Без музики, але з великою аптечкою: 10 правил водіння під час війни

Читать на русском
Автор
1401
Росіяни нерідко під час війни залишають подібні "подарунки" серед українських доріг
Росіяни нерідко під час війни залишають подібні "подарунки" серед українських доріг

Важливо орієнтуватись у ситуації на дорозі, щоб вчасно зберегти собі життя

Повномасштабне російське вторгнення змінило багато у житті українців. Наразі безпека стала головною вимогою для всіх, включаючи водіїв усіх транспортних засобів. І якщо про те, як не потрапити в ДТП, ми вже розповідали, то сьогодні поділимося збіркою правил, які допоможуть автолюбителям зберегти самовладання, а в окремих випадках навіть життя на період активних бойових дій.

Порадами щодо водіння авто під час війни поділився ресурс Bigmir Авто. Основних рекомендацій десять, і вони стосуються різних моментів, які можуть статися під час шляху.

◘ Концентруйтеся на дорозі максимально. При цьому бажано встигати стежити не лише за проїжджою частиною, а й на узбіччях та тротуарах.

◘ Уважно вивчайте дорогу попереду. Це насамперед пов’язане з виявленням різних небезпек на дорозі. Під час війни мова вже йде не про вибоїни або ями, а про можливі боєприпаси, їх уламки або навіть міни.

◘ Відмовтеся від музики в машині. Завдяки цьому ви зможете швидше почути сигнали повітряної тривоги або характерні для війни вибухи. Якщо вікна будуть відкриті, це покращить можливість зрозуміти, звідки йде небезпечний звук, що, у свою чергу, допоможе якнайшвидше виїхати від джерела подалі.

◘ Ставтеся інакше до пріоритетності проїзду. Правила дорожнього руху ніхто не скасовував, однак у прифронтових містах часто діє дещо інші вимоги. Так, водієві краще поступитися дорогою військовому чи спецтранспорту, навіть якщо ПДР пропонують діяти інакше. Цілком ймовірно, що у воєнний час цим вчинком ви убезпечите не лише себе, а й інших людей, до яких поспішають наші захисники.

◘ Спецтранспорт – наше все. Військові не завжди мають спеціальні "маячки", що може ускладнити "розпізнавання" на дорозі. Однак карети "швидкої допомоги", пожежні та поліцейські машини завжди мають пріоритет — не забувайте про це.

◘ Доукомплектуйте аптечку. Краще додати до своєї автомобільної аптечки деякі медикаменти та перев’язувальні матеріали, які можна використовувати для екстреної допомоги. Дорога і в мирний час буває непередбачуваною, а війна внесла свої корективи.

◘ Плануйте маршрути, виходячи з міркувань безпеки. Економити паливо вже особливо не потрібно, тому намагайтеся не "зрізати" шлях, якщо не впевнені, що короткий шлях не матиме сюрпризів у вигляді мін абщо. Особливо це стосується раніше деокупованих населених пунктів та тих, де зараз проходить лінія фронту.

◘ Завжди знайте, де ви можете сховатися, рухаючись на автомобілі. У великих містах таким укриттям для вас може бути метро або підземний перехід, в маленьких населених пунктах орієнтуйтеся на місці.

◘ Краще мати максимальний запас палива. Повний бак бензину під час війни водієві явно не завадить — ніхто не знає, коли і як довго може знадобитися їхати.

◘ Будьте уважні до блокпоста і бетонних блоків на дорогах. Особливо це важливо, якщо ви не орієнтуєтесь у місті, а тому просто не знаєте, де знаходяться подібні конструкції.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв про те, які механізми автомобіля варто перевірити водіям перед настанням осені. Це допоможе не відволікатися на дрібниці під час прохолоднішого сезону.

Також ми писали, як в Україні змінилися правила складання іспиту для отримання прав водія.