Підсумки переговорів з росією: Арахамія заявив про новий міжнародний договір

Читать на русском
Автор
6629
Переговори росії та України пройшли у Стамбулі
Переговори росії та України пройшли у Стамбулі. Фото Телеграф

Арахамія окремо наголосив, що сьогодні представники делегацій нічого не підписують, а доносять до російської сторони позицію України

Представник української делегації Давид Арахамія озвучив підсумки переговорів Росії та України у Стамбулі.

Про це повідомляє "Україна 24".

Свіжі факти та аналітика – достовірно про війну з росією

Арахамія наголосив, що перша перемога України – це переміщення переговорів із Білорусі до Туреччини. Українська делегація бачить Туреччину як одну із гарантій безпеки для України.

Також Арахамія заявив про розробку нового міжнародного договору щодо гарантій безпеки для України. При цьому він наголосив, що сьогодні нічого не підписують, а доносять до російської сторони позицію України.

"Ми знаємо, що система безпеки світу дала тріщину. Наша пропозиція ми працювали над форматом, але ми нічого не підписуємо, про нову систему гарантій безпеки для України. Це новий міжнародний договір, який ратифікує. Ми навчені Будапештським меморандумом", — пояснив Арахамія.

Також представник української делегації повідомив, що країни-гаранти за аналогом 5 статті НАТО протягом 3 днів проводитимуть консультації. Країни гаранти будуть зобов'язані надати допомогу. Серед гарантів наявні країни Ради безпеки ООН, США, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Польща, Ізраїль.

Він також торкнувся питання вступу України до ЄС.

"У нас неврегульовані питання з ОРДЛО та Кримом, тому гаранти не працюватимуть на ці території. Деякі країни вже дали попереднє узгодження. Це та система, на якій ми хочемо збудувати нове майбутнє України. Також ці гаранти повинні допомагати вступати до ЄС", — повідомив політик.

Як повідомляв "Телеграф", українська сторона на переговорах зайняла потужну позицію і відмовлятися від негайного припинення вогню, отримання гарантій безпеки, а також не посягання росією на територіальну цілісність України ні в якому разі не планує.