Трофейний дубль: ЗСУ під Донецьком захопили два танки окупантів

Читать на русском
Автор
6103
Танк Т-80БВ
Танк Т-80БВ. Фото https://gagadget.com/

Щоправда, їх спершу слід відремонтувати після влучаннь українських бійців.

Під час боїв під Авдіївкою Донецької області українські воїни змогли захопити одразу два танки окупантів Т-80БВ, одну з модифікацій ще радянського Т-80.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив відомий український журналіст Андрій Цаплієнко.

Як пояснюють бійці, під час бою вони підбили обидва танки зі шведських протитанкових гранатометів АТ-4 та знищили екіпажі, які намагалися втекти з знерухомлених бойових машин. А українська артилерія не дозволила окупантам евакуювати бронетехніку. Тепер ці танки будуть відремонтовані і стануть до лав ЗСУ.

Т-80БВ є модифікаціями радянського танка Т-80 і почали випускатися в 1985 році, отримавши в порівнянні з базовим варіантом посилену броню та динамічний захист "Контакт-1". З останньою, як пише військовий оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко, окупанти явно перегинають палицю і часто вішають його на Т-80БВ, знімаючи корисніше обладнання, наприклад, інфрачервоний прожектор "Місяць", який відповідав за підсвічування цілей у нічний час доби.

"Загалом у Т-80 базово посередні можливості нічного бачення, а тепер їх замінили... "Контакт-1"?", — дивувався експерт.

Це далеко не перший зразок подібної техніки, який потрапив до рук ЗСУ.

За словами Олександра Коваленка, всього в Росії на зберіганні близько 3000 різних модифікацій Т-80, але тільки 600 з них можуть бути відремонтовані і поставлені в дію.

Окупанти вже намагалися зробити ставку на Т-80БВМ у своєму зимовому наступі, проте невдало.

А поки ЗСУ позбавляють окупантів порівняно нових танків 1980-х років випуску, росіяни тягнуть на фронт техніку 65- та 75-річної давності.