Війна - день 45: росія цинічно вбиває мирне населення і наступає на Донбасі (онлайн)

Читать на русском
Автор
8708
Головні новини України за 9 квітня
Головні новини України за 9 квітня. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за день

Вже 45-й день Україна відбиває атаки російських солдатів. За цей час ЗСУ у багатьох напрямках перейшли у контрнаступ та відтіснили росіян з Київської, Чернігівської та Сумської областей, однак ворожі війська у відповідь запустили ракети по Одесі та "Точкою-У" вдарили по вокзалу Краматорська. Карти бойових дій говорять про те, що зараз саме Донбас є головною ціллю загарбників, однак українські військові добре про це поінформовані та готові до відсічі противника. Тим часом на міжнародній арені прозвучали обнадійливі заяви щодо гарантій безпеки для України — країною-гарантом планує стати Франція. Раніше такі ж заяви звучали від Великої Британії та Італії. Не обійшлося у цьому питанні без втручань росії, яка запропонувала як країну-гаранта безпеки Білорусь. Отож, боротьба України з росією триває на усіх фронтах.

У цій текстовій трансляції "Телеграф" повідомляє про найважливіші події, що відбуваються в Україні 9 квітня. Більш оперативна інформація доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Угруповання Об'єднаних сил протягом доби успішно відбило 8 атак російської армії на Донецькому та Луганському напрямах і завдало втрат окупантам:

  • 4 танки;
  • 8 одиниць броньованої техніки;
  • 7 одиниць автомобільної техніки;
  • один літак;
  • один вертоліт;
  • чотири безпілотні літальні апарати;
  • три крилатих ракети.

Щонайменше п'ять мирних жителів загинули та ще п'ять отримали поранення внаслідок обстрілів російською армією території Донецької області.

22:00 Уряд України ухвалив рішення про примусове вилучення активів "дочок" Сбербанка росії та "ВЕБ. рф" — МР Банку (раніше — Сбербанк) і Промінвестбанку.

Повідомляється про вибухи в Харківській області та в Миколаєві. Офіційних підтверджень або спростування цієї інформації поки що немає.

21:00 Відбувся черговий обмін полоненими між Україною та росією: звільнено 26 українців (12 військових та 14 цивільних).

Уряд України на 45-й день війни юридично закріпив повне торгове ембарго проти росії.

20:00 Військовий експерт Микола Бєлєсков висловився щодо призначення нового генерала армії росії Олександра Дворнікова командувачем сил вторгнення в Україну. Головний висновок: сирійський досвід рашистському генералу не допоможе.

19:00 Приблизно чверть військ російської федерації, задіяних під час повномасштабного вторгнення на українські землі, "фактично недієздатні", повідомляє CNN.

18:00 Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель у новій заяві, зокрема, зазначив: "Ця війна буде виграна на полі бою". Слід звернути увагу, що про перемогу шляхом саме війни говорить топ-дипломат. Можна припустити, що в ЄС вже немає ілюзій щодо можливості домовитись з путіним.

17:00 Борис Джонсон несподівано прибув до України та зустрівся з Володимиром Зеленським.

16:00 Україна готова боротися з окупантами та паралельно (поки що) шукати дипломатичні шляхи для вирішення конфлікту, заявив Володимир Зеленський.

Тим часом у ЗМІ з'явилася чергова інформація про десятки російських десантників, які відмовляються воювати в Україні.

15:00 Зеленський зізнався, що став іншою людиною: "Це на користь країні".

14:08 Всім російським фурам дали тиждень, щоб забратися з ЄС. Таке розпорядження набирає чинності завдяки ухваленому п'ятому санкційному пакету від Євросоюзу, повідомляє EUR-lex.

13:00 Ще одне українське місто, тепер Тернопіль, залишилося без пам'ятника Пушкіну.

У Казахстані копи жорстко розігнали акцію на підтримку України.

12:00 Евакуація із Донбасу триває. Жителів Донецької та Луганської областей закликають виїжджати із міст, де ситуація з обстрілами може погіршитися. Як повідомила Укрзалізниця, евакуаційні потяги забиратимуть людей зі Слов'янська, Покровська, а також зі станції Новозолотарівка (Луганська область). Окрім того, 9 квітня було організовано десять гумкоридорів.

11:00 Українські військові показали ефектну підбірку відео знищення техніки окупантів, які з кожним днем збільшують чергу до пекла.

Дивитись зі звуком!

10:00 Колишній глава МЗС України Володимир Огризко вважає, що зараз Україна дуже близька до членства в Євросоюзі. Більше того, він запропонував замінити нашою країною Угорщину, яка постійно підтримує путінську політику.

Тим часом, нинішній міністр закордонних справ Дмитро Кулеба знову закликає світ звернути увагу на безчинства росії. На його думку, країну-агресора необхідно виключити із ОБСЄ.

9:00 У Генштабі ЗСУ відзвітували про втрати російської армії станом на ранок 9 квітня, 45-го дня війни в Україні. Крім 19100 осіб особового складу, росіяни втратили 1895 броньовиків та 705 танків.

8:00 Кореспондент "Телеграфа" побував у Чернігові та показав, на що російські окупанти перетворили колись квітуче українське місто.

Чернігів
Так зараз виглядає Чернігів
Чернігів

7:00 Радник голови ОП Олексій Арестович зазначає, що Україна може втратити Маріуполь, попри боротьбу українських військових.

В українській розвідці розповіли про подальші військові плани окупантів. Так, першою метою наступу там вважають саме Харків, також зазначається, що росіяни намагатимуться продовжити захопити Маріуполь. Після цього у планах окупантів може бути ще одна спроба наступу на Київ.

6:00 Росіяни продовжують свої маневри на сході України, не забуваючи також і про південний напрямок. Частина військ, котра покинула Сумщину, буде передислокована на харківсько-ізюмський напрямок, а також на схід. Детальніше — у матеріалі, де висвітлюются свіжі карти боїв в Україні.

5:00 На Кайманових островах заблокували кошти та майно росіян на суму близько 7,3 мільярда доларів США, які ті тримали в офшорах.

4:00 Британія виділить ще 100 мільйонів фунтів стерлінгів (3,8 млрд грн) на оборонні потреби України. У тому числі йдеться і про постачання нової партії зенітних комплексів Starstreak

3:00 У Пентагоні кажуть, що росія хоче посилити свою армію вторгнення новими силами. Для цього планується зібрати ще 60 тисяч резервістів і новобранців. Втім, у США сумніваються, що ці плани буде реалізовано.

2:00 Окупанти змінили командувача армії вторгнення. За даними Заходу, ним стане генерал Олександр Дворніков, який вже відзначився у Сирії.

1:00 У ЄС попередили Угорщину, що розрахунки з росією за газ у рублях вважатимуться порушенням санкційного режиму.

Нагадаємо, що з найважливішими для України подіями в країні та світі за 6 квітня можна детально ознайомитись у нашій статті: "Війна — день 42: бої за південь і схід України продовжуються, росія бомбить українські міста".

А докладніше дізнатися про те, що відбувалося 7 квітня, можна в нашому матеріалі: "Війна — день 43: росія продовжує атакувати Україну та вбивати українців, але зазнає втрат від ЗСУ та отримує нові санкції".

Події російсько-української війни за 8 квітня описані у матеріалі: "Війна – день 44: росія вдарила ракетою по залізничному вокзалу Краматорська, вбивши десятки цивільних".