Війна - день 54: ЗСУ звільняють Харківщину, окупанти зі злості гатять ракетами

Читать на русском
Автор
18545
ЗСУ продовжують відбивати атаки російських загарбників
ЗСУ продовжують відбивати атаки російських загарбників. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне 18 квітня

Україна відбиває атаки російських загарбників 54-й день поспіль. Свіжі карти боїв говорять про те, що найактивніше окупанти наступають на Слобожанському та Донецькому напрямках, однак успіхів у цьому вони не мають. Так, українські військовослужбовці звільнили три населені пункти у Харківській області — мова про Базаліївку, Леб‘яже, частину Кутузівки. На Миколаївщині наші морпіхи також зірвали плани росіян на наступ, рознісши цілий ворожий підрозділ. За день зросла підтримка України й на міжнародній арені. Зокрема, у Великій Британії прямо закликали НАТО вступитися за Україну.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події в Україні та світі 18 квітня, оперативна інформація доступна в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські війська пішли у наступ на сході України.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що у Рубіжному та Попасній точаться бої, а у Лисичанську загинув поліцейський. Інші населені пункти області перебувають під обстрілами.

США почнуть навчати українських військових застосуванню американських гаубиць, повідомляє ВВС з посиланням на Пентагон. Навчання проходитиме за межами України і розпочнеться за кілька днів.

22:00 У Харкові та Миколаєві повідомляють про звуки сильних вибухів.

За день ЗСУ на Луганському та Донецькому напрямках відбили 7 ворожих атак та знищили:

  • 10 танків
  • 1 артилерійську систему
  • 18 одиниць броньованої
  • 8 одиниць автомобільної техніки
  • 1 міномет противника разом із розрахунком

Підрозділи ППО у небі українського Донбасу збили:

  • один ворожий винищувач Су-30
  • чотири безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10".

21:00 Російські війська ставлять собі завдання захопити повністю Донецьку та Луганську області до Великодня, заявляє секретар РНБО Олексій Данилов.

20:00 Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний попереджає про небезпеку висадки морських і повітряних десантів російських окупантів на півдні України, як і загрозу ракетних ударів по всій країні.

Парламент Італії практично одноголосно підтримав постачання зброї Україні, повідомив уряд Маріо Драгі, пише "Corriere della Sera".

19:00 Знищено командира великого десантного корабля Росії "Цезар Куніков" Олександра Чирву.

18:00 Кандидат у президенти Франції (причому з дуже непоганими шансами на перемогу) Марін Ле Пен заявила, що вважає росію "великою державою".

17:00 Українські бійці звільнили ще кілька населених пунктів на околицях Ізюму.

Свіжа мапа боїв в Україні від Міноборони Британії.

16:00 Віце-прем'єрка Ірина Верещук звернулася до росії та зажадала відкриття гуманітарного коридору з Маріуполя до Бердянська.

15:00 Маємо чіткий план відбудови та відновлення України, до розробки якого долучилися міжнародні аудиторські компанії, українські аналітичні центри, парламентські комітети та міністерства, — Зеленський.

14:00 В Україні було ліквідовано командира 49-ї зенітної ракетної бригади рф полковника Гришина Івана зі Смоленська.

Російські військові знищили ракетним ударом "стратегічний військовий об'єкт" — дачні будинки під Дніпром.

13:00 Віктор Медведчук звернувся до Зеленського та путіна з проханням обміняти його.

Російські військові розмістили під Херсоном "Гради" і хочуть обстріляти з них місто, щоб звинуватити у цьому потім українців та провести там "референдум".

12:00 Керовані ракети, якими росіяни вдарили по Львову, летіли у бік Івано-Франківської області, але в останній момент змінили напрямок.

18 квітня гуманітарних коридорів не буде, — таке рішення було прийнято з міркувань безпеки. Велися складні перемовини щодо евакуації людей з Маріуполя, Бердянська, Токмака, Енергодара, але домовитися не вийшло.

11:00 У Львові три ракети потрапили у військові об'єкти, ще одна — у звичайний шиномонтаж. Шестеро людей загинули, 11 постраждали (у тому числі дитина).

росія втратила в Україні вже 20 600 тисяч осіб особового складу.

10:00 Російські військові зайшли в Кремінну Луганської області, в місті бої, евакуація неможлива.

Франція не вважає за правильне застосування терміну "геноцид" до подій в Україні, заявила держсекретар при МЗС Франції Клеман Бон.

09:00 Росіяни здійснили ракетний обстріл Дніпропетровщини, Київщини та Львівщини.

Дим над Києвом та Львовом сьогодні вранці
Дим над Києвом та Львовом сьогодні вранці

Внаслідок збройної агресії рф в Україні загинуло вже 205 дітей, постраждало ще 362 дитини.

08:00 У Дніпрі, Миколаєві та Києві чули вибухи. Попередньо — ППО.

Повітряна тривога оголошена і у західних областях

Вперше за час війни в Україну в’їхало більше людей, ніж виїхало. У суботу до України заїхало 22 тисячі людей, а виїхало — 19 200, — повідомляє польська прикордонна служба.

07:00 Російські окупанти зосередилися зараз на спробах вийти на адмінкордони Херсонської області, — Генштаб ЗСУ. Червоним на карті виділено вже окуповані території, чорним позначили підконтрольні Україні ділянки адмінкордону Херсонщини.

Карта бойових дій Херсонська область Миколаїв 18.04.2022

В Україні масштабна повітряна тривога.

06:00 "Гарячіше" ща все на фронті на сході – свіжі карти бойових дій в Україні.

Карта бойових дій в Україні на 18.04
Карта бойових дій в Україні на 18 квітня

05:00 Сумська область отримала перші 250 мільйонів гривень допомоги уряду на відновлення зруйнованої інфраструктури.

04:00 Для перетину кордону України з країнами ЄС необхідно мати закордонний паспорт — Укрзалізниця очікує на оновлені правила від Державної прикордонної служби України. Винятки є можливими на розсуд прикордонників за умови наявності інших документів, що посвідчують особу, та наявності бойових дій у регіоні, з якого прямує пасажир.

"Оскільки Укрзалізниця не отримувала від ДПСУ попереджень про зміни у правилах перетину кордону громадянами України, очікуємо від колег більш чітких пояснень щодо недопуску біженців без закордонних паспортів", — йдеться у повідомленні УЗ.

03:00 Європейський Союз із цієї ночі закрив усі свої порти для російських торгових кораблів та операторів. Заборона також поширюється на судна, що змінили російську реєстрацію після 24 лютого 2022 року.

Єдиний виняток із цих санкцій стосується кораблів, що подали сигнал SOS або його аналог у радіотелефонному зв'язку Mayday.

02:00 Арестович пише, що ЗСУ знову накрили росіян у Чорнобаївці.

01:00 Заарештований Віктор Медведчук та його посібники дають свідчення українським правоохоронцям, заявляє Арестович.

00:00 Підрозділи ППО Повітряних Сил та Сухопутних військ за минулий день знищили:

  • 1 літак (винищувач типу "Су");
  • 3 вертольоти (два Мі-24 та один Ка-52);
  • 1 БпЛА ОТР (Орлан-10).

Нагадаємо, що інформація за 15 квітня доступна у матеріалі: "Війна – день 51: "Москва" пішла на дно, а Байден поки що не збирається їхати в Україну".

А про головні події 16 квітня можна дізнатися у матеріалі: "Війна – день 52: окупанти вже втратили понад 20 тисяч солдатів і мстять за це мирним містам України".

Ключові події російсько-української війни за 17 квітня читайте тут: "Війна — день 53: на півдні та сході України тривають запеклі бої із загарбниками, а проти росії посилюють транспортну блокаду".