Війна — день 26: путін готовий кинути російських дітей на війну, а росія влаштовує нові провокації та обстріли

Читать на русском
Автор
14794
Україна вже 26 днів протистоїть російським загарбникам
Україна вже 26 днів протистоїть російським загарбникам

Оперативно про головне 21 березня

Для українців розпочався 26 день із моменту початку повномасштабного вторгнення росії до нашої країни. Оскільки на більшій частині напрямків просування окупаційних військ було зупинено, росіяни продовжують збільшувати кількість обстрілів мирних міст, через що гине дедалі більше цивільних. Крім того, режим кривавого диктатора володимира путіна, очевидно, почав розуміти масштаби своїх втрат, через що готовий кинути в м’ясорубку неповнолітніх росіян. Проте українці не падають духом, а в окупованих містах навіть продовжують виходити на мітинги на підтримку нашої країни.

У цій трансляції "Телеграф" повідомлятиме про найважливіші події, що відбулися в Україні 21 березня. Проте більш оперативно ви можете отримувати інформацію у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський в інтерв'ю телеканалам:

  • хоче особистої зустрічі з путинім, тому що без неї "не зрозуміти, на що росія готова, щоб зупинити війну";
  • озвучив своє бачення припинення війни — спочатку припиняється вогонь, з окупованих росією територій України виводяться війська, Україна отримує гарантії безпеки;
  • формат компромісу з росією має бути затверджений на всеукраїнському референдумі.

Українські військові в зоні проведення ООС відбили 13 атак супротивника, знищили близько 300 російських окупантів, 14 танків, 8 БМП, 2 МТ-ЛБ, 3 артсистеми, 4 автомобілі, 2 літаки, патрульний катер та комплекс радіоелектронної боротьби "Леєр-3".

22:00 Євросоюз виділить Україні додаткові 500 млн євро, заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Українські військові оперативно-тактичного угруповання "Схід" відбили 9 атак російських окупантів, знищивши 59 людей противника, 11 танків, 2 літаки та 16 одиниць іншої техніки.

21:00 Компроміси щодо переговорів між Україною та Росією вирішуватимуться на всеукраїнському референдумі, заявив Зеленський.

Українські бізнесмени та власники ФК "Динамо" (Київ) Ігор та Григорій Суркіси виїхали з України через два дні після початку війни та прихопили з собою понад 17,6 мільйона доларів готівкою.

20:00 Російські війська обстріляли автозаправку в Миколаєві, внаслідок чого загинули троє людей, ще одна поранена, повідомляє прес-служба ДСНС.

Служба безпеки України затримала блогера, який опублікував у соцмережі матеріали з розташуванням українських позицій біля одного з торгових центрів у Києві, за яким після цього було завдано ракетного удару.

19:00 Наші котики вже всьоме розбили війська окупантів в Чорнобаївці.

17:30 росія влаштувала небезпечну провокацію — винищувач військ рф залетів на територію Польщі. Це зафіксували і поляки, і українці. Також Москва зробила низку кроків у напрямку конфронтації з іншими країнами. Зокрема, через різкі висловлювання Джо Байдена на адресу володимира Путіна американському послу вручили ноту. Нагадаємо, лідер США назвав президента росії військовим злочинцем.

Також росія у відповідь на санкції припинила безвіз для японців і вийшла із мирних переговорів із Японією. Як відомо, територіальні суперечки десятиліттями точаться навколо Курильських островів. Формально Японія та росія перебувають у стані війни.

15:00 У Миколаєві російські окупанти – обласний центр психічного здоров'я. Будівля була зруйнована.

14:00 Між Україною та Росією пройшов черговий етап переговорів. Зазначається, що переговори відбуваються тяжко, але українська делегація продовжує наполягати на своїх вимогах і не збирається йти на поступки.

На мирному мітингу проти окупації у Херсоні росіяни відкрили вогонь по людях, є постраждалі.

Тим часом Арестович розповідає, що ЗСУ знищили вже три ударні армії супротивника та одну повітряну.

13:00 Київська, Вінницька, Дніпропетровська, Запорізька, Черкаська, Миколаївська, Донецька, Кіровоградська області – нова масштабна повітряна тривога.

Як "Телеграфу" розповіли в Міноборони, з початку війни внаслідок ворожого обстрілу з боку росіян:

  • загинули – понад 740 осіб, із них 115 дітей;
  • поранено – понад 2680 осіб, з них понад 140 дітей;

Зруйновано об'єкти цивільної інфраструктури:

  • понад 1710 житлових будинків;
  • 490 навчальних закладів (69 – повністю);
  • 117 медичних закладів (12 – повністю);
  • не менше 1000 населених пунктів повністю позбавлені світла, води та тепла;
  • пошкоджено/знищено чотири та захоплено три цивільні судна.

З 2 березня фіксуються факти згвалтування місцевого населення російськими окупантами в Херсонській, Донецькій, Київській та Чернігівській областях.

12:00 У Києві з 20:00 21 березня до 7:00 23 березня вводять комендантську годину.

Вже 11-12 мільйонів українців покинули свої домівки через війну в Україні — це приблизно кожен четвертий. Понад три мільйони з них виїхали до Європи.

ЗСУ захопили трофейний танк росіян у Київській області.

З'явилося відео моменту "прильоту" снаряда у чергу людей у Харкові, який був 16 березня:

11:00 Росія втратила в Україні вже близько 15 тисяч людей та майже 500 танків.

Зеленський звернувся до Німеччини і закликав її припинити всю співпрацю з росією, оскільки без грошей німців у кремля не було б грошей воювати з Україною.

Генштаб показав на фото знищений російський ЗРК "Тор М1":

10:00 Внаслідок обстрілу Києва загинуло щонайменше 8 людей.

21 березня запускають 10 гумкоридорів:

За минулу добу в Луганській області зруйнували 12 будинків, а на продуктовому складі через обстріли сталася пожежа. В області критична ситуація зі зв'язком та світлом. Найгірша ситуація в Рубіжному, Попасній та Кремінній.

Наслідки обстрілу Луганської області на 21 березня
Наслідки обстрілу Луганської області на 21 березня
Наслідки обстрілу Луганської області на 21 березня

09:00 Десь на півдні України ДШВ підсмажили підрозділ з кримського Перевального, — речник Оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

Нова Зеландія виділить 3,4 млн. доларів США на нелетальну допомогу Україні, — поставлять бронежилети, шоломи, камуфляж та оборонну техніку.

Аварію на "Сумихімпромі" ліквідували, загрози немає.

08:00 Витік аміаку на "Сумихімпром" стався через обстріл, було пошкоджено один резервуар, попередньо загрози населенню немає, рятувальники роблять все необхідне для забезпечення безпеки. Постраждав один працівник підприємства.

Наслідки обстрілу на Сумихімпром
Наслідки обстрілу на Сумихімпром

У морі біля берегів Одеси стався морський бій, попередньо один із російських кораблів підбили, і він відплив.

Росіяни завдали два ракетні удари по полігону на Рівненщині.

07:00 У більшості областей повітряна тривога, в Одесі чутно вибухи, а в морі біля берегів Одеси помітили два нові ворожі кораблі.

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

06:00 Актуальна карта бойових дій.

Карта бойових дій Україна 21.03.2022
Карта бойових дій Україна 21.03.2022

05:00 У Сумах на великому підприємстві "Сумихімпром" о 04:30 стався витік аміаку, зона ураження — 2,5 км, повідомив голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

"Сумихімпром" на мапі

04:00 Влада Польщі розглядає можливість конфіскації російської власності в країні.

США готові розширити санкції проти росії через війну, через що російська економіка скоротиться щонайменше вдвічі.

03:00 Голова МЗС Дмитро Кулеба заявив, що нові санкції проти росії будуть вже наступного тижня, а його відомство працювало над тим, щоб вони торкнулися потрібних Україні речей.

02:00 Влада Маріуполя відмовилася здати місто росіянам.

01:00 Президент України Володимир Зеленський виступив із черговим зверненням.

З ключового:

  • українські військові зіб'ють російського льотчика, який скинув бомбу на школу мистецтв у Маріуполі;
  • щодо мирних переговорів з росією: "Можливо, в Єрусалимі. Це правильне місце, щоб знайти мир, якщо це можливо";
  • російські війська захопили на Харківщині українську колону з гуманітарним вантажем для Вовчанська.

00:00 Внаслідок ракетного удару по Києву зруйновано торгово-розважальний центр, попередньо одна людина загинула.

За 20 березня знищено один літак, 4 БПЛА, та дві крилаті ракети росіян, повідомляє Командування Повітряних сил ЗСУ.

За 25 діб російські окупанти зазнали серйозних втрат як на землі, так і в небі: 96 літаків, 118 вертольотів, десятки безпілотників та крилатих ракет.

Вже другу добу поспіль спостерігається зниження інтенсивності ворожих нальотів. В основному, окупанти за допомогою безпілотників оперативно-тактичного рівня фіксують результати ракетно-бомбових ударів по території України.

По наземним цілям успішно відпрацювала ударна авіація. Бомбардувальники Су-24м та штурмовики Су-25 завдали ракетно-бомбових ударів по скупченню техніки, танковим колонам та живій силі ворога.

Незважаючи на показове "відведення армії" збройних сил республіки Білорусь, від українських кордонів, Міноборони України інформацію про повернення білоруських десантників до місця постійної дислокації спростовують і додають, що лукашенко таки готує свою армію до вторгнення на українські території — докази від відомства станом на 21 березня.

Нагадаємо, що окупанти розпочали вторгнення в Україну в ніч на 24 лютого — події перших двох днів "Телеграф" транслював онлайн у матеріалі "Війна: путін намагається взяти Київ, армія Росії зазнає великих втрат в Україні".

Третій день російського вторгнення в Україну – 26 лютого – розписували тут: "Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну".

А якою була ситуація 27 лютого – розписали погодинно у статті: "Війна – день 4: путін не очікував, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну".

Про події 28 лютого читайте у матеріалі: "Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну".

Про те, як Україна прожила 1 березня, можна ознайомитись у статті: "Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожими обстрілами, але впевнено дає відсіч".

Події 2 березня ми розписували у матеріалі "Війна – день 7: війська путіна майже скрізь зупинені та у помсту руйнують міста України".

Інформація за 3 березня доступна у текстовій трансляції: "Війна – день 8: путінські війська перетворюють міста України на руїни, але не можуть просунутися вглиб країни".

А про події 4 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 9: росія обстрілює мирні міста, але втрачає техніку пачками".

Також ви можете ознайомитися з інформацією за 5 березня у матеріалі: "Війна — день 10: над росією опускається завіса, ЗСУ збивають літаки, а пілотів беруть у полон".

З даними за 6 березня можна ознайомитися у трансляції: "Війна — день 11: росія втрачає літаки і в помсту бомбить українські міста".

Події 7 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 12: нові переговори, жорстокі бої та поява міст-героїв".

Інформація за 8 березня доступна за посиланням: "Війна — день 13: росіяни "вітають" українок із 8 березня бомбардуваннями міст та вбивствами".

Про події 9 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 14: росія йде у дефолт, але продовжує вбивати мирних українців".

Тестова трансляція бойових дій в Україні за 10 березня доступна у матеріалі "Телеграфа": "Війна — день 15: бомбардування України продовжується, а українцям дозволили вбивати окупантів".

Події російсько-української війни 11 березня відбито у матеріалі: "Війна — день 16: окупанти вдарили по Заходу України і тероризують мирних жителів".

Про те, що відбувалося в суботу, 12 березня, можете ознайомитись у статті за посиланням: "Війна – день 17: перші офіційні дані про втрати України та продовження боїв".

Інформація за 13 березня доступна у матеріалі: Війна – день 18: росіяни втрачають війська та вдарили крилатими ракетами по Яворівському полігону.

Події 14 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 19: росіяни продовжують бомбардувати міста України, а путін уже побіг на уклін до Китаю".

Про те, що відбувалося 15 березня, можна дізнатися у нашій статті: "Війна – день 20: до росіян повільно приходить прозріння, а окупанти продовжують обстріл мирних міст України".

Інформацію за 16 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 21: обстріл театру у Маріуполі, виступ Зеленського у Сенаті та перші деталі мирного договору".

Події 17 березня доступні у матеріалі: "Війна — день 22: світ вимагає від росії припинити війну, але міста України продовжують зазнавати обстрілів".

Події російсько-української війни за 18 березня "Телеграф" розписав у матеріалі: "Війна — день 23: росія майже повністю відрізана від світу, але кривавий терор в Україні не закінчує".

Про те, що відбувалося 19 березня, можна дізнатися у статті: "Війна — день 24: країни формують "антипутинський щит", але окупанти продовжують знущатися з України".

Також ви можете ознайомитись з інформацією за 20 березня у матеріалі:"Війна — день 25: росіяни втрачають перевагу в небі України, але продовжують обстрілювати мирне населення"