"Хижак" з Польщі: які БТРи надходять на озброєння мехбригад ЗСУ

Читать на русском
Автор
9475
БТР Rosomak
БТР Rosomak. Фото Відкриті джерела

Техніка має одну важливу перевагу

Механізовані частини української армії почали одержувати польські бронетранспортери Rosomak. Однією з перших стала 44 мехбригада ЗСУ.

Про це повідомляє Telegram-канал "Оперативний ЗСУ".

Про майбутнє постачання "Росомах" стало відомо 1 квітня, коли прем’єр Польщі Матеуш Моравецький заявив про угоду щодо купівлі БТР Україною за рахунок коштів, виділених США та ЄС.

Сама "Росомаха" — відносно нова та сучасна бойова машина, виробництво яких розпочали 2001 року, тож на сьогоднішній день їх налічується близько 700 одиниць, ще 200 має отримати Україна. Для нашої країни їх вироблятимуть у тому числі "з нуля".

Rosomak є ліцензійною копією фінського БТР Patria. До речі, техніка з країни Суомі теж воює у лавах ЗСУ, щоправда, інша.

"Росомаха" є бронетранспортером вагою до 22 тонн, що володіє високими технічними характеристиками — на одній заправці здатний проїхати до 800 км, розвиваючи швидкість вище 100 км/год по шосе. Здатний плавати, з непоганою для цих випадків швидкістю 10 км/год.

Завдяки довжині майже 8 метрів, у БТР розміщуються 11 осіб – екіпаж та вісім десантників. При цьому бійців захищає двошарова броня: основна сталева товщиною 8 мм, на яку зовні кріпиться додаткова будь-якого опору.

Проти ворога екіпаж "Росомахи" може застосувати американську автоматичну гармату Mk44 Bushmaster II калібру 30 мм та польський великокаліберний кулемет WKM-B калібру 12,7 мм. Залежно від модифікації БТР може застосовувати також американський станковий гранатомет Mk 19 калібру 40 мм. Також є звичайний кулемет калібру 7,62 мм.

Також ЗСУ своїми силами посилюють наявну у них бронетехніку.