На Донбасі загинув захисник Донецького аеропорту, кіборг "Багдад" (фото)

Читать на русском
Автор
3712
"Багдад" пройшов війну в Іраку та вісім років захищав Україну
"Багдад" пройшов війну в Іраку та вісім років захищав Україну

За місяць до смерті військовослужбовця контузило на фронті

У ніч із 30 квітня на 1 травня стало відомо про загибель українського військовослужбовця, який брав участь у боях за Донецький аеропорт (2014-2015), Руслана Боровика. Багатьом боєць був більш відомий завдяки позивному "Багдад", який він отримав через своє минуле — був на війні в Іраку.

Про смерть героя повідомив його знайомий Ярослав Бондаренко у Facebook.

Свіжі факти та аналітика – достовірно про війну з росією

Руслана Боровика називають Людиною з великої літери, готовою завжди підтримати та допомогти. Він служив у 95-й десантно-штурмовій бригаді, чудово знав військову справу, а ще любив фотографувати.

"Місяць тому отримав контузію, але не покинув свого відділення і продовжував палити техніку російських окупантів", — зазначив Бондаренко.

Руслан Боровик загинув
Руслан Боровик

Із військовою службою Руслан Боровик був пов’язаний не один десяток років, адже свого часу підписав контракт із ЗСУ. У 2004-2005 роках перебував на місіях в Іраку. До 2014 року тривалий час пропрацював інкасатором у банку, доки в Україну не прийшла війна.

Із 2014-го і до останнього дня він жив фронтом. Десантник та гранатометник, захищав ДАП, де отримав поранення в ногу. Однак йому вдалося вижити і пізніше показати всьому світу, яке пекло довелося пройти українським військовослужбовцям в аеропорту Донецька. Фотовиставку із життям "кіборгів" Боровик презентував у 2015 році.

Руслан Боровик загинув
Фотоапарат був невід’ємною частиною життя

Сам "Багдад" зізнавався, що фотографував, щоб трохи відволіктися від війни, а не для майбутніх виставок. Проте все вирішилося само собою.

До повномасштабного вторгнення він перебував у статусі демобілізованого, працюючи з ветеранами АТО/ООС, брав участь у Маршах захисників та інших подібних заходах.

Руслан Боровик загинув
Під час одного з парадів на Хрещатику

У Руслана Боровика залишилися дві доньки та дружина. Варто зазначити, що одну з дочок "Багдада", Ганнусю, знала свого часу чи не вся Україна — 2020 року на Параді до Дня Незалежності вона марширувала на чолі колони ДШВ у блакитному береті десантника та сукенці.

Герої не вмирають! Вічна пам’ять, "кіборге"!

Раніше "Телеграф" розповідав про хоробру самопожертву українського льотчика Дмитра Чумаченка, який ціною свого життя врятував сотні мирних українців. Загиблому захиснику було лише 26 років.

Трохи згодом нам вдалося поспілкуватися з вдовою Чумаченко — Крістіною. Вона розповіла багато подробиць про життя героя.