Війна - день 40: поки світ у роздумах над санкціями для Кремля, окупанти бомблять Тернопіль, Одесу та Миколаїв

Читать на русском
Автор
14183
Головні новини України за 4 квітня
Головні новини України за 4 квітня. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за день.

В Україні розпочалася 40-ва доба протистояння російським загарбникам. За цей час втрати ворожої армії вилилися у чималу цифру — 18000 солдатів та офіцерів загинули, а втрата військової техніки почала вимірюватися у тисячах. ЗСУ вдалося витіснити росіян з Київської області, але наслідки їх перебування там жахнули та змусили замислитися чи не всю міжнародну спільноту. Звірячі вбивства сотень людей, зґвалтування неповнолітніх, мародерства — це далеко не весь перелік злочинів, які рашисти скоїли у Бучі, Ірпені та Гостомелі. Поки світ думає, якими ще санкціями обкласти росію, ворожа армія завдає ударів по Тернополю, Одесі, Миколаєву, Харкову, Маріуполю та інших українських містах, де від російських ракет гинути десятки мирних жителів.

У цій трансляції "Телеграф" повідомляє про найважливіші події, що відбуваються в Україні 4 квітня. Більш оперативна інформація доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Повітряна тривога об'явлена в більшості регіонів України.

Внаслідок обстрілу російських окупантів спальних районів Миколаєва 4 квітня 10 мирних жителів загинули, ще 46 — отримали поранення.

США мають намір звернутися до Генасамблеї ООН про виключення росії з Ради ООН з прав людини.

22:00 Зеленський своїм указом створив делегацію для участі у переговорах із росією щодо підготовки та погодження проєкту договору про гарантії безпеки України. Її очолив голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія.

Зеленський та голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн обговорили скоєні російськими солдатами у Бучі вбивства мирних жителів.

21:00 Повітряна тривога об'явлена в областях України, які межують з росією.

Уламки збитого повітряного об'єкта супротивника впали на будівлю в Маневицькій об'єднаній територіальній громаді Волинської області.

20:00 Німеччина та Франція масово висилають російських дипломатів.

Окрім того, президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр висловив жаль через надто м'яку позицію відносно рф.

19:00 Президент США Джо Байден заявив, що вважає російську агресію проти України "не геноцидом, а воєнним злочином".

18:00 Український хірург Григорій Стрикун розповів, що окупанти, які розстрілювали жителів Бучі з зав’язаними руками, брали українців у полон, ґвалтували, морили голодом і не давали хоронити вже померлих від їхніх знущань.

Тим часом влада росії заявила, що відновлює польоти в півсотні країн — у тому числі в Молдову, Ізраїль і Туреччину.

17:00 Зеленський приїхав на місце масових убивств у Бучі. Там Зеленський зробив низку важливих заяв. Серед іншого він сказав, що чим довше Росія затягуватиме процес зустрічі, тим буде гірше і для них, і для війни. "Дуже складно розмовляти, коли бачиш, що вони наробили", — заявив президент.

Денисова розповіла про знущання з українських військових з острова Зміїний у полоні у росіян. Їх тримали в ямі при температурі -20 градусів, били прикладами, стріляли біля вух і залякували собаками. Більшість із них — обмороження кінцівок.

16:00 Литва знижує рівень дипвідносин із росією та відкликає свого посла з рф. Російського посла також попросили залишити Литву.

Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький різко розкритикував Макрона і Шольца за їх потурання путінському режиму та марні розмови, які ніяк не допомагають зупинити війну в Україні.

Українські війська повністю звільнили Київську та Чернігівську області. Так виглядає розміщення російських військ 4 квітня:

карта бойових дій в Україні

15:00 Нові санкції проти росії та ембарго на російські енергоносії в ЄС можуть запровадити вже 6 квітня, — Financial Times.

14:00 Українська розвідка встановила, що російська армія почала обходити санкції за допомогою Грузії.

Ось як змінилося поле бойових дій в Україні за останній тиждень:

Карта бойових дій в Україні 28.03.2022
Карта бойових дій в Україні 28.03.2022
Карта бойових дій в Україні 04.04.2022
Карта бойових дій в Україні 04.04.2022

Тим часом у Запоріжжі на 1 годину скорочено комендантську годину. Тепер він починатиметься о 21:00, а не о 20:00.

Бійці "Азова" показали, як з повітря виглядає Маріуполь через 40 днів російської агресії, — у місті практично не залишилося будинків, що вціліли.

Маріуполь сьогодні 04.04.2022
Маріуполь сьогодні 04.04.2022

13:00 Польща, Латвія, Литва та Естонія у найближчі кілька днів планують розпочати повну транспортну ізоляцію від росії.

Ось які кордони хочуть закрити – Калінінград практично відріжуть

12:00 У підвалі дитячого санаторію у Бучі знайшли тіла ще п'ятьох жертв росіян, — мирних жителів зв'язали, розгорнули до стіни та розстріляли в спину.

11:00 План путіна з самого початку перебачував страту цивільних українців, — голова британської розвідки MI6 Річард Мур.

Наслідки обстрілу лікарні Миколаєва окупантами показали на відео:

10:00 Вночі російські військові обстріляли системами залпового вогню Нововоронцовку та Мар'янське на кордоні Херсонської та Дніпропетровської областей, – повідомляє мер Кривого Рогу Олександр Вілкул.

Мер Зеленодольська (місто під Кривим Рогом) Дмитро Невеселий повідомляє, що населений пункт обстріляли вночі фосфорним зарядом.

4 квітня відбудеться евакуація приватним транспортом з Маріуполя до Запоріжжя, крім того, будуть вивезені люди з Сєверодонецька, Нижнього, Попасної, Лисичанська та Рубіжного Луганської області.

Свіжі втрати росії в Україні:

09:00 На ранок 4 квітня 2022 року 161 дитина загинула внаслідок збройної агресії рф проти України, ще 425 дітей постраждали, — ювеніальні прокурори.

Тим часом, за даними ООН, всього з початку війни через агресію росіян загинуло 1417 мирних жителів, а ще 2038 постраждали.

А ось скільки злочинів рф вже розслідують в Україні:

08:00 Німецький канцлер Олаф Шольц заявив, що на тлі публікації фото з Бучі нові санкції проти росії можуть запровадити вже найближчими днями.

Тим часом польський президент Анджей Дуда стверджує, що злочинці мають бути покарані, і українським захисникам потрібно ще більше зброї.

07:00 З'явилися нові карти бойових дій в Україні:

Карта бойових дій Україна 04.04.2022
Карта бойових дій Україна 04.04.2022

Генштаб ЗСУ опублікував ранкове зведення:

06:00 Біля берегів Одеси українські захисники підбили гордість Чорноморського флоту росії фрегат "Адмірал Ессен".

Адмірал Ессен обстрілював ракетами українські міста
Адмірал Ессен обстрілював ракетами українські міста

05:00 Під час проведення спеціальної розвідки та пошуково-ударних дій у районі одного з населених пунктів воїни ССО ЗСУ виявили російський ЗРК "Бук" та схованку російських солдатів.

Окупаційні війська почали відступати із Сумської області з суботи, 3 квітня.

04:00 Міністр оборони Німеччини заявив, що Євросоюз має розглянути питання щодо заборони імпорту газу з росії.

Російські війська почали виходити з території Сумської області.

03:00 У Великій Британії обіцяють посилити санкції проти росії та збільшити підтримку України після масових вбивств, які російські війська вчинили у Бучі та Ірпені.

Папа Римський Франциск підтвердив, що готовий поїхати в Україну.

"Хтось питав мене, не одна людина, і я щиро сказав, що готовність є завжди, не існує "ні". Я відкритий. Мене запитали, чи можлива поїздка в Україну, я сказав, що вона на столі. Але я не знаю, чи вдасться це зробити, чи це зручно, чи на краще це і чи повинен я це зробити", — цитує понтифіка католицька газета Avvenire.

02:00 З 10:00 4 квітня буде відновлене сполучення з Черніговом.

01:00 Президент України Володимир Зеленський заявляє, що військові злочини армії рф у Бучі та інших містах України розглядатимуться на Раді безпеки ООН у вівторок, 5 квітня.

"Всі партнери України будуть докладно поінформовані про те, що відбувалося на тимчасово окупованій території нашої держави", — йдеться у повідомленні.

Зеленський також додав: "обов'язково буде і новий санкційний пакет проти росії. Але впевнений, що цього мало. Потрібні ще висновки. Не тільки про росію, а й про політичну поведінку, яка фактично дозволила цьому злу прийти на нашу землю".

Повітряні сили ЗСУ відзвітували за минулу добу: знищили дві крилаті ракети, один вертоліт, два літаки (Су-34 та Су-35) та уразили літак-ретранслятор Іл-22 (повітряний пункт управління).

00:00 Збройні сили України звільнили та зачистили від ворогів три села на Чернігівщині.

В Одесі чутно сильні вибухи.

Про те, що відбувалося в Україні 1 квітня, можна дізнатися у статті: "Війна – день 37: санкційний зашморг затягується, але росія не залишає планів взяти Київ".

Інформація за 2 квітня доступна у матеріалі: "Війна – день 38: окупанти вдарили по Полтаві та Дніпру, а ЗСУ звільняють Київщину".

Події російсько-української війни за 3 квітня доступні у матеріалі: "Війна — день 39: Київська область звільнена від окупантів, але росія продовжує завдавати ракетних ударів".