Кадировці з їхніми "бойовими відео" мають дві мети — український муфтій

Читать на русском
Автор
5373
Рамзан Кадиров зі своїми бойовиками
Рамзан Кадиров зі своїми бойовиками. Фото Скріншот відео

Через російську пропаганду більшість країн мусульманського світу намагаються "не помічати" війну в Україні.

Кадировці у складі російських військ в Україні безпосередньо в боях не беруть участь, а працюють на рекламу, яка призначена російській аудиторії.

Про це розповів муфтій Духовного управління мусульман України "Умма" Саїд Ісмагілов в інтерв’ю РБК-Україна.

Перевірені новини про війну і не тільки шукайте у нашому Telegram

"У мусульманському світі над кадировцями, чесно кажучи, іронізують, називають їх "тік-ток батальйонами". Тому що вони безпосередньо в боях участі не беруть, а роблять постановочні відео. Вони стоять за спинами інших російських солдатів, виконують фактично каральні функції та працюють на рекламу", — пояснив Ісмагілов.

За словами муфтія, ця реклама спрямована на дві аудиторії. Перша — це внутрішня аудиторія в росії, де вони показують: "дивіться, як ми тут легко захоплюємо і ведемо бої, практично без втрат, ми всі такі браві мусульмани". І це відіграє роль мобілізаційного ролика для мусульман у росії.

А друга спрямована на арабо-мусульманський світ, де спостерігається велика симпатія та підтримка росії.

"Я навіть впевнений, що це знімається для того, щоб показати в арабських країнах – в Ірані, в Пакистані, в Сирії. Щоб показати: "ось, дивіться, мусульмани росії такі віруючі, такі правильні, вони тут воюють із цими націоналістами та фашистами – українцями". Все це саме в такому ключі подається", — додав Ісмагілов.

Зазначимо, що кадировці регулярно знімають фейкові відео.

Раніше "Телеграф" писав, що частини кадировців приїжджали до Маріуполя, щоб знімати відео. Вони публікували відео з нібито бойовими діями, коли обстрілювали жалюзі та зганьбилися у ролику з "гуманітарною допомогою" — на пачках із борошном та іншими товарами були написи українською мовою.