Жителі окупованих міст – у небезпеці: окупанти отримали техніку для провокацій

Читать на русском
Автор
10191
Міномет Дрок на базі Тайфуну
Міномет Дрок на базі Тайфуну. Фото Відкриті джерела

Нову техніку можуть використовувати для провокацій на окупованих територіях

В армію російських окупантів почав надходити 82 мм самохідний міномет 2С41 "Дрок", створений на базі легкого бронеавтомобіля "Тайфун-ВДВ". Дана техніка призначена для використання як "кочує".

Про це повідомляють пропагандистські ресурси окупантів, наголошуючи, що їх зручно використати саме для завдання швидких ударів.

"Дрок" монтують на базі бронеавтомобіля "Тайфун-ВДВ", який окупанти вважали "найкращим у світі", поки не зустрілися з ЗСУ. "Тайфун" забезпечує захист від куль і невеликих уламків артилерії, а його зброя — міномет "Волошка" калібру 82 мм може робити до 12 пострілів на хвилину на дальність до 6 км.

До мінусів даної техніки можна віднести не лише слабку броню, а й не найбільший калібр і відносно легку міну вагою 3 кг, а також не найкраще шасі у вигляді "Тайфуну", який часто ламається. Це особливо актуально з урахуванням ваги міномету понад 600 кг та ще 120 кг боєкомплекту (40 хв по 3 кг).

Але по-справжньому небезпечним "Дрок" може бути для мешканців окупованих населених пунктів України. За допомогою таких мінометів можна завдавати ударів по селах і містах, а потім заявляти, що обстріл нібито вели диверсанти ЗСУ з мінометами, що "кочують".

Цікаво, що окрім "Дроків" окупанти ставлять "Волошки" на менш пристосовані для цього МТ-ЛБ, ніж тільки зменшують шанси розрахунків на виживання в бою з ЗСУ.