Війна – день 8: путінські війська перетворюють міста України на руїни, але не можуть просунутися вглиб країни (оновлюється)

Читать на русском
Автор
26834
росія продовжує війну проти України та її народу
росія продовжує війну проти України та її народу. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне за 3 березня

Закінчився восьмий день війни, яку оголосив Україні президент росії путін. Великі та малі міста України зазнавали артилерійського, авіаційного та ракетного обстрілу путінських військ, гинули мирні жителі, діти. У відповідь українські воїни та жителі, що взяли зброю в руки, продовжували громити війська вторгнення подекуди цілими колонами та підрозділами, а де по одному. Масштаб втрат сил вторгнення вже такий, що їх офіційно визнали, хоч і занизили, у самій росії.

У цьому матеріалі "Телеграф" збирав та публікував всю важливу та перевірену інформацію про відсіч агресору за 3 березня (оперативно слідкувати за тим, що відбувається, також можна на нашому каналі в Telegram за цим посиланням).

23:37 Радник голови ОП Олексій Арестович підбив підсумки дня і розповів про те, як ЗСУ завдали ударів по ворожих військах під Миколаєвом, Херсоном та Гостомелем.

22:47 Українцям заборонили дзвонити у росію.

22:40 Росіяни пробують атакувати Запоріжську АЕС в Енергодарі.

22:20 Активний натиск російських сил трохи впав. Помітно, що вони просто обстрілюють мирні міста, у тому числі житлові будинки, створюючи гуманітарну катастрофу та промотуючи думку населення про необхідність закінчення війни на будь-яких умовах. Позиція президента та українських переговорників дуже конкретна — бойові дії потрібно зупинити, створити гуманітарні коридори для порятунку життів та здоров'я громадян, які опинилися у складних ситуаціях. Потім має бути виведення військ росії і репарації.

22:00 Біженці з України зможуть перебувати у Європі 3 роки.

21:36 США оголосили про санкції проти Пєскова, 19 чиновників та їх сімей (а це важливо!). Також санкції проти російських олігархів запроваджує Британія.

20:38 Зеленський про те, про що він готовий говорити з путіним: "Я вважаю, що треба говорити без образ, без умов — просто поговорити як чоловіки і як люди… Готовий обговорити всі питання, я їх усі розумію дуже глибоко. Про Україну , про її мову, про проблематику російської мови, як вони кажуть, хоча її не бачу – готовий говорити теж. Про Донбас окупований чи не окупований". Про "ДНР", "ЛНР", про все, що відбувається".

20:30 Найбільша приватна російська нафтова компанія "Лукойл" оприлюднила повідомлення із закликом зупинити вторгнення росії до України.

19:42: Другий раунд переговорів між Україною та Росією завершився. На жаль, українська сторона не здобула тих результатів, на які розраховувала.

19:04 "Якщо ви не можете закрити небо зараз, то дайте термін коли. Скажіть, скільки людей має вибухнути, скільки рук, ніг, голів потрібно, щоб достукатися до вас?" — Зеленський звернувся до НАТО.

18:29 Володимир Зеленський в інтерв'ю західним ЗМІ звернувся до путіна: "Що ти хочеш від нас? Іди з нашої землі. Не хочеш зараз піти – сядь зі мною за стіл переговорів, я вільний. Тільки не на 30 метрів, як із Макроном, Шольцем — я ж сусід! Я не кусаюсь".

17:44 Російські солдати знали, що йдуть на війну: з’явилися докази.

16:51 СТАРТУВАВ НОВИЙ РАУНД ПЕРЕГОВОРІВ УКРАЇНИ ТА РОСІЇ.

16:20 Військове керівництво Росії провело мобілізацію на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та формує підрозділи у складі 1 та 2 армійських корпусів для штурму населених пунктів на підконтрольній Україні території.

16:10 Чорне море біля Одеської затоки окупаційний флот російської федерації знищив торгове судно HELT під прапором Панами.

16:03 Кривавий диктатор путін цинічно заявив Макрону, нібито жодного ракетного обстрілу Києва немає, і це все — "антиросійська дезінформаційна кампанія".

15:57 У Затоці Одеської області українська система протиповітряної оборони успішно збила ворожий літак.

15:35 Верховна Рада проголосувала за закон про колаборантів.

15:24 Російська авіація розбомбила дві школи у Чернігові. Вже відомо про дев'ятьох загиблих.

15:21 Так зараз колись виглядає мирна Бородянка під Києвом після обстрілів росіян.

15:13 Горять склади "Мері Кей" на Житомирській трасі під Києвом.

15:02 Чернігів після обстрілів виглядає майже як після бомбардування 1941-го.

14:47 Центр протидії дезінформації при РНБО України попереджає про можливу провокацію ворога, — окупанти можуть під виглядом українського полку "Азов" готувати удар по евакуаційному конвою, який організувало Генеральне консульство Греції в Маріуполі.

14:22 Європейський Союз підписав Меморандум із Україною про надання 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги.

14:08 Адміністрація Байдена просить Конгрес схвалити виділення 32,5 млрд. доларів на підтримку України.

14:00 Переговори між Україною і Росією. Раунд 2. Старт за дві години. Програма мінімум — гуманітарні коридори.

13:41 Голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута заявив, що російські війська тимчасово зайняли приміщення облдержадміністрації.

13:39 Росіяни прощаються з JYSK та IKEA.

13:05 Бійці ЗСУ відвоювали Бучу.

12:24 Україна просить МАГАТЕ звернутися до НАТО з вимогою закрити доступ до повітряного простору над її ядерними об’єктами та активізувати дії щодо недопущення актів ядерного тероризму, яким є факт захоплення військами російської федерації Чорнобильської АЕС та зони відчуження.

11:46 Підрозділом протиповітряної оборони Об’єднаних сил в районі населеного пункту Волноваха було збито російський винищувач-бомбардувальник СУ-34.

11:36 Українські військові вийшли на лінію державного кордону на Сумщині, заявив секретар РНБО Олексій Данилов.

11:06 Президент України Володимир Зеленський записав нове відеозвернення, присвячене першому тижню боротьби з російською агресією, повний текст, — тут.

10:50 "Укрзалізниця" надала ЗСУ вагони-рефрижератори для перевезення загиблих росіян, — їх вистачить на 10 тисяч тіл.

10:36 Українська система ППО збила російський літак СУ-30 над Ірпенем.

09:46 Свіжий випуск Charlie Hebdo присвячено росіянам, які "внє палітікі".

09:43 На ранок 3 березня росія втратила в Україні вже близько 9 тисяч людей, нейтралізовано близько 1,5 тисяч одиниць наземної техніки, десятки літаків та гелікоптерів.

09:33 Росіяни обстріляли Чернігів, спалахнула нафтобаза:

09:09 Міністерство економіки Німеччини схвалило постачання в Україну 2700 ракет "Стріла".

08:52 Резніков підбив підсумки першого тижня супротиву росіянам:

08:39 Детально про ситуацію в Україні зараз по регіонах:

08:15 А так виглядає Ізюм на Харківщині після нічного обстрілу, в якому загинуло 8 людей:

07:50 У мережі показали, як на ранок 3 березня виглядає Харків після обстрілу. Видовище не для слабкодухих.

07:07 З'явилося свіже зведення Генштабу України на ранок 3 березня, — якщо коротко, то супротивник майже ніде не зрушив і обстрілює ночами житлові райони великих міст.

05:02 Міжнародне рейтингове агентство "Fitch Ratings" знизило довгостроковий рейтинг росії до "В" із "ВВВ". При цьому рейтинг поставлено на перегляд із можливістю зниження.

Суворі міжнародні санкції у відповідь на російське вторгнення в Україну підвищили ризики для макрофінансової стабільності рф, є величезним шоком для основних принципів кредитоспроможності країни і можуть підірвати її готовність обслуговувати державний борг, йдеться в повідомленні агентства. Події, що відбуваються, послаблять держфінанси росії, серйозно обмежать її фінансову гнучкість, помітно знизять тенденцію зростання ВВП і підвищать внутрішні та геополітичні ризики та невизначеність.

Оголошені США та ЄС санкції, що забороняють будь-які операції з Центробанком росії, вплинуть на основні показники кредитоспроможності росії сильніше, ніж будь-які попередні санкції, вважають аналітики агентства.

"Повна їх реалізація може зробити значну частину міжнародних резервів росії непридатною для валютних інтервенцій, а істотна частка активів може бути заморожена. 32% валютних резервів росії номіновані в євро і 16% в доларах США, і більше половини знаходяться в країнах, які беруть участь в санкціях (станом на кінець червня 2021 року)", — йдеться у звіті.

Аналітики агентства не очікують зміни курсу росії щодо України до такого ступеня, який необхідний для скасування санкцій, які швидко посилюються.

При цьому Fitch очікує на подальше посилення санкцій щодо російських банків.

Посилення санкцій також знизить здатність приватного сектора рефінансувати свій зовнішній борг. Крім того, на бюджет росії негативно вплине ослаблення економічної активності та, меншою мірою, прямі фінансові витрати на конфлікт в Україні.

Fitch вважає, що ослаблення темпів економічного зростання, особливо у разі затяжного конфлікту, може призвести до посилення внутрішньополітичної невизначеності та нестабільності.

"Колапс міжнародних відносин і велика непередбачуваність у прийнятті політичних рішень, на наш погляд, також підвищують геополітичні ризики в короткостроковій та середньостроковій перспективі", — йдеться у повідомленні агентства.

04:05 Міжнародний кримінальний суд у Гаазі вже розпочав розслідування військових злочинів російської армії в Україні, повідомив головний прокурор МКС Карім Хан.

03:11 Російські війська продовжують здійснювати нічні обстріли цивільної інфраструктури. Так у ніч на 3 березня було завдано удару по місту Ізюм, що в Харківській області. Там снаряд потрапив по приватному будинку, де загинуло 8 мирних жителів. Шестеро дорослих та двоє дітей.

02:28 У міжнародній платіжній системі SWIFT заявили, що відключать 7 російських банків, що потрапили під санкції, 12 березня.

01:50 Російські війська знову завдали ракетного удару по Києву: у столиці було чутно більше 4 потужних вибухів, мешканці міста публікують відео вибухів.

01:00 Президент України Володимир Зеленський повідомив, що за тиждень вторгнення російські війська втратили майже 9 тисяч убитими.

00:41 У Повітряних силах ЗСУ відзвітувались за добу 2 березня:

  • Екіпажі бойових літаків Су-24м і Су-25 здійснювали авіаційну підтримку підрозділів Сухопутних військ Збройних Сил України, знищуючи колони військової техніки та живої сили росіян у Київській, Сумській, Чернігівський і Харківській областях;
  • протягом доби зенітними ракетними підрозділами знищено три ворожих літаки і два вертольота окупантів.

00:21 У Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ повідомляють про загибель своєї співробітниці Марини Феніної під час обстрілу російськими військами Харкова 1 березня.

Нагадаємо, що росіяни напали на Україну рано-вранці 24 лютого, — події перших двох днів ми транслювали онлайн у матеріалі "Війна: путін намагається взяти Київ, армія рф зазнає великих втрат в Україні".

Події 26 лютого, третього дня російського вторгнення в Україну, ми розписували тут: "Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну".

А якою була обстановка 27 лютого – розписали погодинно у статті "Війна – день 4: путін не очікував, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну".

Про події 28 лютого читайте у матеріалі: "Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну" .

Про те, як Україна прожила 1 березня, можна ознайомитись у статті "Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожими обстрілами, але впевнено дає відсіч".

Події 2 березня ми розписували у матеріалі "Війна – день 7: війська путіна майже скрізь зупинені і в помсту прасують міста України".