Війна - день 47: росіяни перекидають сили на Харків та Дніпро, а Україна посилює армію новою зброєю

Читать на русском
Автор
19740
Головні новини України за 11 квітня
Головні новини України за 11 квітня. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за день

Україна 47 днів поспіль дає відсіч російським окупантам. Ворожа армія після відступу з Київщини, Чернігівщини та Сумщини перекидає сили на Харківщину, про що свідчать карти бойових дій. Крім того, росіяни намагаються агітувати людей за себе у Херсоні, а Миколаїв криють ракетними снарядами. "Гаряче" від обстрілів й у Дніпропетровській області, де майже повністю було знищено аеропорт. Однак, українські військові успішно відбивають всі атаки противника, а влада тим часом підсилює армію зброєю. При цьому в Офісі президента не втрачають надії домовитися з Кремлем про припинення війни мирним шляхом.

У цій текстовій трансляції "Телеграф" повідомляє про найважливіші події, що відбуваються в Україні 11 квітня. Більш оперативна інформація доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Росіяни застосували хімічну зброю у Маріуполі, повідомляє полк "АЗОВ".

Наближене до Міноборони України джерело "Телеграфа", повідомило нам, що вірогідність використання військами рф у Маріуполі хімічної зброї дуже висока.

Сьогодні ж на російському державному телебаченні член російської терористичної організації "ДНР" Едуард Басурін як раз анонсував застосування хімічної зброї проти Маріуполя та його захистників.

Протягом дня російські війська продовжували обстріл житлових районів Харкова, внаслідок чого є загиблі та поранені, у тому числі й діти, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синегубов.

"Унаслідок денних атак по місту та області області, на жаль, є 8 загиблих, в тому числі дитина 13 років. Поранених — 19, серед них двоє дітей 4 та 9 років", — написав він.

22:00 Внаслідок ворожих обстрілів у населених пунктах Донецької області у понеділок загинуло 3 особи, поранено – 8.

33 тисячі жителів Маріуполя примусово депортовані до росії та тимчасово окупованих районів Донецької області, повідомила уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

21:00 Оперативно-тактичне угруповання "Схід" повідомляє про одну атаку з боку росіян з початку доби. Також українська артилерія на цьому напрямі завдавала ударів по накопиченню особового складу та техніки ворога.

Під час боїв українські воїни знищили:

  • особового складу – 92
  • танків – 1
  • БТР/БМП – 3
  • артилерійських систем – 3
  • АТ – 24
  • вертольотів – 1
  • БПЛА – 3

Зеленський обговорив із прем'єр-міністром Норвегії Йонасом Гар Стере російську агресію та посилення енергетичної співпраці.

20:00 У селі Михайлівка Покровського району Донецької області пошкоджено 30 будинків унаслідок ворожого артилерійського обстрілу, є інформація про одного потерпілого, повідомляє ДСНС.

Контррозвідка СБУ затримала агента російських спецслужб, який за кілька років своєї діяльності встиг попрацювати в Адміністрації колишнього президента та ЗСУ.

У Харкові 12 квітня відновлюють роботу світлофори, які встановлені на головних вулицях міста.

18:00 В Росії завершились переговори Володимира Путіна з канцлером Австрії Карлом Негаммером. Австрієць закликав кривавого диктатора зупинити війну в Україні та відверто натякнув, що Путін вже її програв. Ба більше, якщо Кремль не зупинить наступ, то санкції проти Росії будуть тільки посилюватися.

Головні заяви Карла Негаммера по завершенню переговорів з російським диктатором:

  • Зустріч з Путіним не була дружнім візитом, розмова була дуже жорсткою та відкритою.
  • Війна в Україні має закінчитися, тому що у війні є лише ті, хто програв з обох боків.
  • Санкції проти Росії залишаться в силі й посилюватимуться.

17:00 Зеленський заговорив про нову битву за Київ.

16:00 Німецький оборонний концерн Rheinmetall готується постачати Україні 50 бойових танків Leopard 1.

У росії вигадали нову причину того, чому розв'язали криваву війну в Україні. Тепер у глави російського МЗС Сергія Лаврова у всьому винні США та їхнє домінування у світі

15:00 За 45 днів війни в Україні росіяни втратили 137 гелікоптерів, — це більше, ніж за 4 війни в Чечні, Грузиї та Сирії (там сумарно було втрачено 83 гелікоптери).

"Помяните морских пехотинцев добрым словом, они сделали все возможное и невозможное", — таке тривожне повідомлення сьогодні з'явилося на сторінці однієї із бригад захисників Маріуполя. Багато хто запідозрив, що це фейк. Але що вдалося з'ясувати нам — читайте в статті.

14:00 Українська армія на чолі з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним застосовує у війні з росією тактику "бий-тікай", яка виявилася успішною, — пише газета Politico.

13:00 Російські військові намагаються всіма способами уникнути війни в Україні і серед них навіть ходять байки: "приїхав без однієї руки — служив у Чорнобаївці; приїхав з трьома — служив у Чорнобилі; приїхав і х*р не стоїть — служив у Конотопі", — жартує Віталій Кім.

Зеленський звернувся до парламенту Південної Кореї.

12:00 Російська пропаганда запустила фейк, ніби в Україні було знищено ЗРК С-300, які передала Словаччина. Інформація дійсності не відповідає.

11:00 Українські військові знищили групу кадировців на Донеччині.

Тим часом Нацгвардія порадувала ефектним відео знищення російського танка на Луганщині:

10:00 У Києві для руху автотранспорту відкрили Південний міст, — понад місяць по ньому їздив лише спеціальний та громадський транспорт.

На сьогодні відкриті такі гуманітарні коридори:

09:00 183 дитини загинули в Україні через збройну агресію рф, більше 342 отримали поранення, — ювенальні прокурори.

Також з'явилися свіжі втрати російської армії в Україні:

Втрати Росії в Україні на 11.04.2022

08:00 В Україні від агресії росії загинуло вже щонайменше 1793 мирні особи, ще 2439 постраждали, — дані Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

Генштаб ЗСУ попереджає про підготовку провокацій проти України на Придністров'ї.

07:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

06:00 Вже понад 4,5 млн. біженців залишили Україну, заявили в ООН.

Внаслідок ракетного удару по вокзалу у Краматорську загинуло 57 людей, серед яких 5 дітей (114 людей постраждали).

05:00 Харківські ЗМІ повідомляють, що внаслідок нічного обстрілу міста було потрапляння до ХТЗ, там сталася пожежа.

Президент США Джо Байден чинитиме тиск на прем'єр-міністра Індії Нарендра Моді, щоб він зайняв жорстку позицію щодо росії, повідомила прессекретар Білого дому Джен Псакі.

Державний поштовий оператор Фінляндії Posti припиняє пересилання будь-яких листів та посилок між Фінляндією та росією, а також між Фінляндією та Білоруссю з 11 квітня.

04:00 Російські окупанти минулої неділі завдали десяти ракетних ударів по Дніпропетровській області.

На більшій частині території України знову оголошено повітряну тривогу.

03:00 Згідно з прогнозами Світового банку, ВВП України у 2022 році скоротиться на 45,1%, а бідність зросте більш ніж у десять разів.

02:00 Минулої доби ворог здійснив 3 ракетні удари по населених пунктах Миколаївської області, постраждалих немає, повідомляє Командування "Південь".

Серед трофеїв захисників України – багатоцільовий транспортер, а також точно знищено танк Т-72 та 3 безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10" противника.

"Усього за добу на південному рубежі нашої оборони російські втрати склали 84 орки та 13 одиниць техніки", — йдеться в повідомленні.

01:00 Минулої доби протиповітряною обороною Повітряних Сил та Сухопутних військ ЗСУ знищено 11 повітряних цілей російських окупантів:

  • один літак (Су-34);
  • чотири вертольоти (Мі-24, Ка-52);
  • три безпілотних літальних апаратів (ОТР);
  • три крилаті ракети (Х-59).

Також винищувачі Повітряних Сил ЗСУ продовжують патрулювання у повітряному просторі, "прикриваючи ударні групи штурмовиків Су-25 та бомбардувальників Су-24м, які 10 квітня нанесли нищівних ракетно-бомбових ударів по колонах техніки та живій силі російських окупантів".

00:00 Президент України Володимир Зеленський опублікував чергове нічне відеозвернення. Ключові тези:

  • Ми захищаємось. Відповідаємо на удари. Розвиваємо наші зв'язки із партнерами. Отримуємо допомогу.
  • Робимо все, щоб притягнути до відповідальності кожного покидька, який прийшов на нашу землю під російським прапором і вбивав наших людей. Катував наших людей. Руйнував наші міста. Мародерив і знущався.
  • Настане день, коли їм доведеться все визнати. Визнати правду. Для цього – всі наші сили й кожна хвилина. Оборона, дипломатія, економіка, інформаційне протистояння, юридична відповідальність – на всіх напрямках у нас є алгоритми дій.
  • Наступний тиждень буде не менш важливим, ніж цей, ніж попередні. Російські війська перейдуть до ще більш масштабних дій на сході нашої держави. Можуть використовувати проти нас іще більше ракет, іще більше авіабомб. Але ми готуємося до цих їхніх дій. Ми будемо відповідати. Будемо ще активніше забезпечувати Україну зброєю. Будемо активнішими на міжнародній арені. Будемо ще більш активні інформаційно.
  • Я продовжу звертатися до парламентів і народів світу. Ми будемо приймати в Києві та інших українських містах наших партнерів, лідерів інших держав. Будемо залучати ще більше коштів та ресурсів на допомогу Україні. Звичайно, будемо обґрунтовувати сильніші санкції проти російської федерації.
  • Сьогодні – дванадцята річниця авіакатастрофи під Смоленськом, яка забрала життя президента Польщі Леха Качинського та представників польської еліти. У цей день ми солідарні з нашими польськими друзями та союзниками, які твердо стоять у протидії російській агресії.
  • Під час сьогоднішньої розмови з канцлером Німеччини Олафом Шольцом говорили про притягнення до відповідальності всіх винних у воєнних злочинах. Про те, як посилити санкції проти Росії та як примусити Росію шукати мир. Останнім часом німецька позиція змінюється на користь України.

Нагадаємо, що події російсько-української війни за 8 квітня описані у матеріалі: "Війна – день 44: росія вдарила ракетою по залізничному вокзалу Краматорська, вбивши десятки цивільних".

Про те, що відбувалося в Україні 9 квітня читайте у матеріалі: "Війна – день 45: росія цинічно вбиває мирне населення і наступає на Донбасі".

А з найважливішими для України подіями в країні та світі за 10 квітня можна докладно ознайомитись у нашій статті: "Війна – день 46: росіяни штурмують схід та південь України, стягують резерви на "битву за Донбас"".