Війна - день 38: окупанти вдарили по Полтаві та Дніпру, а ЗСУ звільняють Київщину

Читать на русском
Автор
11077
Головні новини в Україні 2 квітня
Головні новини в Україні 2 квітня. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за день.

В Україні розпочався 38-й день протистояння широкомасштабному російському вторгненню. Українські військові перешли у контрнаступ та провели кілька масованих атак, що дозволило відкинути ворога від Київщини та практично вибити його із Сумщини. Деякі експерти стверджують, що в Київській області окупанти буквально "вмилися кров'ю". Однак, судячи з карт бойових дій, російські солдати все ще намагаються передислокуватися на Донбас, а також зосереджують увагу на Маріуполі.

У цьому матеріалі "Телеграф" щогодини повідомляє найважливіші новини за 2 квітня. При цьому оперативна ситуація в Україні доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Україна повністю зупинила роботу Хмельницької АЕС, повідомили у МАГАТЕ.

Російські окупанти у Бучі на Київщині розстрілювали мирних українців прямо на вулицях, повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

22:00 Російська армія, яка відступила від Києва, залишила для ЗСУ цінні подарунки, включаючи й дуже рідкісну нову бойову техніку.

Смт Михайло-Коцюбинське Чернігівської області звільнено від російських загарбників.

21:00 Київську область повністю звільнено від російських окупантів, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Президенти України та росії Володимир Зеленський та володимир путін "з високою долею ймовірності" зустрінуться в Туреччині, заявив керівник делегації України на переговорах Давид Арахамія.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" російські війська здійснили дві атаки позицій українських захисників. Втрати ворога склали: особового складу – до 80, танків – 3, БМП – 2, артилерійських систем, мінометів – 1, АТ – 3.

20:00 В Ізюмському районі місцеві пригостили окупантів з 3-ї мотострілецької дивізії рф отруєними пиріжками, повідомляє Генштаб ЗСУ В результаті двоє русонацистів загинули одразу, ще 28 потрапили до реанімації. Близько 500 їхніх колег перебувають в лікарнях з важким алкогольним отруєнням.

19:00 Литва першою із країн Європейського Союзу повністю відмовилася від російського газу.

Окупанти завдали ракетного удару ще по кількох містах України — ворожі ракети прилетіли до Шепетівки, Павлограда, Миргорода, Балаклії.

18:00 Арестович виступив із спеціальним зверненням до українців – радник голови ВП закликає громадян повертатися до роботи на тих територіях, де це можливо.

17:00 Масштаби мародерства окупантів сягають абсурду — під Києвом знайшли спалену вантажівку армії рф з пральними машинами.

16:00 Міністерство оборони Великобританії на своїй офіційній сторінці у Twitter опублікувало свіжу карту бойових дій в Україні. Українці звільняють території у всіх напрямках, але на Сході ситуація важка.

Карта боїв в Україні 2 квітня
Карта боїв в Україні 2 квітня

На Київщині – комендантська година з 21:00 до 6:00. У населених пунктах, Броварського, Вишгородського та Бучанського районів, що знаходилися під російською окупацією та звільнені українськими силами оборони комендантську годину посилено. Обмеження діятимуть з 21:00 2 квітня до 06:00 5 квітня.

Тим часом у росії людей, які вийшли на мітинги проти війни в Україні, всіх поголовно "пакують" в автозаки. Російські силовики хапають навіть тих, хто не бере участі в протестах.

Антивоєнний мітинг у росії
Антивоєнний мітинг у росії

15:00 Італія заявила про готовність стати гарантом безпеки для України у разі, якщо наша країна відмовиться від вступу до НАТО як поступки росії для повного припинення війни.

14:00 росія після пожежі у Білгороді порушила справу проти ЗСУ. У рф продовжують звинувачувати в ракетному ударі Україну, попри те, що українська влада ці заяви спростувала. Секретар РНБО Олексій Данилов наголосив, що подібні заяви росії не відповідають дійсності.

13:00 Папа Римський Франциск заявив, що розглядає можливість поїздки до Києва.

Стало відомо про загибель 13 березня українського фотожурналіста та документаліста Максима Левіна. У нього залишилося четверо дітей.

12:00 Група Conflict Intelligence Team встановила, що ракета, що залишила вирву на південь від Білгорода, насправді прилетіла з території росії, а не України, як про це бреше російська влада.

Радник керівника Офісу президента Олексій Арестович поділився черговим успіхом українських військ у Чорнобаївці. За словами радника голови ОП, ЗСУ вдалося знищити майже весь російський батальйон за два удари.

Кореспондент "Телеграфа" побував у зруйнованому окупантами Ірпені та зняв наслідки нелюдських дій російських військ на фото. Колись таке зелене і красиве місто Ірпінь перетворилося на суцільні руїни.

Ірпінь сьогодні
Ірпінь сьогодні

11:00 У Генштабі прозвітували про нові втрати окупантів. Так, російська армія станом на друге квітня втратила в Україні вже 17,8 тисяч солдатів і офіцерів, а також більше 630 танків і 1776 броневиків.

Радник глави офісу президента Михайло Подоляк пообіцяв, що тривалої війни, як в Афганістані, в Україні не буде. Однак для цього потрібно якнайшвидше розбити російську армію на Донбасі.

10:00 В окупованому Придністров'ї, розташованому на кордоні з Одеською областю, активізувалась армія росіян. "Всі ці ризики відомі оперативному штабу, ЗСУ і будуть враховані при роботі та виконанні завдань Одеським оборонним районом", — заявив речник оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

Унікальний випадок: українські десантники збили два вертольоти ворога за допомогою протитанкового комплексу.

09:00 Українська армія продовжує звільняти від росіян міста та села України. Їхні жителі зустрічають ЗСУ зі сльозами на очах. У відбитих населених пунктах знаходять жахливі наслідки окупації — так, у Бучі знайшли тіла страчених цивільних із зв'язаними руками.

Також стало відомо, що за посередництва США Україні передадуть танки радянського виробництва.

08:00 Китай офіційно заявив, що він усіма силами наближатиме повернення миру в Україну, однак робитиме це на власних умовах. Таким чином у Пекіні сигналізують Євросоюзу, що не приймають тиску в плані необхідності посилити позиції щодо Росії через війну, яка триває вже більше місяця.

7:00 В ніч на 2 квітня російська армія обстріляла Полтаву та Кременчук. Влучили по інфраструктурі та житловим будинкам, кількість постраждалих встановлюється.

Український Генштаб опублікував ранкове зведення:

  • росвійська готуються до посилення наступу на Слобожанському, Донецькому, Луганському напрямках,
  • росія організує чергові "навчання" — с 4 квітня по 23 травня проводитимуть військові збори з резервістами,
  • з молодовського регіону — невизнаного Придністров'я, планують залучити росвійська для провокацій на українському кордоні та, можливо, бойових дій. Відзначили переміщення військ,
  • на Луганщині у Алчевську лікують десятки поранених кадирівців, своїх загиблих росармія лишає на полі бою.
Ранкове зведення Генштабу на 2 квітня
Ранкове зведення Генштабу

6:00 Під Ніжином на Чернігівщині українські захисники завдали сильного удару по колоні противника, яка відступала. Наразі мешканців села Велика Дорога радує "колекція" металобрухту, що залишилася від росіян.

Загалом ситуація найскладніша на східному напрямку — біля Ізюму, Сєвєродонецька і, звичайно ж, Маріуполя.

5:00 США вирішили дати Україні засоби захисту від хімічної та біологічної зброї на випадок, якщо росія все ж таки ризикне її застосувати.

4:00 Розвідка Британії повідомляє, що пожежа на нафтобазі та вибухи на складах боєприпасів у російському Білгороді можуть вплинути на можливості вести бойові дії угруповання окупантів на Харківському напрямку.

3:00 Молдова не вводитиме санкції проти росії. У Кишиневі кажуть, що побоюються залишитися без газу та світла.

2:00 Президент України попередив жителів звільнених населених пунктів у Київській та Чернігівській областях, що поки що рано повертатися у свої будинки, оскільки існує ризик відновлення обстрілів, крім того, на деокупованих територіях росіяни залишили величезну кількість мін.

1:00 Окупанти продовжують перекидати бойову техніку до кордону України. Так довгі колони були помічені у Білгородській області росії

Інформацію за 30 березня можна дізнатися за посиланням: "Війна — день 35: на тлі "успішних" переговорів росія завдає масованих ракетних ударів містам України".

Події російсько-української війни за 31 березня описані у матеріалі: "Війна — день 36: росія продовжує зазнавати втрат у живій силі та техніці, але не припиняє обстрілювати міста України".

Про те, що відбувалося в Україні 1 квітня, можна дізнатися у статті: "Війна — день 37: санкційна петля затягується, але росія не полишає планів взяти Київ".