електрики.

Українці провели понад п'ять спроб перекидання допомоги захисникам "Азовсталі" через сотню кілометрів окупованих територій, і більшість із них були вдалими, — розповів командир полку "Азов" Андрій Білецький.

09:00 Внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 232 дитини, ще 430 постраждали, — ювенальні прокурори.

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Вільнянському районі під Запоріжжям, є постраждалі.

08:00 Російські військові зосереджені на Сєвєродонецьку та Слов'янську, проте бої точаться майже по всій лінії фронту, також готується наступ на півдні України. Крім того, відмічено стягування військових та техніки в росії та Білорусі біля кордонів Чернігівської та Харківської областей України, — дані Генштабу України та американського Інституту вивчення війни.

07:00 Під Бучею знайшли тіла бабусі та онука, убитих різницею у кілька днів на початку вторгнення росії в Україну.

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 22.05.2022

05:00 Російські війська втратили щонайменше одну батальонну тактичну групу при спробі форсувати Сіверський Донець.

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило довгострокові рейтинги України в іноземній та національній валюті, а також рейтинги пріоритетного незабезпеченого боргу в іноземній валюті з Caa2 до Caa3. "Зниження рейтингів до "Caa3" зумовлене підвищеними ризиками стійкості державного боргу України через вторгнення росії, що йде до більш затяжного військового конфлікту, ніж спочатку очікувало агентство Moody's, що збільшує ймовірність реструктуризації боргу та збитків для приватних кредиторів", — йдеться у повідомленні агентства.

04:00 Президент Польщі Анджей Дуда прибув до України.

02:00 Сили оборони Запорізького краю разом із представниками Руху Опору 21 травня поблизу Мелітополя знищили радіолокаційні станції окупантів, які глушили зв’язок та проводили розвідку, повідомляє Запорізька ОВА.

Крім того, завдяки злагодженим діям із партизанами, українські стрільці знищили кілька артилерійських систем російської армії.

Українські військові продовжують витісняти ворога у південному напрямку.

01:00 Глава Conflict Intelligence Team Руслан Левієв вважає, що через півтора-два місяці українська армія почне масштабний контрнаступ і тоді відбудеться перелом ситуації на її користь.

00:00 У Миколаєві лунають вибухи касетних снарядів – мер міста Олександр Сенкевич.

21 травня ударна авіація Повітряних сил ЗСУ знищила не менше 12 одиниць військової техніки окупантів, у тому числі дві важкі вогнеметні системи типу "Сонцепек".

Росіяни в черговий раз завдали ударів по території України з акваторії Чорного моря крилатими ракетами "Калібр". Дві ракети вдалося перехопити та знищити в небі винищувачами Повітряних Сил та ще одним підрозділом зенітних ракетних військ – Вінницької області.

Крім того, підрозділом протиповітряної оборони Сухопутних військ на східному напрямку збито БПЛА "Орлан-10".

Нагадаємо, головні події за 19 травня доступні у матеріалі: "Війна — день 85: росіяни продовжують тиснути на Донбасі, але отримують по зубах від ЗСУ".

Про ситуацію в країні за 20 травня можна прочитати у новині: "Війна — день 86: окупанти штурмують Донбас, доки в Україну прибуває важка артилерія".

А інформація за 21 травня доступна у матеріалі: "Війна – день 87: окупанти атакують мирні українські міста, а в Україну їде потужне підкріплення"