Війна - день 70: росіяни рвуться на "Азовсталь" та вдарили ракетами по великих містах

Читать на русском
Автор
8548
Українські міста продовжують страждати від ракетних ударів
Українські міста продовжують страждати від ракетних ударів. Фото Телеграф

Оперативно про головне за 4 травня

Україна відбиває російське вторгнення вже 70-й день. росія продовжує штурмувати українські оборонні позиції на Донбасі не зважаючи на втрати. Від союзників в Україну йде безперервний потік допомоги — боєприпасів, техніки та озброєння, зокрема важкого, який росіяни намагаються перекрити масованими ракетними ударами по Україні. Тим часом у Європі продовжують визначатися, наскільки сильно затягнуть зашморг на шиї російської економіки шляхом запровадження ембарго на російське основне джерело експортних доходів — нафту.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події в Україні та світі за 4 травня. Оперативна інформація також доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:30 Сьогодні в рамках маріупольського гуманітарного коридору евакуювали 344 людини. Це жінки, діти та люди похилого віку з Маріуполя, Мангуша, Бердянська, Токмака та Василівки. Всі вони щойно прибули до Запоріжжя, — повідомляє Ірина Верещук

23:00 Командир полку "Азов" Денис Прокопенко розповів про ситуацію на заводі "Азовсталь". За його словами, на території підприємства йдуть важкі кровопролитні бої.

22:00 Під час обстрілів з боку російських окупантів загинув журналіст Олександр Махов, який після початку вторгнення вступив до лав ЗСУ.

Олександр Махов загинув у бою за Україну
Олександр Махов загинув у бою за Україну

21:00 Російські окупанти завдали масових ракетних ударів по українських містах. Перші вибухи прогриміли у Черкасах, Запоріжжі та Дніпрі, однак за ними була ще одна хвиля — росіяни атакували Миколаїв, Одесу та Київську область.

20:00 Давид Арахамія заявив, що війська рф вже проникли на територію "Азовсталі". Також він додав, що зв'язок із українськими захисниками є.

19:00 У вечірньому зведенні Генштаб підтвердив, що ворог штурмує "Азовсталь": "Триває блокування та спроби знищення наших підрозділів в районі "Азовсталі" у Маріуполі. В окремих районах, за підтримки авіації, ворог поновив наступ з метою взяття під контроль території заводу. Успіху не має".

Тим часом соціологи дізналися, що українці різко змінили ставлення до 9 травня.

18:00 Інформацію щодо втрати зв'язку з захисниками Маріуполя прокоментував і радник голови Офісу президента Олексій Арестович, закликавши не розповсюджувати фейки та все ж дочекатися достовірної інформації від уповноважених органів.

"По-перше, дуже багато вкидів. По-друге, дуже багато емоцій. Тобто незрозуміло, хто що сказав, а потім підхопили й понесли. Дочекаймося офіційних повідомлень, бо вони багато разів перевірені. Міноборони дуже детально все перевіряє, щоб не вводити людей в оману", — пояснив він.

17:00 Британська розвідка показала найсвіжішу карту боїв в Україні. Лінія фронту майже змінилася проти 3 травня.

16:00 З українськими військовими, які перебувають на території меткомбінату "Азовсталь" разом із мирними жителями, втрачено зв'язок. На підприємстві продовжуються запеклі бої з окупантами, повідомив мер міста Вадим Бойченко.

15:00 За останню добу на Київщині виявили ще 20 тіл мирних громадян, яких вбили окупанти рф (всього вже знайшли 1235 тіл, з них особи 282 ще не встановлені), — начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов.

міністр оборони росії сергій шойгу в черговий раз заявив, ніби у рф є повний контроль над Маріуполем:

13:00 У Херсоні з'явився інтернет та український мобільний зв'язок, — заявили голова Миколаївської ОДА Віталій Кім та Мінцифри.

На росії чергова пожежа, цього разу в Дзержинську:

12:00 У Європейському Союзі представили довгоочікуваний шостий пакет санкцій проти російської федерації, — він передбачає нафтове ембарго, удар по "Сбербанку" та патріарху Кирилу.

У Маріуполі людей змушують розбирати завали до "параду перемоги".

11:00 Під час виступу на сесії Wall Street Journal CEO Council Summit Володимир Зеленський розповів про три речі, які можуть забезпечити ефективну реакцію світу на російську агресію:

  1. повна ізоляція агресора, передусім економічна;
  2. достатня допомога Україні, щоб вистояти в цій війні та зберегти свободу;
  3. відбудова зруйнованого війною.

10:00 В Україні за кілька днів уже не буде дефіциту бензину, який спостерігається зараз, – перший віце-спікер Верховної Ради Олександр Корнієнко.

У Макіївці під Донецьком горить нафтобаза.

09:00 росія втратила в Україні вже 24 500 осіб.

Втрати росії в Україні 04.05.2022
Втрати росії в Україні 04.05.2022

08:00 Внаслідок збройної агресії росії проти України вже загинуло 220 дітей, ще понад 407 постраждали, — ювенальні прокурори.

07:00 За розпорядженням Джо Байдена призначено нового командувача сил НАТО в Європі Крістофера Каволі, — він спеціаліст з поведінки росіян.

За підтримки ООН та Червоного Хреста сьогодні погодили евакуацію мирного населення до Запоріжжя, — людей збирають в Маріуполі, на Луначарському кільці біля Бердянську, у Токмаку та Василівці. Є можливість приєднатися, на власному транспорті — збір на Токмаку.

Вийшло свіже зведення Генштабу ЗСУ — обстановка скрізь дуже неспокійна, а в Білорусі частина військових влаштували підозрілі "навчання".

06:00 На сьогоднішній день карта бойових дій в Україні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 04.05.2022
Карта бойових дій Україна 04.05.2022

5:00 росія готується до третього циклу наступу, оскільки другий вже практично вичерпав себе, заявив радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

3:00 В рамках нового пакету військової допомоги Британія передасть ЗСУ партію вантажних безпілотників Malloy T150, призначених для доставки вантажів на передову.

1:00 Окупанти за 3 травня запустили по території України 18 крилатих ракет, 8 з яких було збито, повідомили в Командуванні Повітряних сил. Для цього росіяни пустили в дію стратегічні бомбардувальники, які знаходились в районі Каспійського моря.

00:00 На Донеччині 3 травня загинув 21 мирний житель, повідомив голова ОДА Павло Кириленко. Окупанти вбили 10 людей в Авдіївці, 5 у Лимані, 4 у Вугледарі, 1 у Великій Новосілці та 1 у Шандриголовому.

Кількість поранених внаслідок ракетного удару по Львову збільшилася до 2 людей, повідомив мер Андрій Садовий.

Російські війська обстріляли шість залізничних станцій у центрі та на заході України: серед залізничників та пасажирів за оперативною інформацією постраждалих немає. Пошкодження інфраструктури важкі, деталі після закінчення повітряної тривоги, повідомив глава УЗ Олександр Камишин.

Рада безпеки ООН 5 травня проведе засідання щодо ситуації в Україні.

Нагадаємо, що інформація про події в Україні за 1 травня доступна у матеріалі: "Війна — день 67: ЗСУ звільнили ключовий населений пункт, а росіяни продовжують бомбити Одесу".

А про те, що відбувалося в Україні 2 травня, читайте у трансляції: "Війна — день 68: евакуація з Маріуполя та спроби прорвати оборону ЗСУ на Донбасі та під Херсоном".

Про ситуацію в країні за 3 травня можна прочитати у новині: "Війна — день 69: росіяни тиснуть на Сході, а в Україну вже їде важка артилерія зі США".